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Registros recuperados : 199 | |
141. | | SILVA, M. A. S. da; MADARI, B. E.; CARVALHO, M. T. de M.; BERNARDES, T. G.; SOUZA, R. de O.; OLIVEIRA, F. B. de. Efeito da aplicação de biochar sobre propriedades químicas do solo e produtividade de feijoeiro comum irrigado. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 10., 2011, Goiânia. Anais... Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. 1 CD-ROM. CONAFE. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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142. | | SILVA, M. A. S. da; STONE, L. F.; SANTOS, A. B. dos; CARVALHO, M. da C. S.; FERREIRA, C. M.; NASCENTE, A. S.; SANTOS, B. M. dos. Nutrição e adubação do arroz irrigado na região do Cerrado. In: FLORES, R. A.; CUNHA, P. P. da; MARCHÃO, R. L.; MORAES, M. F. (Ed.). Nutrição e adubação de grandes culturas na região do Cerrado. Goiânia: UFG, 2019. p. 225-281. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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144. | | NECHET, K. de L.; HALFELD-VIEIRA, B. de A.; PEREIRA, P. R. V. da S.; MOURÃO JÚNIOR, M. M.; SILVA, M. A. S. da. Produção de híbridos comerciais de pimentão (Capsicum annuum) em cultivo protegido no Estado de Roraima. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 472, jul. 2004. Suplemento. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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145. | | CARVALHO, G. D.; MADARI, B. E.; SANTOS, A. B. dos; SILVA, M. A. S. da; COSTA, A. R. da; CORRÊA, R. S. Fluxos de óxido nitroso em arroz irrigado em várzea tropical. In: CONFERENCIA INTERNACIONAL DO ARROZ PARA AMÉRICA LATINA E CARIBE, 12., 2015, Porto Alegre. Horizonte para a competitividade: anais. Porto Alegre: IRGA, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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146. | | OLIVEIRA, J. de M.; SILVA, M. A. S. da; STONE, L. F.; MADARI, B. E.; ALCANTARA, F. A. de; MEDEIROS, J. C. Fertilidade do solo manejado em sistema de integração lavoura-pecuária-floresta na transição Cerrado-Amazônia. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013. p. 30. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292). Apresentação oral - Pós-graduação. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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148. | | SANTOS, P. K. A.; SILVA, M. A. S. da; COSTA, J. V. T. A.; SILVA, B. H. S. A. DA; KANO, C.; DOMPIERI, M. H. G. Kernel Maps of the Bactrocera carambolae Occurrence in Amapá, Brazil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROINFORMÁTICA, 14., 2023, Natal. Avanços na agricultura digital colaborativa: anais. Natal: Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2023. SBIAGRO 2023. 8 p. Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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149. | | SANTOS, A. B. dos; SILVA, M. A. S. da; FRAGOSO, D. de B.; CUSTODIO, D. P.; STONE, L. F.; HEINEMANN, A. B. Manejo alternativo à queima da palha de arroz irrigado beneficia o cultivo de soja em sucessão. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 11., 2019. Balneário Camboriú, SC. Inovação e desenvolvimento na orizicultura: anais eletrônico. Itajaí: Epagri: Sosbai, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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150. | | MOTA, D. M. da; SILVA JUNIOR, J. F. da; RODRIGUES, R. F. de A.; SCHMITZ, H.; SILVA, M. A. S. da; SILVA, A. C. M. da. Mangaba na mesa: consumidores, hábitos e tendências no Nordeste. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2023. 47 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 479). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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153. | | QUEIROZ, M. A. de; RAMOS, S. R. R.; MOURA, M. da C. C. L.; COSTA, M. S. V.; SILVA, M. A. S. da. Situação atual e prioridades do Banco Ativo de Germoplasma (BAG) de cucurbitáceas do Nordeste brasileiro. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 17, p. 25-29, dez. 1999. Suplemento. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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154. | | SILVA, M. A. S. da; MATOS, L. N.; SIQUEIRA, E. R. de; TEIXEIRA, O. A.; MORAES, A. da C.; SANTOS, A. V. Planejamento territorial: análise espacial de área com mapas auto-organizáveis de Kohonen. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Posteres. Brasília, DF: Embrapa, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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156. | | PETTER, F. A.; MADARI, B. E.; SILVA, M. A. S. da; CARNEIRO, M. A. C.; CARVALHO, M. T. de M.; MARIMON JÚNIOR, B. H.; PACHECO, L. P. Soil fertility and upland rice yield after biochar application in the Cerrado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 47, n. 5, p. 699-706, maio 2012. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos / UEP-Recife; Embrapa Unidades Centrais. |
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157. | | ARENAS-CALLE, L. N.; HEINEMANN, A. B.; SILVA, M. A. S. da; SANTOS, A. B. dos; RAMIREZ-VILLEGAS, J.; WHITFIELD, S.; CHALLINOR, A. J. Rice management decisions using process-based models with climate-smart indicators. Frontiers in Sustainable Food Systems, v. 6, article 873957, Jul. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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160. | | BARRETO, P. V. de A.; SILVA, M. A. S. da; MATOS, L. N.; DOMPIERI, M. H. G.; MIRANDA JUNIOR, G. F. Uma abordagem de clusterização baseada no Mapa Auto-Organizável para auxiliar no zoneamento territorial. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 12., 2023, Aracaju. Anais... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2023. Editores Técnicos: Viviane Talamini, Ana da Silva Ledo. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 199 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
28/12/2023 |
Data da última atualização: |
28/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
RAPHAELLI, C. DE O.; GUERRA, D.; PEREIRA, E. DOS S.; VINHOLES, J. DA R.; CAMARGO, T. M.; SCHWARZ, S. F.; SILVA, M. A. S. DA; VIZZOTTO, M.; ZAVAREZE, E. DA R.; NORA, L. |
Afiliação: |
CHIRLE DE OLIVEIRA RAPHAELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; DIVANILDE GUERRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL; ELISA DOS SANTOS PEREIRA, UNVIERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; JULIANA DA ROCHA VINHOLES; TAIANE MOTA CAMARGO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; SERGIO FRANCISCO SCHWARZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; MAGNÓLIA APARECIDA SILVA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; ELESSANDRA DA ROSA ZAVAREZE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; LEONARDO NORA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS. |
Título: |
Fruits, seeds and leaves of guabijuzeiro (Myrcianthes pungens (O. Berg) D. Legrand): characteristics, uses and health benefts. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Science and Technology, 2023. |
Páginas: |
18 p. |
ISSN: |
0975-8402 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13197-023-05822-z |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Published: 01 September 2023. |
Conteúdo: |
Native fruit trees have potential for use in the food and pharmaceutical industries, which is widely used in folk medicine. Guabiju, known as guabijuzeiro (Myrcianthes pungens (O. Berg) D. Legrand) is a perennial tree that belongs to the family Myrtaceae, occurring in Brazil from São Paulo to Rio Grande do Sul, and other countries like Uruguay, Bolivia, Paraguay and Argentina. This species demonstrates great commercial potential regarding the consumption of its fresh fruit or industrialized. Due to its importance is necessary to develop studies aimed at characterization (phenotypic, propagative, reproductive, chemical and nutritional), uses and applications. However, the available information has never been systematized and in this sense the objective of this review is to compile information about the species to guide further research. Regarding morphology, the guabijuzeiro is a semi-deciduous tree species, with propagation is carried out mainly through seeds and vegetative. Regarding reproductive aspects, there is a lack of studies that assess the mode of reproduction. The fruit can be consumed fresh or processed as ice cream, juice, freeze-dried or dehydrated. It is sweet and slightly acidic, low in calories, high in carbohydrates, essential fatty acids, calcium and potassium. Both the fruit, the seed and the leaves have high levels of bioactive compounds and high antioxidant capacity. The fruit pulp stands out for its carotenoids and phenolic compounds and the peel is rich in anthocyanins, especially in the mature phase, in addition to terpenoids. M. pungens has antimicrobial effects, gastroprotective activity and is promising in the prevention of neurodegenerative diseases and against the side effects of cisplatin, an anticancer agent. Finally, there is a need for further studies with this species, mainly in the characterization of the leaves, uses and applications of the fruit. MenosNative fruit trees have potential for use in the food and pharmaceutical industries, which is widely used in folk medicine. Guabiju, known as guabijuzeiro (Myrcianthes pungens (O. Berg) D. Legrand) is a perennial tree that belongs to the family Myrtaceae, occurring in Brazil from São Paulo to Rio Grande do Sul, and other countries like Uruguay, Bolivia, Paraguay and Argentina. This species demonstrates great commercial potential regarding the consumption of its fresh fruit or industrialized. Due to its importance is necessary to develop studies aimed at characterization (phenotypic, propagative, reproductive, chemical and nutritional), uses and applications. However, the available information has never been systematized and in this sense the objective of this review is to compile information about the species to guide further research. Regarding morphology, the guabijuzeiro is a semi-deciduous tree species, with propagation is carried out mainly through seeds and vegetative. Regarding reproductive aspects, there is a lack of studies that assess the mode of reproduction. The fruit can be consumed fresh or processed as ice cream, juice, freeze-dried or dehydrated. It is sweet and slightly acidic, low in calories, high in carbohydrates, essential fatty acids, calcium and potassium. Both the fruit, the seed and the leaves have high levels of bioactive compounds and high antioxidant capacity. The fruit pulp stands out for its carotenoids and phenolic compounds and the peel is ric... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brazilian fruits; Fruta nativa. |
Thesagro: |
Fruticultura; Guabiju; Recurso Genético. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02930naa a2200337 a 4500 001 2160288 005 2023-12-28 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0975-8402 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13197-023-05822-z$2DOI 100 1 $aRAPHAELLI, C. DE O. 245 $aFruits, seeds and leaves of guabijuzeiro (Myrcianthes pungens (O. Berg) D. Legrand)$bcharacteristics, uses and health benefts.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a18 p. 500 $aPublished: 01 September 2023. 520 $aNative fruit trees have potential for use in the food and pharmaceutical industries, which is widely used in folk medicine. Guabiju, known as guabijuzeiro (Myrcianthes pungens (O. Berg) D. Legrand) is a perennial tree that belongs to the family Myrtaceae, occurring in Brazil from São Paulo to Rio Grande do Sul, and other countries like Uruguay, Bolivia, Paraguay and Argentina. This species demonstrates great commercial potential regarding the consumption of its fresh fruit or industrialized. Due to its importance is necessary to develop studies aimed at characterization (phenotypic, propagative, reproductive, chemical and nutritional), uses and applications. However, the available information has never been systematized and in this sense the objective of this review is to compile information about the species to guide further research. Regarding morphology, the guabijuzeiro is a semi-deciduous tree species, with propagation is carried out mainly through seeds and vegetative. Regarding reproductive aspects, there is a lack of studies that assess the mode of reproduction. The fruit can be consumed fresh or processed as ice cream, juice, freeze-dried or dehydrated. It is sweet and slightly acidic, low in calories, high in carbohydrates, essential fatty acids, calcium and potassium. Both the fruit, the seed and the leaves have high levels of bioactive compounds and high antioxidant capacity. The fruit pulp stands out for its carotenoids and phenolic compounds and the peel is rich in anthocyanins, especially in the mature phase, in addition to terpenoids. M. pungens has antimicrobial effects, gastroprotective activity and is promising in the prevention of neurodegenerative diseases and against the side effects of cisplatin, an anticancer agent. Finally, there is a need for further studies with this species, mainly in the characterization of the leaves, uses and applications of the fruit. 650 $aFruticultura 650 $aGuabiju 650 $aRecurso Genético 653 $aBrazilian fruits 653 $aFruta nativa 700 1 $aGUERRA, D. 700 1 $aPEREIRA, E. DOS S. 700 1 $aVINHOLES, J. DA R. 700 1 $aCAMARGO, T. M. 700 1 $aSCHWARZ, S. F. 700 1 $aSILVA, M. A. S. DA 700 1 $aVIZZOTTO, M. 700 1 $aZAVAREZE, E. DA R. 700 1 $aNORA, L. 773 $tJournal of Food Science and Technology, 2023.
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Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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