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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  22/10/2009
Data da última atualização:  08/06/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, L. C. da; CHAVARRIA, G.; ZART, M.; SBEGHEN, F.; SOUZA, D. A.; SANTOS, H. P. dos; GUERRA, C. C.; BERGAMASCHI, H.; FLORES, C. A.
Afiliação:  LEONARDO CURY DA SILVA, UFRGS; GERALDO CHAVARRIA, UPF; MARCELO ZART, UFRGS; FERNANDA SBEGHEN, CNPUV (bolsista); DANIEL ANTUNES SOUZA, CNPUV; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; HOMERO BERGAMASCHI, UFRGS; CARLOS ALBERTO FLORES, CPACT.
Título:  Potencial da água e produção em videiras 'Cabernet Sauvignon' sob diferentes classes texturais de solo.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Desafios para a produção de alimentos e bioenergia: livro de resumos. Fortaleza: UFC: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009.
Páginas:  p. 367.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O presente trabalho teve como objetivo obter informações sobre o potencial da água na folha e o potencial produtivo das videiras, segundo a classe textural do solo, de modo a estabelecer critérios para definir a localização do vinhedo par a produção de vinhos de qualidade.
Palavras-Chave:  Cabernet Sauvignon.
Thesagro:  Água; Potencial Hídrico; Produção; Solo; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/572976/1/11658.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV11658 - 1UPCRA - PP581.1C749d
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  21/04/2021
Data da última atualização:  22/04/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  AGUIAR, R. O.; CARRÉRA, A. G. P.; CUNHA, R. L.; OLIVEIRA, I. V. de; SILVA, C. R. da; SILVA, V. F. A.; SILVA, J. N. da; SILVA, J. P. da; CARVALHO, F. I. M.; MARTINS, L. H. da S.; SILVA, P. A.; CUNHA, E. F. M.
Afiliação:  RODRIGO O. AGUIAR, UFRA; AMANDA G. P. CARRÉRA, UFRA; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; IGOR V. DE OLIVEIRA, Unifesspa; CLAUDETE R. DA SILVA, UFRA; VICENTE F. A. SILVA, UFRA; JOSÉ NATALINO DA SILVA, UFRA; JOSIANE P. DA SILVA, UFRA; FÁBIO I. M. CARVALHO, UFRA; LUIZA H. DA S. MARTINS, UFRA; PRISCILLA A. SILVA, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU.
Título:  Optimization of the alcoholic concentration obtained from sugary cassava (Manihot esculenta Crantz) by response surface methodology.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science, v. 12, n. 11, p. 157-168, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.5539/jas.v12n11p157
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sugary cassava or mandiocaba is a cassava variety of potential use for bioethanol production. In this study, laboratory-scale fermentations were carried out in a bioreactor with a working volume of 1L, using the yeast strain LNF CAT-1. A central composite design (CCD) was applied to determine the extent to which pH, temperature, and yeast concentration influence ethanol production with the aim of improving the fermentation process. The individual effects and the interaction of these factors were analyzed using a surface response method. Physicochemical properties of the material were also investigated and the analysis of root characterization showed high moisture content (~91%) and a low amount of starch (~4.0%), ash values close to 1.0%, total fibers 0.4%, proteins 0.15%, and lipids 0.1%. The results obtained from the wort presented a low acidity (~0.2%), pH close to neutrality (~6.5%), total soluble solids values of ~5.8%, glucose content ~2.3%, fructose ~1.0%, and sucrose ~1.2%. The second-order polynomial regression model determined that the maximum ethanol production of 2.8% (v/v) would be obtained when the optimum pH, temperature, and yeast concentration were ~5.0, 32-36 ºC, and ~10-14 g L-1, respectively.
Palavras-Chave:  Mandiocaba.
Thesagro:  Fermentação Alcoólica; Mandioca; Manihot Esculenta.
Thesaurus NAL:  Alcoholic fermentation; Bioethanol; Cassava.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222810/1/OptimizationAlcoholic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU56761 - 1UPCAP - DD
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