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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  09/08/2016
Data da última atualização:  14/09/2021
Autoria:  ROSSI, T.; MOURA, L. F. de; TORQUATO, P. R.; BRITO, J. O.
Título:  Effect of extractive removal on the calorific value of Brazilian woods residues.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Journal of Chemistry and Chemical Engineering, v. 7, n. 4, p. 340-343, Apr. 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In wood processing, the production of residues is an unavoidable aspect to be considered. The use of wood residues is gaining importance due to the large amount generated and improper disposal, which can seriously harm environment. Burning of wood residues to energy generation is an increasingly usual practice. However, wood residues hold chemical substances that could be recovered before burning. These substances are the wood extractives, which may have many uses as natural dyes for fabrics, foods and cosmetics, as well as potential medicines. Thus, it is of great interest to study the effect of extractive removal on the calorific value of wood residues. In this work, the calorific value of three Brazilian wood species commonly used in sawmills (hymenaeacourbaril, jatoba; cedrelingacatenaeformis, cedroarana; tabebuiasp, ipe) and residues of urban trees pruning (caesalpiniaechinata, Brazil wood) were evaluated before and after extraction in hot water. In woods studied, the calorific value showed three patterns of behavior after removal of extractives soluble in hot water. For Brazil wood, the removal of extractives caused no significant change in calorific value. For cedroarana and jatoba, extractive removal led to a decrease in wood calorific value of 161.3 kcal·kg-1 and 40.1 kcal·kg-1, respectively, which indicates that the extractives from these species have a positive energy potential. Finally, for ipe, the removal of extractives resulted in an increase in calorific valu... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Calorific value; Extrativos de madeira; Poder calorífico.
Thesagro:  Madeira; Resíduo.
Thesaurus Nal:  Waste management; Wood extractives; Wood residues.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF55184 - 1ADDAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  02/08/2002
Data da última atualização:  11/06/2019
Autoria:  MOURA, C. B.; SILVA, W. J. da.
Afiliação:  CÉRES B. MOURA, Universidade Federal do Rio Grande do Norte - UFRN; Universidade Estadual de Campinas - Unicamp.
Título:  Efeitos genéticos da resistência de linhagens de milho ao Helminthosporium turcicum pass.
Ano de publicação:  1981
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 16, n. 3, p. 319-323, maio/jun. 1981
Idioma:  Português
Notas:  Título em inglês: Genetic effect of maize inbred lines resistance to Helminthosporium turcicum pass.
Conteúdo:  Duas linhagens S3 de milho, uma resistente e outra susceptível ao Helminthosporium turcicum e suas gerações F1, F2, bem como os dois retrocruzamentos, foram estudados em condições bastante favoráveis para o desenvolvimento do agente patogênico. As seis populações foram avaliadas em um ensaio de blocos ao acaso com quatro repetições. Os resultados idicam que a resistência desse germoplasma ao Helminthosporium turcicum é, aparentemente, do tipo poligênico, com efeito principalmente do tipo não-aditivo.
Palavras-Chave:  fitossanidade; Maize; Phytopathology.
Thesagro:  Genética; Milho.
Thesaurus NAL:  Genetics.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198426/1/Efeitos-geneticos-da-resistencia-de-linhagens.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE22911 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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