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Registros recuperados : 37 | |
5. | | SILVA, R. de S.; MOURA, E. F.; FARIAS NETO, J. T. de; SAMPAIO, J. E. Genetic parameters and agronomic evaluation of cassava genotypes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 7, p. 834-841, jul. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Unidades Centrais. |
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6. | | SILVA, R. de S.; CUNHA, E. F. M.; FARIAS NETO, J. T. de; SAMPAIO, J. E. Diversidade genética de acessos de mandioca do banco regional de germoplasma da Amazônia Oriental por meio de caracterização morfológica. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 19.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 3., 2015, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2015. p. 351-354. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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7. | | SILVA, R. de S.; CUNHA, E. F. M.; FARIAS NETO, J. T. de; SAMPAIO, J. E. Divergência genética entre acessos de mandioca (Manihot esculenta Crantz) da região do Tapajós, Pará, por meio de caracteres agronômicos. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 19.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 3., 2015, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2015. p. 347-350. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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9. | | RIBEIRO, T. da S.; VILVERT, J. C.; SILVA, R. de S.; SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de. Qualidade de fruto dos acessos do Banco Ativo de Germoplasma de Aceroleira da Embrapa Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 17., 2023, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2023. p. 17-18. (Embrapa Semiárido. Eventos Técnicos & Científicos, 1). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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10. | | LIMA, D. P. de; SANTOS, C.; SILVA, R. de S.; YOSHIOKA, E. T. O.; BEZERRA, R. M. Contaminação por metais pesados em peixes e água da bacia do rio Cassiporé, estado do Amapá, Brasil. Acta Amazônica, Manaus, v. 15, n. 4, p. 405-414, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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11. | | SILVA, R. de S.; CORREIA, R. C.; YURI, J. E.; MELO, N. F. de; COSTA, M. G. C. da. Emergência de plântulas de gliricídia oriundas de sementes armazenadas em diferentes condições. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 13., 2018, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2018. p. 317-322. (Embrapa Semiárido. Documentos, 283). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. | | YOSHIOKA, E. T. O.; ALMEIDA, R. S. de; GEMAQUE, S. R. F.; BRASILIENSE, A. R. P.; SILVA, R. de S.; MARINHO, R. das G. B. Substituição parcial da ração comercial por soja e milho cozidos e sua influência sobre o cultivo de híbridos tambatingas. Biota Amazônia, Macapá, v. 5, n. 1, p. 61-67, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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15. | | SILVA, R. de S.; FARIA, J. C. de; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. Seleção de progênies de feijão carioca com resistência múltipla a viroses em campo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz do Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Foz do Iguaçu: SBMP, 2017. p. 819. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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16. | | SILVA, R. de S.; FARIA, J. C. de; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. de. Seleção de progênies de feijão RMD com resistência múltipla a viroses. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 11., 2017, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2017. p. 103. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 316). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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17. | | COELHO JUNIOR, W. P.; COELHO, W. C. P.; LIMA, M. A. C. de; LIMA NETO, F. P.; SILVA, R. de S.; OLIVEIRA, R. S. de. Análise de frutos de quatro acessos de mangueira pertencentes ao Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. RG News, v. 9, n. 1, p. 158, 2023. Edição Especial do 6º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Recife, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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18. | | SILVA, R. de S.; MOURA, E. F.; FARIAS NETO, J. T. de; SOUSA, N. R.; MOURA, M. F.; SAMPAIO, J. E. Genetic divergence among accessions of cassava (Manihot esculenta Crantz) sampled in the Tapajós region, State of Pará, using agronomic characters and microsatellite markers. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 37, n. 5, p. 2989-3004, set./out. 2016 Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cocais. |
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19. | | SILVA, R. de S.; FREITAS, S. T. de; SOUZA, F. de F.; VILVERT, J. C.; COELHO JÚNIOR, W. P.; COELHO, W. C. P. Correlações entre descritores de fruto de aceroleira em diferentes estádios de maturação. RG News, v. 9, n. 1, p. 177, 2023. Edição Especial do 6º Simpósio Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Recife, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | FREIRE, R. H. R.; Silva, R. de S.; RODRIGUES, J. S.; PEREIRA, H. S.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, L. C. Potencial genético e estabilidade de linhagens-elite de feijão carioca para produtividade e qualidade de grãos. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 12., 2018, Santo Antônio de Goiás. Resumos. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2018. p. 19. (Embrapa Arroz e Feijão. Eventos técnicos & científicos, 2). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 37 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
10/05/2019 |
Data da última atualização: |
14/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ARAÚJO, F. das C. B. de; CUNHA, E. F. M.; CUNHA, R. L.; FARIAS NETO, J. T. de; SILVA, R. de S. |
Afiliação: |
Francisca das Chagas Bezerra de Araújo, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; JOAO TOME DE FARIAS NETO, CPATU; Rodrigo de Souza Silva, UFRA. |
Título: |
Chemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, p. 77-85, 2019. |
DOI: |
10.1590/1984-70332019v19n1a11 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis. |
Thesagro: |
Mandioca. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia; Cassava. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197273/1/11-AR-1744-1.pdf
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Marc: |
LEADER 01622naa a2200217 a 4500 001 2108981 005 2019-10-14 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/1984-70332019v19n1a11$2DOI 100 1 $aARAÚJO, F. das C. B. de 245 $aChemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $a'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis. 650 $aAmazonia 650 $aCassava 650 $aMandioca 700 1 $aCUNHA, E. F. M. 700 1 $aCUNHA, R. L. 700 1 $aFARIAS NETO, J. T. de 700 1 $aSILVA, R. de S. 773 $tCrop Breeding and Applied Biotechnology$gv. 19, p. 77-85, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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