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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
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Data corrente: |
19/07/2006 |
Data da última atualização: |
05/10/2022 |
Autoria: |
JORDÃO, A. L.; SILVA, R. A. da. |
Afiliação: |
ALEXANDRE LUIS JORDÃO, IEPA; RICARDO ADAIME DA SILVA, CPAF-AP. |
Título: |
Guia de pragas agrícolas: para o manejo integrado no Estado do Amapá. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Ribeirão Preto: Holos Editora, 2006. |
Páginas: |
183 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O Estado do Amapá; Pragas agrícolas; Manejo integrado de pragas; Procedimentos de trabalho; Pragas; Plantas frutíferas; Abacaxizeiro; Aceroleira; Ateira, fruta-do-conde, nona ou pinheira; Bananeira; Cajueiro; Caramboleira; Citros; Coqueiro; Cupuaçuzeiro; Goiabeira; Gravioleira; Mamoeiro; Mangueira; Maracujazeiro; Melancia; Melão; Plantas hortícolas; Aboboreira; Berinjela; Brócolis; Cebolinha; Couve; Pepineiro; Pimenta-de-cheiro; Pimentão; Repolho; Tomateiro; Plantas produtoras de grãos; Arroz; Feijão-caupi; Feijoeiro; Milho; Mandioca; Plantas medicinais e aromáticas; Anauerá; Andiroba; Urucuzeiro; Plantas sujeitas ao extrativismo; Açaizeiro; Pupunheira; Seringueira; Taperebazeiro ou cajazeira; Plantas com produção inexpressiva no Estado; Cafeeiro; Cana-de-açúcar; Produtos armazenados; Grãos de arroz; Grãos de feijão-caupi; Grãos armazenados, farinhas de mandioca e sementes utilizadas em artesanato indígena e dos ribeirinhos; Grãos de milho; Farinha de mandioca; Pastagens; Capim; Gerais; Capim; Dicotiledôneas; Hortaliças, frutíferas, plantas anuais e essências florestais; Inimigos naturais; Parasitóides; Predadores; Entomopatógeno; Considerações finais; Literatura recomendada. |
Palavras-Chave: |
Agronomia - pragas - manejo; Amapá; Anauerá; Ata; Brasil; Brasil - Amapá; Brócolis; Cana-de-açúcar; Citros; Feijão caupi; Manejo Integrado; Manejo Integrado de Pragas; Pimenta-de-cheiro; Praga de Planta - Amapá; Praga de Planta - Controle; Pragas; Seringa; Taperebá. |
Thesagro: |
Abacaxi; Abóbora; Açaí; Acerola; Agricultura; Agronomia; Andiroba; Arroz; Banana; Berinjela; Café; Cajá; Caju; Cana de Açúcar; Carambola; Cebolinha; Coco; Controle Integrado; Couve; Cupuaçu; Entomologia; Goiaba; Graviola; Inseto; Mamão; Mandioca; Manejo; Manga; Maracujá; Melancia; Melão; Milho; Pastagem; Pepino; Pimentão; Planta Medicinal; Praga; Praga de Planta; Pupunha; Repolho; Tomate; Urucum. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
-- O Insetos e Entomologia |
Marc: |
LEADER 03204nam a2200865 a 4500 001 1349317 005 2022-10-05 008 2006 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aJORDÃO, A. L. 245 $aGuia de pragas agrícolas$bpara o manejo integrado no Estado do Amapá. 260 $aRibeirão Preto: Holos Editora$c2006 300 $a183 p. 520 $aO Estado do Amapá; Pragas agrícolas; Manejo integrado de pragas; Procedimentos de trabalho; Pragas; Plantas frutíferas; Abacaxizeiro; Aceroleira; Ateira, fruta-do-conde, nona ou pinheira; Bananeira; Cajueiro; Caramboleira; Citros; Coqueiro; Cupuaçuzeiro; Goiabeira; Gravioleira; Mamoeiro; Mangueira; Maracujazeiro; Melancia; Melão; Plantas hortícolas; Aboboreira; Berinjela; Brócolis; Cebolinha; Couve; Pepineiro; Pimenta-de-cheiro; Pimentão; Repolho; Tomateiro; Plantas produtoras de grãos; Arroz; Feijão-caupi; Feijoeiro; Milho; Mandioca; Plantas medicinais e aromáticas; Anauerá; Andiroba; Urucuzeiro; Plantas sujeitas ao extrativismo; Açaizeiro; Pupunheira; Seringueira; Taperebazeiro ou cajazeira; Plantas com produção inexpressiva no Estado; Cafeeiro; Cana-de-açúcar; Produtos armazenados; Grãos de arroz; Grãos de feijão-caupi; Grãos armazenados, farinhas de mandioca e sementes utilizadas em artesanato indígena e dos ribeirinhos; Grãos de milho; Farinha de mandioca; Pastagens; Capim; Gerais; Capim; Dicotiledôneas; Hortaliças, frutíferas, plantas anuais e essências florestais; Inimigos naturais; Parasitóides; Predadores; Entomopatógeno; Considerações finais; Literatura recomendada. 650 $aAmazonia 650 $aAbacaxi 650 $aAbóbora 650 $aAçaí 650 $aAcerola 650 $aAgricultura 650 $aAgronomia 650 $aAndiroba 650 $aArroz 650 $aBanana 650 $aBerinjela 650 $aCafé 650 $aCajá 650 $aCaju 650 $aCana de Açúcar 650 $aCarambola 650 $aCebolinha 650 $aCoco 650 $aControle Integrado 650 $aCouve 650 $aCupuaçu 650 $aEntomologia 650 $aGoiaba 650 $aGraviola 650 $aInseto 650 $aMamão 650 $aMandioca 650 $aManejo 650 $aManga 650 $aMaracujá 650 $aMelancia 650 $aMelão 650 $aMilho 650 $aPastagem 650 $aPepino 650 $aPimentão 650 $aPlanta Medicinal 650 $aPraga 650 $aPraga de Planta 650 $aPupunha 650 $aRepolho 650 $aTomate 650 $aUrucum 653 $aAgronomia - pragas - manejo 653 $aAmapá 653 $aAnauerá 653 $aAta 653 $aBrasil 653 $aBrasil - Amapá 653 $aBrócolis 653 $aCana-de-açúcar 653 $aCitros 653 $aFeijão caupi 653 $aManejo Integrado 653 $aManejo Integrado de Pragas 653 $aPimenta-de-cheiro 653 $aPraga de Planta - Amapá 653 $aPraga de Planta - Controle 653 $aPragas 653 $aSeringa 653 $aTaperebá 700 1 $aSILVA, R. A. da
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
07/03/2017 |
Data da última atualização: |
02/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CUSTÓDIO, R. A.; ARAÚJO NETO, S. E. de A.; FERMINO JUNIOR, P. C. P.; ANDRADE NETO, R. de C.; SILVA, I. F. |
Afiliação: |
Roberto Aparecido Custódio, Prefeitura de Ouro Preto (RO); Sebastião Elviro de Araújo Neto, Universidade Federal do Acre; Paulo César Poeta Fermino Junior, Universidade Federal de Santa Catarina; ROMEU DE CARVALHO ANDRADE NETO, CPAF-Acre; Irene Ferro Silva, Universidade Federal do Acre. |
Título: |
Morpho-anatomy of leaves and yield of pineapple plant in intercropping with cassava. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Bioscience Journal, Uberlândia, v. 32, n. 4, p. 839-848, July/Aug. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aims of this study were to evaluate the effects of shade in pineapple plant with cassava, on the yields of pineapple fruit sand cassava roots, on the morph-anatomical variation, damage by solar radiation and chlorophyll content of pineapple leaves. Pineapple plants were cultivated in plots comprising three parallel row sunder different shade conditions provided by cassava plants grown at various spacings within single rows located on either side of the plots. The experiment was of a randomized block design with five treatments (cassava spacings of 0.50, 0.75, 1.00 and 1.25 m and a pineapple monoculture) and four replications. Yields of fruits and roots, together with the morphological, chemical and histological characteristics of the "D" leaves of pineapple, were determined14 months after planting the pineapples plant. Data were submitted to analysis of variance with the Scott-Knott test or Friedman test (P< 0.05) and to regression analysis. Pineapple plants grown under the majority of shade conditions presented higher fruit weight and overall yield per hectare in comparison with plants grown in direct sunlight. The maximum productivities of pineapple fruit were achieved when cassava plants were spaced 0.75 m apart and, under these shade conditions, fruits were fully protected against burning by the sun. The ?D? leaves of shaded plants were longer and thicker, with higher content of chlorophyll a and total chlorophyll, reduced stomatal density and dimensions of stomatal pores, narrower guard cells, thinner aquiferous hypodermis, and reduced abaxial and adaxial epidermis. The yield of cassava roots per plant increased linearly with increasing distance between the plants, but the yield per hectare decreased with decreasing plant density. MenosThe aims of this study were to evaluate the effects of shade in pineapple plant with cassava, on the yields of pineapple fruit sand cassava roots, on the morph-anatomical variation, damage by solar radiation and chlorophyll content of pineapple leaves. Pineapple plants were cultivated in plots comprising three parallel row sunder different shade conditions provided by cassava plants grown at various spacings within single rows located on either side of the plots. The experiment was of a randomized block design with five treatments (cassava spacings of 0.50, 0.75, 1.00 and 1.25 m and a pineapple monoculture) and four replications. Yields of fruits and roots, together with the morphological, chemical and histological characteristics of the "D" leaves of pineapple, were determined14 months after planting the pineapples plant. Data were submitted to analysis of variance with the Scott-Knott test or Friedman test (P< 0.05) and to regression analysis. Pineapple plants grown under the majority of shade conditions presented higher fruit weight and overall yield per hectare in comparison with plants grown in direct sunlight. The maximum productivities of pineapple fruit were achieved when cassava plants were spaced 0.75 m apart and, under these shade conditions, fruits were fully protected against burning by the sun. The ?D? leaves of shaded plants were longer and thicker, with higher content of chlorophyll a and total chlorophyll, reduced stomatal density and dimensions of stomatal ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Análise de variância; Análisis de regresión; Análisis de varianza; Análisis estadístico; Cultivo intercalar; Friedman Test; Morfoanatomia foliar; Piñas; Radiación solar; Rendimiento de los cultivos; Scott-Knott Test; Sistemas de cultivo; Sombra; Teste de Friedman; Teste de Scott-Knott; Yuca. |
Thesagro: |
Abacaxi; Ananas comosus; Cultivo intercalado; Mandioca; Manihot esculenta; Método estatístico; Radiação solar; Rendimento; Sistema de cultivo; Sombreamento. |
Thesaurus NAL: |
Analysis of variance; Cassava; Crop yield; Cropping systems; Intercropping; Pineapples; Regression analysis; Shade; Solar radiation; Statistical analysis. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/157329/1/26268.pdf
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Marc: |
LEADER 03487naa a2200601 a 4500 001 2066474 005 2021-07-02 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCUSTÓDIO, R. A. 245 $aMorpho-anatomy of leaves and yield of pineapple plant in intercropping with cassava.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThe aims of this study were to evaluate the effects of shade in pineapple plant with cassava, on the yields of pineapple fruit sand cassava roots, on the morph-anatomical variation, damage by solar radiation and chlorophyll content of pineapple leaves. Pineapple plants were cultivated in plots comprising three parallel row sunder different shade conditions provided by cassava plants grown at various spacings within single rows located on either side of the plots. The experiment was of a randomized block design with five treatments (cassava spacings of 0.50, 0.75, 1.00 and 1.25 m and a pineapple monoculture) and four replications. Yields of fruits and roots, together with the morphological, chemical and histological characteristics of the "D" leaves of pineapple, were determined14 months after planting the pineapples plant. Data were submitted to analysis of variance with the Scott-Knott test or Friedman test (P< 0.05) and to regression analysis. Pineapple plants grown under the majority of shade conditions presented higher fruit weight and overall yield per hectare in comparison with plants grown in direct sunlight. The maximum productivities of pineapple fruit were achieved when cassava plants were spaced 0.75 m apart and, under these shade conditions, fruits were fully protected against burning by the sun. The ?D? leaves of shaded plants were longer and thicker, with higher content of chlorophyll a and total chlorophyll, reduced stomatal density and dimensions of stomatal pores, narrower guard cells, thinner aquiferous hypodermis, and reduced abaxial and adaxial epidermis. The yield of cassava roots per plant increased linearly with increasing distance between the plants, but the yield per hectare decreased with decreasing plant density. 650 $aAnalysis of variance 650 $aCassava 650 $aCrop yield 650 $aCropping systems 650 $aIntercropping 650 $aPineapples 650 $aRegression analysis 650 $aShade 650 $aSolar radiation 650 $aStatistical analysis 650 $aAbacaxi 650 $aAnanas comosus 650 $aCultivo intercalado 650 $aMandioca 650 $aManihot esculenta 650 $aMétodo estatístico 650 $aRadiação solar 650 $aRendimento 650 $aSistema de cultivo 650 $aSombreamento 653 $aAnálise de variância 653 $aAnálisis de regresión 653 $aAnálisis de varianza 653 $aAnálisis estadístico 653 $aCultivo intercalar 653 $aFriedman Test 653 $aMorfoanatomia foliar 653 $aPiñas 653 $aRadiación solar 653 $aRendimiento de los cultivos 653 $aScott-Knott Test 653 $aSistemas de cultivo 653 $aSombra 653 $aTeste de Friedman 653 $aTeste de Scott-Knott 653 $aYuca 700 1 $aARAÚJO NETO, S. E. de A. 700 1 $aFERMINO JUNIOR, P. C. P. 700 1 $aANDRADE NETO, R. de C. 700 1 $aSILVA, I. F. 773 $tBioscience Journal, Uberlândia$gv. 32, n. 4, p. 839-848, July/Aug. 2016.
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Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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