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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Soja. |
Data corrente: |
27/07/2017 |
Data da última atualização: |
14/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GUIMARÃES, C. M.; STONE, L. F.; ZITO, R. K. |
Afiliação: |
CLEBER MORAIS GUIMARAES, CNPAF; LUIS FERNANDO STONE, CNPAF; ROBERTO KAZUHIKO ZITO, CNPSo. |
Título: |
Susceptibility of common bean and soybean to water stress evaluated at the sitis phenotyping platform. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Bioscience Journal, Uberlândia, v. 33, n. 4, p. 871-880, July/Aug. 2017. |
ISSN: |
1981-3163 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The great challenge of breeding programs focused on tolerance to water stress is the precise, in large scale, and automated phenotyping. Therefore, the objective of this study was to assess whether the controlled conditions of SITIS Automated Phenotyping Platform and the protocol used are suitable for discriminating cultivars of common bean and soybean for tolerance to this stress. Two experiments were carried out in randomized block design, in a split plot scheme, with four replications. The main plots had five water regimes, applied after flowering: daily replacement of 100 (control), 80, 60, 40, and 20% of water evapotranspired in control. The subplots consisted of two common bean cultivars (BRS Pontal and BRS Pérola) in the 1st experiment, and two soybean cultivars (MG/BR 46 Conquista and BR-16) in the 2nd one. In each species, the first cultivar is more tolerant to water stress, and the second one is more susceptible. It is possible to use the SITIS Platform and the proposed protocol to evaluate common bean and soybean cultivars for tolerance to water stress. The common bean cultivars evaluated were more sensitive to this stress than soybeans. The best water status of cultivars BRS Pontal and MG/BR 46 Conquista under water stress confirmed their greater tolerance. |
Palavras-Chave: |
Fenotipagem; Plataforma SITIS; Temperatura das folhas. |
Thesagro: |
Deficiência hídrica; Evapotranspiração; Feijão; Glycine max; Phaseolus vulgaris; Soja. |
Thesaurus Nal: |
Soybeans. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162125/1/CNPAF-2017-bj.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162147/1/871.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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25. | | MARQUES, F. P.; COLARES, A. S.; CAVALCANTE, M. N.; ALMEIDA, J. S.; LOMONACO, D.; SILVA, L. M. A. e; ROSA, M. de F.; LEITAO, R. C. Optimization by Response Surface Methodology of Ethanosolv Lignin Recovery from Coconut Fiber, Oil Palm Mesocarp Fiber, and Sugarcane Bagasse. Industrial & Engineering Chemistry Research, 28, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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26. | | SILVA, A. L. D. da; ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; TAVARES, O. C. H.; PEREIRA, M. G.; CAMPOS, T. de; SILVA, L. M. da. Near infrared spectroscopy to rapid assess the rubber tree clone and the influence of maturation and disease at the leaves. Microchemical Journal, v. 168, 106478, Sept. 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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35. | | MAIA, I. R. O.; TREVISAN, M. T. S.; SILVA, M. G. V.; KLIKA, K. D.; BRITO, E. S. de; SILVA, L. M. A. e; PINTO, F. C. L.; BREUER, A.; OWEN, R. W. Characterization and Quantitation of Polyphenolic Compounds in Senna splendida from the Northeast of Brazil. Natural Product Communications, v. 13, n. 6, p. 707-712, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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36. | | CUNHA, A. G.; ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; RIBEIRO, P. R. V.; RODRIGUES, T. H. S.; BRITO, E. S. de; MIRANDA, M. R. A. de. Chemical composition of thermally processed coconut water evaluated by GC-MS, UPLC-HRMS, and NMR. Food Chemistry, 324, art. no. 126874, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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38. | | VASCONCELOS, N. F.; FEITOSA, J. P. A.; ANDRADE, F. K.; MIRANDA, M. A. R.; SASAKI, J. M.; MORAIS, J. P. S.; SILVA, L. M. A. e; CANUTO, K. M.; ROSA, M. de F. Chemically modified cellulose nanocrystals as polyanion for preparation of polyelectrolyte complex. Cellulose, v. 26, n. 3, p. 1725-1746, February 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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