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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. M. A. da. Composição, estrutura e distribuição da ictiofauna do rio Matapi, Estado do Amapá. 2014. 111 f. Tese (Doutorado em Biodiversidade Tropical) - Universidade Federal do Amapá, Macapá. Orientador: Marcos Tavares-Dias, Embrapa Amapá.

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2.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES-DIAS, M.; SILVA, L. M. A.; FLORENTINO, A. C. Metacercariae of Clinostomum Leidy, 1856 (Digenea: Clinostomidae) infecting freshwater fishes throughout Brazil: infection patterns, parasite?host interactions, and geographic distribution. Studies on Neotropical Fauna and Environment, v. 58, n. 1, p. 116-129, 2023.

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3.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, J. de F.; SILVA, L. M. A. da. Population structure and relative growth of freshwater prawn Macrobrachium amazonicum (HELLER, 1862) (Crustacea, Palaemonidae) in two regions of the State of Amapá, Amazon River mouth, Brazil. Biota Amazônia, Macapá, v. 5, n. 2, p. 52-57, 2015.

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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. M. A. da; TAVARES-DIAS, M. A Pesca artesanal no Estado do Amapá: estado atual e desafios. Boletim Técnico-Cientifico do CEPNOR, Belém, PA, v. 10, n. 1, p. 43-53, 2010

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5.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, J. de F.; SILVA, L. M A. da. Período reprodutivo e recrutamento de Macrobrachium amazonicum na foz do Rio Amazonas, Estado do Amapá. Macapá: Embrapa Amapá, 2016. 19 p. (Embrapa Amapá. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 97).

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6.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. M. A. da; TAVARES-DIAS, M. Influência de parâmetros ambientais sobre a comunidade de peixes de um afluente da margem esquerda do Rio Amazonas, Amazônia Oriental. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM, 1.; MEETING OF THE POST-GRADUATE PROGRAM IN TROPICAL BIODIVERSITY, 5., 2014, Macapá. Conservation conflicts: XXI century challenges and solutions: abstract book. Macapá: Unifap: Conservação Internacional: Embrapa, 2014. p. 56. CB19.

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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. M. A.; OLIVEIRA, M. S. B.; FLORENTINO, A. C.; TAVARES-DIAS, M. Length-weight relationship of 11 fish species from a tributary of the Amazon river system in northern Brazil. Journal of Applied Ichthyology, n. 31, p. 816-817, 2015.

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8.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, M. S. B.; SILVA, L. M. A.; PRESTES, L.; TAVARES-DIAS, M. Length-weight relationship and condition factor of 11 fish species of the Igarapé Fortaleza basin, a tributary from the Amazon River system in eastern Amazon (Brazil). Journal of Applied Ichthyology, v. 34, p. 1038-1041, 2018.

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9.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, D. P. de; SILVA, L. M. A. da; LIRA, A. C. S. de. Biologia populacional de Macrobrachium jelskii (MIERS, 1778) (Crustacea, Decapoda, Palaemonidae) em uma planície inundável na Amazônia Oriental, Brasil. Biota Amazônia, Macapá, v. 3, n. 2, p. 11-22, out. 2013.

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10.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES-DIAS, M.; SILVA, L. M. A.; OLIVEIRA, M. S. B. Geographic range, distribution patterns and interactions of Monogenea Van Beneden 1858, with species of native host freshwater fishes from Brazil. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 31, n. 3, e005722, 2022.

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11.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, J. de F.; CRUZ, M. C. M. da; SILVA, L. M. A. da. Reproductive biology of Macrobrachium surinamicum (Decapoda: Palaemonidae) in the Amazon River mouth. Acta Amazonica, Manaus, v. 45, n. 3, p. 299-306, 2015.

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12.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. M. A. da; LIMA, J. de F.; TAKIYAMA, L. R. The recruitment pattern of Macrobrachium amazonicum (Crustacea, Decapoda, Palaemonidae) in two areas of the Amazon River mouth, Amapá State, Brazil. Biota Amazônia, Macapá, v. 6, n. 3, p. 97-101, 2016.

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13.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES-DIAS, M.; OLIVEIRA, M. S. B.; GONÇALVES, R. A.; SILVA, L. M. A. Ecology and seasonal variation of parasites in wild Aequidens tetramerus, a Cichlidae from the Amazon. Acta Parasitologica, Varsóvia, v. 59, n. 1, p. 158-164, 2014.

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14.Imagem marcado/desmarcadoBAIA, R. R. J.; FLORENTINO, A. C.; SILVA, L. M. A.; TAVARES-DIAS, M. Patterns of the parasite communities in a fish assemblage of a river in the Brazilian Amazon region. Acta Parasitologica, v. 63, n. 2, 304-316, 2018.

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15.Imagem marcado/desmarcadoBAIA, R. R. de J.; FLORENTINO, A. C.; SILVA, L. M. A.; TAVARES-DIAS, M. Parasitos em assembleia de peixes de diferentes níveis tróficos na bacia igarapé Fortaleza, estado do Amapá, Brasil. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 17., 2023, Belo Horizonte. Anais. [São Paulo]: Abrapoa, 2023. Enbrapoa.

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16.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, R. A.; OLIVEIRA, M. S. B.; SILVA, L. M. A.; TAVARES-DIAS, M. Parasito de uma população natural de Aequidens tetramerus (Cichlidae) do Estado do Amapá, Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE PESCA, 18., 2013, Paulo Afonso. Engenharia de Pesca: responsabilidade sócio-econômica e ambiental para o desenvolvimento da pesca e aquicultura: anais. [Paulo Afonso]: Associação dos Engenheiros de Pesca do Estado da Bahia, 2013. p. 52.

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17.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. M. A. da; LIMA, J. de F.; TAVARES-DIAS, M. Ictiofauna como indicadora da qualidade ambiental do Rio Matapi, afluente do Rio Amazonas no Estado do Amapá (Brasil). Macapá: Embrapa Amapá, 2016. 26 p. (Embrapa Amapá. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 92).

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18.Imagem marcado/desmarcadoBITTENCOURT, L. S.; SILVA, U. R. L.; SILVA, L. M. A.; TAVARES-DIAS, M. Impact of the invasion from Nile tilapia on natives Cichlidae species in tributary of Amazonas River, Brazil. Biota Amazônia, Macapá, v. 4, n. 3, p. 88-94, 2014.

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19.Imagem marcado/desmarcadoALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; FERREIRA, A. G. Screening organic compounds in urban wastewater using a hyphenated system and NMR pattern recognition. In: HARRIS, R. K.; WASYLISHEN, R. E. (Ed.). Encyclopedia of Magnetic Resonance. Chichester: Wiley, 2017. p. 173-186

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20.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES-DIAS, M.; OLIVEIRA, M. S. B.; GONÇALVES, R. A.; SILVA, L. M. A. Variação sazonal de parasitos em população natural de Aequidens tetramerus Heckel, 1840 (Cichlidae). In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 13., 2014, Aracaju. Anais.... Aracaju: ABRAPOA, 2014. 1 CD-ROM. ENBRAPOA. PAR051.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  21/03/2022
Data da última atualização:  21/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; LIMA, T. O.; RIBEIRO, P. R. V.; VIDAL, C. S.; CARVALHO, E. S. S.; DRUZIAN, J. I.; BIASOTO, A. C. T.; CANUTO, K. M.
Afiliação:  ELENILSON G. ALVES FILHO, Universidade Federal do Ceará; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; THAMIRES O. LIMA, Universidade Federal do Ceará; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; CRISTINE S. VIDAL, Universidade Federal do Ceará; ERIKA S.S. CARVALHO, Universidade Federal da Bahia; JANICE I. DRUZIAN, Universidade Federal da Bahia; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT.
Título:  1H NMR and UPLC-HRMS-based metabolomic approach for evaluation of the grape maturity and maceration time of Touriga Nacional wines and their correlation with the chemical stability.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 382, 132359, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132359
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Touriga Nacional is a well-adapted Portuguese grape variety in São Francisco River Valley (northeastern Brazil). Nevertheless, it has only been indicated to short-term consumption because of the lack of chemical stability, which is attributed to low grape acidity and incomplete phenolic maturity. Therefore, we used Ultra-Performance Liquid Chromatography coupled High-resolution Mass Spectrometry, Nuclear Magnetic Resonance and chemometrics (PCA and PLS-DA) to evaluate the grape maturity and maceration time on chemical composition of wines from two harvest seasons. Moreover, we investigated how these experimental factors could affect their chemical stability. Grapes maturity showed to be the main effect. Overall, phenolic acids and short-chain organic acids were found to be at higher levels in wines produced with unripe grapes from February and shorter maceration time (p < 0.05). Proanthocyanidins and other flavonoids were increased in wines macerated for longer time using overripe grapes harvested in July. Furthermore, stable wines were made from overripe grapes, which contained more galacturonic acid.
Palavras-Chave:  Ácidos fenólicos; Ácidos orgânicos; Chemical stability; Estabilidade química; Harvest season; Metabolômica; PLS-DA; Quimiometria; Temporada de colheita; Vale do São Francisco.
Thesagro:  Composto Fenólico; Uva; Vinho.
Thesaurus NAL:  Chemometrics; Metabolomics; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232792/1/ART22041.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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CPATSA59839 - 1UPCAP - DD
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