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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  18/05/2005
Data da última atualização:  27/10/2009
Autoria:  MACHADO, A. T.; MACHADO, C. T. de T.
Título:  Melhoramento vegetal participativo com ênfase na eficiência nutricional.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2003.
Páginas:  39 p.
Série:  (Embrapa Cerrados. Documentos, 104).
Idioma:  Português
Conteúdo:  ABSTRACT: Participatory plant breeding uses a concept that joint formal (official researches institutions) and informal sector (farmers communities), combining the capabilities and the knowledge of both, and farmer's experiences, practices, and preferences. The goal is to join the yield improvement exploring the availabel farmer's agrobiodiversity and introduction new sources of genetic materials. Another goal is to develop the farmer's capability to select and to interchange seeds. Generally, participatory breeding has been used in areas under stress conditions. These areas are usually related with agriculture of subsistence, where farmer's do not have funds to buy seeds, fertilizers, and pesticides. Small farmers need varieties adapted to their specific local conditions and these materials can reduce the cost of production. The objective of this work was to present a review about different approaches in genetic plant breeding and the concept of participatory breeding. Besides, it describes a pionner work in participatory breeding in Brazil carried out with farmers belonging to the settlement "Sol da Manhã" (Seropédica, State of Rio de Janeiro). Low levels of nitrogen in soils are the main local stress condition. The result of this experience was the development and the release of the maize variety "Sol da Manhã".
Palavras-Chave:  Maize.
Thesagro:  Genética Vegetal; Melhoramento Genético Vegetal; Melhoramento Vegetal; Milho; Produção Vegetal; Produtividade; Variedade; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  crop yield; genetics; plant breeding; varieties.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2009/26221/1/doc_104.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE31312 - 1EMBFL - --06459CPAC06459
AI-SEDE31312 - 2EMBFL - --06459CPAC06459
CNPAF25580 - 1EMBFL - --FOL 49622003.04962
CPAC26221 - 1UMTFL - --FOL7564CRI6755
CPAC26221 - 2UMTFL - --FOL7564FOL7564
CPAO24137 - 1EMBFL - --FOL 14178FOL 14178
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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  25/05/2000
Data da última atualização:  25/05/2000
Autoria:  SILVA, J. B. C. da; GIORDANO, L. de B.
Afiliação:  EMBRAPA-CNPH, Brasilia, DF.
Título:  Producao mundial e nacional.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  In: SILVA, J.B.C.; GIORDANO, L. de B., org. Tomate para processamento industrial. Brasilia: EMBRAPA Comunicacao para Transferencia de Tecnologia / EMBRAPA-CNPH, 2000.
Páginas:  p.8-11.
ISBN:  85-7358-078-6
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Processing tomato; Production; Tomate industrial.
Thesagro:  Análise Estatística; Lycopersicon Esculentum; Produção.
Thesaurus NAL:  Brazil; statistical analysis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH18535 - 1UMTPL - --635.642S586t2000.274
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