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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  29/12/2022
Data da última atualização:  22/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, C. A.; GUIMARÃES JÚNIOR, M.; MOREIRA, F. K. V.; MARCONCINI, J. M.; VAZ, L. E. V. S. B.
Afiliação:  JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA.
Título:  Synthesis and characterization of chitosan/montmorillonite nanocomposites for application as edible coating.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology International, v. 29, n. 1, 2022.
Páginas:  25 - 39
ISSN:  1082-0132
DOI:  10.1177/10820132211057718
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Edible coating can improve fruits shelf life and, consequently, reduce their waste. Chitosan, which presents a potential for chemical modifications and capacity to form films, can be an alternative for coating due to its biocompatibility, biodegradability, and antimicrobial properties. Chitosan film can be obtained through casting method presenting suitable mechanical properties, such as resistance to traction and elongation, ability to adhere to surfaces and selective permeability to gases, such as O2 and CO2. However, it is highly permeable to water vapor, which can limit its potential coating use. The properties of chitosan films can be improved through the formation of composites by inserting nanoclays as montmorillonite in the polymeric matrix. The objective of this study was to develop and characterize chitosan/montmorillonite nanocomposites for fruit coating aiming for future applications in the field of smart packaging. Nanocomposites were characterized by its microstructure, thermal, mechanical, and physicochemical properties. X-ray diffraction analysis indicated changes in crystallinity with the insertion of montmorillonite. Nanocomposites became more transparent and significantly reduced its water permeability rate with 0.5% w/w montmorillonite addition. Elastic rigidity and tensile strength of the films were improved.Chitosan/montmorillonite nanocomposites demonstrated the potential to improve the storage time ofWilliams pears.
Palavras-Chave:  Biopolymer; Nanoclay.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150487/1/P-Synthesis-and-characterization-of-chitosan.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18175 - 1UPCAP - DDPROCI.22/1932022/201
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  06/07/1993
Data da última atualização:  28/06/2011
Autoria:  PALMA VALDERRAMA, V. F.; SILVA, R. J. B. da; MOTA, M. M.
Afiliação:  EMBRAPA-DDM.
Título:  O programa nacional de pesquisa em energia na agricultura: principais aspectos econômicos.
Ano de publicação:  0
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: EMBRAPA-DDM, [19--].
Páginas:  37 p.
Idioma:  Português
Notas:  Trabalho apresentado na XII Reuniao Anual da Associacao Argentina de Economia Agraria-AAEA. Salta, Argentina, 1981.
Conteúdo:  Diagnostico da situacao energetica do Brasil e a participacao da agricultura; Contribuicao da pesquisa em energia na agricultura; O modelo nacional de producao, distribuicao e consumo de energia derivada de biomassa.
Palavras-Chave:  Aspecto economico; Economic situation.
Thesagro:  Agricultura; Energia.
Thesaurus NAL:  agriculture; energy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE10692 - 1UMTFL - PPE00498DDME00498
AI-SEDE10692 - 2UMTFL - PPE00498DDME00498a
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