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Registros recuperados : 39 | |
2. | | CAMARGIO FILHO, W. P. de; CAMARGO, F. P. de. Informações prioritárias à organização e reconversão das cadeias produtivas em horticultura. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 267, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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4. | | CAMARGO, F. P. de; ALVES, H. S.; CAMARGO FILHO, W. P. de; VILELA, N. J. Cadeia produtiva de tomate industrial no Brasil: resenha da década de 1990, produção regional e perspectivas. Informações Econômicas, São Paulo, v. 36, n. 11, p. 7-20, nov. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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6. | | BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S.; CAMARGO, F. P. de. LPF: lavoura como alternativa na recuperação de pastagens. In: SIMPÓSIO DE PECUÁRIA INTEGRADA, 2., 2018, Sinop. Recuperação de pastagens: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 203-239. Editores técnicos: Dalton Henrique Pereira, Bruno Carneiro e Pedreira. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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8. | | TOMAZI, M. C.; PRIMO, T. R.; BORTOLON, L.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; LIMA, A. de O. Manejo da adubação fosfatada em sistemas intensivos de produção no Tocantins. In: REUNIÃO CENTRO-OESTE DE CIÊNCIA DO SOLO, 5.; SIMPÓSIO de NUTRIÇÃO DE PLANTAS NO CERRADO, 2., 2018, Goiânia. Uso eficiente de nutrientes e adubação de sistemas agrícolas: resumos. Goiânia: UFG, 2018. p. 199-200. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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9. | | BORTOLON, L.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; BORGHI, E.; SILVA, R. R. da; FIDELIS, R. R. Integração lavoura-pecuária: manejo ante seca e para recuperar áreas. A Granja, Porto Alegre, v. 72, n. 812, p. 44-46, ago. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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10. | | SERAGLIO, N. A.; TOMAZI, M. C.; BORTOLON, L.; CAMARGO, F. P. de; BORTOLON, E. S. O.; FIDELIS, R. R. Cultivares de soja com hábito de crescimento indeterminado extra em maior quantidade de macronutrientes. In: REUNIÃO CENTRO-OESTE DE CIÊNCIA DO SOLO, 5.; SIMPÓSIO DE NUTRIÇÃO DE PLANTAS NO CERRADO, 2., 2018, Goiânia. Uso eficiente de nutrientes e adubação de sistemas agrícolas: resumos. Goiânia: UFG, 2018. p. 487-488. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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11. | | FERREIRA JÚNIOR, O. J.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; SILVA, R. R. da. Rendimento de grãos de soja em função da correção do solo e sobressemeadura de forrageiras na soja. In: REUNIÃO CENTRO-OESTE DE CIÊNCIA DO SOLO, 5.; SIMPÓSIO DE NUTRIÇÃO DE PLANTAS NO CERRADO, 2., 2018, Goiânia. Uso eficiente de nutrientes e adubação de sistemas agrícolas: resumos. Goiânia: UFG, 2018. p. 473-474. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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13. | | SERAGLIO, N. A.; NOLETO JÚNIOR, F.; BORTOLON, L.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; FIDELIS, R. R. Uso de forrageiras em consórcio com soja aumenta a retenção de água no solo durante restrição hídrica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 36., 2017, Belém, PA. Amazônia e seus solos: peculiaridades e potencialidades. Belém, PA: SBCS, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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14. | | SANTOS, F. C. dos; ALBUQUERQUE FILHO, M. R. de; MATOS, A. P. de; SILVA FILHO, J. L. da; CAMARGO, F. P. de; FERNANDES, D. C. Adubação NPK no crescimento e produção das Bananeiras ´Prata-Anã´ e ?Prata-Graúda´ no Tocantins. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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15. | | SOUZA, J. P. de; BORTOLON, E. S. O.; BORTOLON, L.; CAMARGO, F. P. de; CONCEIÇÃO, W. S. S.; LIMA, A. de O.; VEZZANI, F. M. Carbon dioxide emissions in agricultural systems in the Brazilian savanna. Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 1, p. 242-250, 2019 Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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16. | | FERREIRA JÚNIOR, O. J.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; SILVA, R. R. da; NICOLODI, M.; GIANELLO, C. Agronomic performance of soybean intercropped with cover crops and the effects of lime and Gypsum application. Journal of Agricultural Science, v. 10, n. 5, p. 240-249, Apr. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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17. | | CAMARGO, A. M. M. P. de; CASER, D. V.; CAMARGO FILHO, W. P. de; CAMARGO, F. P. de; COELHO, J. P. Área cultivada com agricultura orgânica no estado de São Paulo. Informações Econômicas, São Paulo, v. 36, n. 3, p. 33-62, mar. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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18. | | SANTOS, A. C. D.; CAMARGO, F. P. de; ROCHA, B. R.; RODRIGUES, G. B. R.; BORTOLO, L. D. S.; COSTA, R. V. da; ALMEIDA, R. E. M. de. Sobressemeadura de capins em soja para aporte de biomassa em regiões com restrição de chuvas. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE CIÊNCIA DO SOLO, 23.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 38., 2023, Florianópolis. Anais. Florianópolis: Epagri, 2023. p. 1142. Ref. ID 490. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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19. | | SOUZA, J. P. de; VEZZANI. F. M.; KACHUSK, G.; SOUZA, E. M. de; BALSANELLI, E.; BORTOLON, L.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de. Importância da cobertura vegetal e aplicação de calcário e gesso em SPD. A Granja, n. 833, p. 61-63, maio 2018. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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20. | | CAMARGO FILHO, W. P. de; CAMARGO, A. M. M. P.; OLIVETTE, M. P. A.; CASER, D. V.; SIQUEIRA, A. C. N.; CAMARGO, F. P. de. Crescimento regional da área e da produtividade de batata, cebola e tomate, no Estado de São Paulo 1983-2002. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 298, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 39 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
01/07/2021 |
Data da última atualização: |
01/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MÜLLER, M.; SCHNEIDER, J. R.; KLEIN, V. A.; SILVA, E. da; SILVA JUNIOR, J. P. da; SOUZA, A. M.; CHAVARRIA, G. |
Afiliação: |
MARIELE MÜLLER, 1 Agronomy Post-Graduate Program, Faculty of Agronomy and Veterinary Medicine, University of Passo Fundo, Passo Fundo, Brazil, 2; JULIA RENATA SCHNEIDER, 1 Agronomy Post-Graduate Program, Faculty of Agronomy and Veterinary Medicine, University of Passo Fundo, Passo Fundo, Brazil, 2; VILSON ANTÔNIO KLEIN, Agronomy Post-Graduate Program, Faculty of Agronomy and Veterinary Medicine, University of Passo Fundo, Passo Fundo, Brazil; ELIARDO DA SILVA, Faculty of Agronomy and Veterinary Medicine, University of Passo Fundo, Passo Fundo, Brazil, 3 Embrapa Wheat, Passo Fundo, Brazil, 4; JOSE PEREIRA DA SILVA JUNIOR, CNPT; ADRIANO MENDONÇA SOUZA, Department of Statistics, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Brazil; GERALDO CHAVARRIA, Agronomy Post-Graduate Program, Faculty of Agronomy and Veterinary Medicine, University of Passo Fundo, Passo Fundo, Brazi. |
Título: |
Soybean root growth in response to chemical, physical, and biological soil variations. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers in Plant Science, v. 12, article 602569, Feb. 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Environmental conditions affect crop yield, and water deficit has been highlighted by the negative impact on soybean grain production. Radicial growth in greater volume and depth can be an alternative to minimize losses caused by a lack of water. Therefore, knowledge of how soybean roots behave before the chemical, physical, and biological attributes of the soil can help establish managements that benefit in-depth root growth. The objective was to evaluate the growth of soybean roots in response to chemical, physical, and biological variations in the soil, in different soil locations and depths. Six experiments were conducted in different locations. Soil samples were collected every 5 cm of soil up to 60 cm of soil depth for chemical, physical, and biological analysis. The roots were collected every 5 cm deep up to 45 cm deep from the ground. The six sites presented unsatisfactory values of pH and organic matter, and resented phosphorus, potassium, and calcium at high concentrations in the first centimeters of soil depth. The total porosity of the soil was above 0.50 m3 m−3 , but the proportion of the volume of macropores, micropores, and cryptopores resulted in soils with resistance to penetration to the roots. Microbial biomass was higher on the soil surface when compared to deeper soil layers, however, the metabolic quotient was higher in soil depth, showing that microorganisms in depth have low ability to incorporate carbon into microbial biomass. Root growth occurred in a greater proportion in the first centimeters of soil-depth, possibly because the soil attributes that favor the root growth is concentrated on the soil surface. MenosEnvironmental conditions affect crop yield, and water deficit has been highlighted by the negative impact on soybean grain production. Radicial growth in greater volume and depth can be an alternative to minimize losses caused by a lack of water. Therefore, knowledge of how soybean roots behave before the chemical, physical, and biological attributes of the soil can help establish managements that benefit in-depth root growth. The objective was to evaluate the growth of soybean roots in response to chemical, physical, and biological variations in the soil, in different soil locations and depths. Six experiments were conducted in different locations. Soil samples were collected every 5 cm of soil up to 60 cm of soil depth for chemical, physical, and biological analysis. The roots were collected every 5 cm deep up to 45 cm deep from the ground. The six sites presented unsatisfactory values of pH and organic matter, and resented phosphorus, potassium, and calcium at high concentrations in the first centimeters of soil depth. The total porosity of the soil was above 0.50 m3 m−3 , but the proportion of the volume of macropores, micropores, and cryptopores resulted in soils with resistance to penetration to the roots. Microbial biomass was higher on the soil surface when compared to deeper soil layers, however, the metabolic quotient was higher in soil depth, showing that microorganisms in depth have low ability to incorporate carbon into microbial biomass. Root growth occur... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Glycine max Merril; Principal component analyses; Root volume; Soil nutrition; Soil porosity. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224226/1/Muller-et-al2021-1.pdf
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Marc: |
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