Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  19/02/2021
Data da última atualização:  10/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALBUQUERQUE, I. R. R. de; ARAUJO, G. G. L. de; VOLTOLINI, T. V.; MOURA, J. H. de A.; COSTA, R. G.; GOIS, G. C.; COSTA, S. A. P.; CAMPOS, F. S.; QUEIROZ, M. A. A.; SANTOS, N. M. de S. S.
Afiliação:  ITALO RENEU ROSAS DE ALBUQUERQUE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; TADEU VINHAS VOLTOLINI, CPATSA; JOSÉ HELDER DE ANDRADE MOURA; ROBERTO GERMANO COSTA; GLAYCIANE COSTA GOIS; SAMIR AUGUSTO PINHEIRO COSTA; FLEMING SENA CAMPOS; MÁRIO ADRIANO ÁVILA QUEIROZ; NILMARA MÉRCIA DE SOUZA SÁ SANTOS.
Título:  Saline water intake effects performance, digestibility, nitrogen and water balance of feedlot lambs.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Animal Production Science, v. 60, n. 13, 1591-1597, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1071/AN19224
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Water availability is often a limiting factor for herds in the arid and semi-arid regions worldwide. Aim: This study aimed to evaluate the productive performance and nutritional status of Santa Inês sheep receiving water containing different salinity levels. Methods: Thirty-two intact Santa Inês lambs, with an average body weight of 21.76±1.25 kg, were distributed in a completely randomized design with four treatments (total dissolved solids (TSD) levels in the drinking water: 640, 3200, 5760 and 8320 mg/L TDS) and eight animals per treatment. Intake, apparent nutrient digestibility, water balance, nitrogen balance, and performance of animals were evaluated. Key Results: TDS levels in water promoted an increasing linear effect for water intake offered via drinking trough (P = 0.01), total water intake (P = 0.02), total urine excretion (P = 0.02), total water excretion via urine (P = 0.01), water excretion via feces (P = 0.04), total water excretion (P = 0.01), absorbed water (P = 0.02), total nitrogen intake (P = 0.04), and water intake to total weight gain ratio (P = 0.01). No effect of increasing TDS levels was observed for dry matter and nutritional fractions intake, nutrient digestibility, water intake via food, total feces excretion, water balance, nitrogen excretion via feces, nitrogen excretion via urine, total nitrogen excretion, absorbed nitrogen, and nitrogen balance (P>0.05). No difference was observed in the performance of Santa Inês sheep consuming water with TD... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Consumo de água salina; Desempenho produtivo.
Thesagro:  Água Salina; Estado Nutricional; Nutrição Animal; Ovino.
Thesaurus Nal:  Ruminant nutrition; Saline water; Sheep.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59447 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  18/03/2013
Data da última atualização:  15/08/2022
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  BORTOLINI, F.; MITTELMANN, A.; SILVA, J. L. S. da; REIS, J. C. L.
Afiliação:  FERNANDA BORTOLINI, CPACT; ANDREA MITTELMANN, CNPGL; JAMIR LUIS SILVA DA SILVA, CPACT; JOSE CARLOS LEITE REIS, CPACT.
Título:  BRS Resteveiro: nova cultivar de inverno para solos hidromórficos.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2012.
Páginas:  8 p.
Descrição Física:  il.
Série:  (Embrapa Clima Temperado. Comunicado Técnico, 291).
ISSN:  1806-9185
Idioma:  Português
Conteúdo:  A espécie; A cultivar BRS Resteveiro; Características; Recomendações de manejo; Fixação biológica de nitrogênio; Ressemeadura natural; Disponibilidade de sementes.
Palavras-Chave:  BRS Resteveiro; Forrageira; Trevo-persa.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/79241/1/Comunicado-291.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT16714 - 1UPCFL - DD020532013.02053
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional