|
|
Registros recuperados : 385 | |
165. | | SILVA, D. J.; SIGNOR, D.; DEON, M. D.; SILVA, J. A. da; BARROS, J. Q.; LIMA, P. C. P. Avaliação do efeito de aceleradores de compostagem no cultivo de plantas de sorgo. In: REUNIÃO NORDESTINA DE CIÊNCIA DO SOLO, 3., 2017, Aracaju. Ciência do solo: integração e uso do conhecimento para uma agricultura sustentável no Nordeste - anais. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros: Unit, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
166. | | SILVA, J. A. da; SOUSA, J. S.; MONTEIRO, R. C.; SCHULTZ, N.; ALVES, B. J. R.; URQUIAGA, S. Produtividade de colmos e acúmulo de nitrogênio total em cana-de-açúcar adubada com adubos verdes e N-Fertilizante. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: SBCS, 2012. FERTBIO 2012. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
169. | | REZENDE, J. M. de; PINTO, D. C. de C.; SILVA, J. A. da; LEITE, E. J.; ARMANDO, M. S. Florística e distribuição espacial de Aspidosperma spp. na reserva genética florestal Tamanduá - DF. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 6., 2001, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2001. p. 71. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
172. | | FLUMIGNAN, D. L.; SILVA, J. A. da; FIGUEIREDO, L. H. S.; SOUZA, C. H. M.; REZENDE, M. K. A. Evapotranspiração de referência e contribuição dos termos radiativo e aerodinâmico na Região de Dourados, MS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 20.; SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO DO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 5., 2017, Juazeiro. A agrometeorologia na solução de problemas multiescala: anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: Univasf, 2017. P. 2953-2957 Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
| |
179. | | SILVA, D. B. da; JUNQUEIRA, N. T. V.; SILVA, J. A. da; PEREIRA, A. V.; SALVIANO, A.; JUNQUEIRA, G. D. Avaliação do potencial de produção do "pequizeiro-anão" sob condições naturais na região sul do estado de Minas Gerais. Revista Brasileira de Fruticultura, Cruz das Almas, v. 23, n. 3, p. 726-729, dez. 2001. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
Registros recuperados : 385 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/12/2013 |
Data da última atualização: |
30/06/2017 |
Autoria: |
FERNANDES, T. M.; SILVA, J. A. da; SILVA, A. H. A. da; CAVALHEIRO, J. M. de O.; CONCEIÇÃO, M. L. da. |
Afiliação: |
Thiago Mendes Fernandes, Universidade Federal da Paraíba (UFPB), Departamento de Farmácia; João Andrade da Silva, UFPB, Departamento de Nutrição; Ana Hermínia Andrade da Silva, UFPB, Departamento de Estatística.; José Marcelino de Oliveira Cavalheiro, UFPB, Departamento de Estatística; Maria Lúcia da Conceição, UFPB, Departamento de Nutrição. |
Título: |
Flour production from shrimp by-products and sensory evaluation of flour-based products. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 962-967, ago. 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Produção de farinha de resíduo de camarão e avaliação sensorial de subprodutos formulados com base na farinha. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the production of flour using by‑products (cephalothorax) obtained from the shrimp (Litopenaeus vannamei) industry, and to perform a sensory analysis of shrimp flour‑based products. Physicochemical and microbiological analyses on fresh cephalothorax and on manufactured flour were performed, as well as the determination of cholesterol content of this flour, and the sensorial evaluation of soup and pastry made with this flour. By the microbiological analyses, no pathogenic microorganism was detected in the samples. Physicochemical analyses of flour showed high levels of protein (50.05%) and minerals (20.97%). Shrimp cephalothorax flour showed high levels of cholesterol. The sensory evaluation indicated a good acceptance of the products, with satisfactory acceptability index (81% for soup, and 83% for pastry), which indicates that shrimp cephalothorax in the form of flour has a potential for developing new products. |
Palavras-Chave: |
Aceitação; Cefalotórax; Tecnologia de alimentos. |
Thesaurus NAL: |
Consumer acceptance; Food technology; Litopenaeus vannamei. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94164/1/Flour-production-from-shrimp.pdf
|
Marc: |
LEADER 01885naa a2200253 a 4500 001 1974119 005 2017-06-30 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFERNANDES, T. M. 245 $aFlour production from shrimp by-products and sensory evaluation of flour-based products. 260 $c2013 500 $aTítulo em português: Produção de farinha de resíduo de camarão e avaliação sensorial de subprodutos formulados com base na farinha. 520 $aThe objective of this work was to evaluate the production of flour using by‑products (cephalothorax) obtained from the shrimp (Litopenaeus vannamei) industry, and to perform a sensory analysis of shrimp flour‑based products. Physicochemical and microbiological analyses on fresh cephalothorax and on manufactured flour were performed, as well as the determination of cholesterol content of this flour, and the sensorial evaluation of soup and pastry made with this flour. By the microbiological analyses, no pathogenic microorganism was detected in the samples. Physicochemical analyses of flour showed high levels of protein (50.05%) and minerals (20.97%). Shrimp cephalothorax flour showed high levels of cholesterol. The sensory evaluation indicated a good acceptance of the products, with satisfactory acceptability index (81% for soup, and 83% for pastry), which indicates that shrimp cephalothorax in the form of flour has a potential for developing new products. 650 $aConsumer acceptance 650 $aFood technology 650 $aLitopenaeus vannamei 653 $aAceitação 653 $aCefalotórax 653 $aTecnologia de alimentos 700 1 $aSILVA, J. A. da 700 1 $aSILVA, A. H. A. da 700 1 $aCAVALHEIRO, J. M. de O. 700 1 $aCONCEIÇÃO, M. L. da 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 48, n. 8, p. 962-967, ago. 2013.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|