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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/01/2023
Data da última atualização:  23/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOUVÊA, L. DE P.; CALDEIRA, R.; AZEVEDO, T. de L.; GALDEANO, M. C.; FELBERG, I.; LIMA, J. R.; SILVA, C. M.
Afiliação:  LUCAS DE PAIVA GOUVÊA, UFRRJ; RODRIGO CALDEIRA, UFRRJ; TATIANA DE LIMA AZEVEDO, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; ILANA FELBERG, CTAA; JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA.
Título:  Physical and techno-functional properties of a common bean protein concentrate compared to commercial legume ingredients for the plant-based market.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Hydrocolloids, v. 137, 1083512023, april 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação: Caroline Grassi Mellinger.
Conteúdo:  The development of alternative sources of protein ingredients is in the hotspot, as the plant-based food market has enormously grown worldwide in the last decade. The present study aims to evaluate the physical and techno-functional properties of commercial protein ingredients from soybeans, peas, and fava beans and compare them to in-house developed flour and protein concentrate from common beans (Phaseolus vulgaris Pinto Group) the main bean variety produced in Brazil. All ingredients presented a V-type curve for solubility with higher values above pH 7.0. Pea protein concentrate was the most thermal-stable ingredient (152.96 °C), while soy protein isolate presented the highest water holding capacity (4.52 g/g) and emulsifying capacity (19.39 m2/g), although the common bean concentrate was able to keep the emulsion stable for the longest period (21.26 min). Common bean concentrate had the smallest particle size, with more than 90% of them being smaller than 9.82 μm and it also stood up in terms of foaming capacity (111%), together with the fava bean concentrate (93%). All ingredients presented a stable foam up to 60 min. Fava bean concentrate presented the least gelling concentration (12%) and the highest oil holding capacity (2.84 g/g). Both common bean concentrate and flour presented physical and techno-functional properties similar to other commercial ingredients and can be considered alternative sources of ingredients for the plant-based food market.
Palavras-Chave:  Food applications; Phaseolus vulgaris Pinto Group; Plant-based; Protein technological propert; Pulses morphology.
Thesaurus Nal:  Food technology; Ingredients.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15471 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  03/11/2010
Data da última atualização:  09/07/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  CARVALHO, P. C. de F.; ANGHINONI, I.; MORAES, A. de; SOUZA, E. D. de; SULC, R. M.; LANG, C. R.; FLORES, J. P. C.; LOPES, M. L. T.; SILVA, J. L. S. da; CONTE, O.; WESP. C. DE L.; LEVIEN, R.; FONTANELI, R. S.; BAYER, C.
Afiliação:  PAULO CÉSAR DE FACCIO CARVALHO, UFRGS; IBANOR ANGHINONI, UFRGS; ANIBAL DE MORAES, UFPR; EDICARLOS DAMACENA DE SOUZA, UFGO; REUBEN MARK SULC, OHIO STATE UNIVERSITY; CLAUDETE REISDORFER LANG, UFPR; JOÃO PAULO CASSOL FLORES, VIRGINIA POLYTECHNIC INSTITUTE & STATE UNIVERSITY; MARÍLIA LAZZAROTTO TERRA LOPES, UFRGS; JAMIR LUIS SILVA DA SILVA, CPACT; OSMAR CONTE, UFRGS; CRISTIANE DE LIMA WESP, UFRGS; RENATO LEVIEN, UFRGS; RENATO SERENA FONTANELI, CNPT; CIMELIO BAYER, UFRGS.
Título:  Managing grazing animals to achieve nutrient cycling and soil improvement in no-till integrated systems.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Nutrient Cycling in Agroecosystem, v. 88, n. 2, p. 259-273, Nov. 2010.
ISSN:  1385-1314 (Print) 1573-0867 (Online)
DOI:  10.1007/s10705-010-9360-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Crop-livestock systems are regaining their importance as an alternative to unsustainable intensive farming systems. Loss of biodiversity, nutrient pollution and habitat fragmentation are a few of many concerns recently reported with modern agriculture. Integrating crops and pastures in no-till systems can result in better environmental services, since conservation agriculture is improved by system diversity, paths of nutrient flux, and other processes common in nature. The presence of large herbivores can positively modify nutrient pathways and soil aggregation, increasing soil quality. Despite the low diversity involved, the integration of crops and pastures enhances nature?s biomimicry and allows attainment of a higher system organization level. This paper illustrates these benefits focusing on the use of grazing animals integrated with crops under no-tillage systems characteristic of southern Brazil.
Palavras-Chave:  Alimentação animal; ILP.
Thesagro:  Pastagem; Plantio Direto.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs10705-010-9360-x.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT41547 - 1UPCSP - DD15806SP-15806
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