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Registros recuperados : 85 | |
7. | | SUASSUNA, T. de M. F.; ASSIS, J. S. de; PENARIOL, A.; CALEGÁRIO, F. F. Produção integrada - amendoim : qualidade e segurança baseados em planejamento, capacitação, boas práticas e monitoramento. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE PRODUÇÃO INTEGRADA DE FRUTAS, 8., 2006, Vitória. Anais... Vitória: INCAPER, 2006. p. 265. Editor: David dos Santos Martins. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. | | SUASSUNA, T. de M. F.; SUASSUNA, N. D.; MEDEIROS, E. P. de; HEUERT, J. Ampliação da base genética para o desenvolvimento de cultivares de amendoim ? progênies interespecíficas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 6.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 3., 2014, Fortaleza. Energia e segurança alimentar na agricultura familiar: anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2014. p. 183 Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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15. | | GODOY, I. J.; FAVERO, A. P.; SUASSUNA, T. de M. F. uso de espécies silvestres no pré-melhoramento do amendoim. In: LOPES, M. A.; FÁVERO, A. P.; FERREIRA, M. A. J. F.; FALEIRO, F. G.; FOLLE, S. M.; GUIMARÃES, E. P. (Ed.). Pré-melhoramento de plantas: estado da arte e experiências de sucesso. Brasília, DF: Embrapa Informação tecnológica: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2011. 614 p. p.267-291 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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17. | | SANTOS, R. C. dos; FREIRE, R. M. M.; SUASSUNA, T. de M. F.; REGO, G. M. BRS Havana: nova cultivar de amendoim de pele clara. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 8, p. 1337-1339, ago. 2006 Título em inglês: BRS Havana: a new tan color peanut cultivar. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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20. | | SMIDERLE, O. J.; FERREIRA, G. B.; SUASSUNA, T. de M. F.; LIMA, J. E. Desempenho de genótipos de amendoim cultivados em Cerrado de Roraima na safra 2008. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009, Montes Claros. Biodiesel: inovação tecnológica - Livro de resumos. Lavras: UFLA, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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Registros recuperados : 85 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
16/06/2021 |
Data da última atualização: |
23/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LYRA, M. do C. C. P. de; TAKETANI, R. G.; FREITAS, A. D. S. de; SILVA, C. E. R. S. e; MERGULHÃO, A. C. do E. S.; SILVA, M. L. R. B. da; ANTUNES, J. E. L. S.; ARAÚJO, A. S. F. de; GIACHETTO, P. F. |
Afiliação: |
MARIA DO CARMO CATANHO PEREIRA DE LYRA, IPA; RODRIGO G. TAKETANI; ANA DOLORES SANTIAGO DE FREITAS, UFRPE; CAROLINA E. R. S. E SILVA, UFRPE; ADÁLIA CAVALCANTI DO ESPÍRITO SANTO MERGULHÃO, IPA; MARIA LUIZA RIBEIRO BASTOS DA SILVA, IPA; JADSON E. L. S. ANTUNES, UFPI; ADEMIR SÉRGIO FERREIRA DE ARAÚJO, UFPI; POLIANA FERNANDA GIACHETTO, CNPTIA. |
Título: |
Structure and diversity of bacterial community in semiarid soils cultivated with prickly-pear cactus (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.). |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 93, n. 3, e20190183, 2021. |
DOI: |
10.1590/0001-376520212019018 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Studies evaluating the structure and diversity of bacterial communities in arid environments including the rhizosphere of local and adapted plant species are important. Therefore, we used a sequencing of the 16S ribosomal RNA gene for describing the structure and diversity of soil bacterial community in three zones: Agreste, Transition and Sertão. The bacterial community was clustered in 9,838 OTUs in Agreste, 8,388 OTUs in the transition, and 14,849 OTUs for Sertão. Among the most abundant phyla, Proteobacteria and Acidobacteria were abundant in Agreste and Sertão, respectively, while Actinobacteria were abundant in Transition and Sertão. Specifi c taxa of Proteobacteria, in Agreste, and Actinobacteria, in Sertão, exhibited differences according to biotic and abiotic conditions. Thus, the structure and diversity of bacterial community were different in these areas and were infl uenced by environmental and soil conditions. |
Palavras-Chave: |
Bioma Caatinga; Caatinga biome; Comunidades microbianas; Diversidade; Diversity; Metagenômica. |
Thesaurus NAL: |
Metagenomics; Microbial communities. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223825/1/AP-Structure-diversity-bacterial-AABC-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02012naa a2200325 a 4500 001 2132351 005 2024-05-23 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/0001-376520212019018$2DOI 100 1 $aLYRA, M. do C. C. P. de 245 $aStructure and diversity of bacterial community in semiarid soils cultivated with prickly-pear cactus (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.).$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aAbstract: Studies evaluating the structure and diversity of bacterial communities in arid environments including the rhizosphere of local and adapted plant species are important. Therefore, we used a sequencing of the 16S ribosomal RNA gene for describing the structure and diversity of soil bacterial community in three zones: Agreste, Transition and Sertão. The bacterial community was clustered in 9,838 OTUs in Agreste, 8,388 OTUs in the transition, and 14,849 OTUs for Sertão. Among the most abundant phyla, Proteobacteria and Acidobacteria were abundant in Agreste and Sertão, respectively, while Actinobacteria were abundant in Transition and Sertão. Specifi c taxa of Proteobacteria, in Agreste, and Actinobacteria, in Sertão, exhibited differences according to biotic and abiotic conditions. Thus, the structure and diversity of bacterial community were different in these areas and were infl uenced by environmental and soil conditions. 650 $aMetagenomics 650 $aMicrobial communities 653 $aBioma Caatinga 653 $aCaatinga biome 653 $aComunidades microbianas 653 $aDiversidade 653 $aDiversity 653 $aMetagenômica 700 1 $aTAKETANI, R. G. 700 1 $aFREITAS, A. D. S. de 700 1 $aSILVA, C. E. R. S. e 700 1 $aMERGULHÃO, A. C. do E. S. 700 1 $aSILVA, M. L. R. B. da 700 1 $aANTUNES, J. E. L. S. 700 1 $aARAÚJO, A. S. F. de 700 1 $aGIACHETTO, P. F. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências$gv. 93, n. 3, e20190183, 2021.
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