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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
14/05/2001 |
Data da última atualização: |
01/07/2016 |
Autoria: |
GERASEEV, L. C.; PEREZ, J. R. O.; SANTOS, C. L. dos; RESENDE, K. T. de; TEIXEIRA, J. C.; SILVA, R. H. da. |
Título: |
Composição corporal e exigências nutricionais de magnésio, potássio e sódio de cordeiros Santa Inês em crescimento dos 15 kg aos 25 kg de peso vivo. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 29, n. 6, supl. 2, p. 2338-2346, 2000. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O presente trabalho foi conduzido com os objetivos de determinar a composição corporal de cordeiros Santa Inês e estimar as exigências de magnésio, potássio e sódio, para ganho em peso. Foram utilizados 18 cordeiros machos inteiros com peso médio inicial de 15 kg. No início do experimento, seis animais foram abatidos para determinação das quantidades de minerais retidos no corpo, servindo como referência na técnica de abate comparativo. Os doze animais remanescentes foram divididos em dois grupos: seis receberam alimentação ad libitum e seis receberam alimentação restrita , no nível de mantença mais 20%. Os animais do grupo alimentação ad libitum e restrita entraram no experimento aos pares, sendo um animal para cada grupo, e foram abatidos quando os animais do grupo ad libitum atingiram 25 kg de peso vivo. A composição corporal em magnésio, potássio e sódio foi estimada por intermédio de equações de predição obtidas pela regressão do logaritmo da quantidade desses minerais presentes no corpo vazio, em função do peso corporal vazio. As exigências líquidas para o ganho em peso foram estimadas a partir da derivação das equações de predição. A estimativa da composição corporal por kg de peso corporal vazio para animais com 15 e 25 kg de peso vivo foram 0,591 e 0,578 g para Mg; 2,914 e 2,776 g para K; e 1,830 e 1,637 g para Na e as exigências líquidas por kg de ganho de peso vivo, 0,515 e 0,503 g para Mg; 2,408 e 2,294 g para K; e 1,315 e 1,177 g para Na, respectivamente.
[Body Composition and Nutritional Requirements of Magnesium, Potassium and Sodium of Growing Santa Ines Lambs from 15 to 25 kg LW].
Abstract: This study was carried out to determine body composition and magnesium, potassium and sodium requirements for weight gain of Santa Ines lambs (hairy coat breed). Eighteen animals were used with average 15 kg initial LW. At the beginning of the experiment, six animals were slaughtered for the determination of the amount of each mineral retained in the body, and serving as reference animals in the comparative slaughter technique. The remaining 12 animals were divided in two groups: six were ad libitum fed and six animals were restricting fed at maintenance plus 20%. The animals from the ad libitum and restrict feeding groups started in the experimental period by pairs and they both were slaughtered when the animals from the ad libitum group reached 25 kg LW. The estimates of magnesium, potassium and sodium body composition were obtained through the prediction equations obtained by the logarithm regression of the amount of each present minerals in the empty body in function of the empty body weight (EBW). The net requirements for weight gain were obtained through the derivation of these prediction equations. The estimates of body composition per kg EBW for the animals from 15 to 25 kg were: 0.591 and 0,578 g for Mg; 2.914 and 2.776 g for K; 1.830 and 1.637 g for Na; and the net requirements for kg weight gain were: 0.515 and 0.503 g for Mg; 2.408 and 2.294 g for K; 1.315 and 1.177 g for Na, respectively. MenosResumo: O presente trabalho foi conduzido com os objetivos de determinar a composição corporal de cordeiros Santa Inês e estimar as exigências de magnésio, potássio e sódio, para ganho em peso. Foram utilizados 18 cordeiros machos inteiros com peso médio inicial de 15 kg. No início do experimento, seis animais foram abatidos para determinação das quantidades de minerais retidos no corpo, servindo como referência na técnica de abate comparativo. Os doze animais remanescentes foram divididos em dois grupos: seis receberam alimentação ad libitum e seis receberam alimentação restrita , no nível de mantença mais 20%. Os animais do grupo alimentação ad libitum e restrita entraram no experimento aos pares, sendo um animal para cada grupo, e foram abatidos quando os animais do grupo ad libitum atingiram 25 kg de peso vivo. A composição corporal em magnésio, potássio e sódio foi estimada por intermédio de equações de predição obtidas pela regressão do logaritmo da quantidade desses minerais presentes no corpo vazio, em função do peso corporal vazio. As exigências líquidas para o ganho em peso foram estimadas a partir da derivação das equações de predição. A estimativa da composição corporal por kg de peso corporal vazio para animais com 15 e 25 kg de peso vivo foram 0,591 e 0,578 g para Mg; 2,914 e 2,776 g para K; e 1,830 e 1,637 g para Na e as exigências líquidas por kg de ganho de peso vivo, 0,515 e 0,503 g para Mg; 2,408 e 2,294 g para K; e 1,315 e 1,177 g para Na, respectivamente... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Composicao corporal; Nutritional requirements; Raca Santa Ines. |
Thesagro: |
Cordeiro; Exigência Nutricional; Magnésio; Ovino; Potássio; Sódio. |
Thesaurus Nal: |
body composition; magnesium; potassium; sheep; sodium. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
29/11/2017 |
Data da última atualização: |
06/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
NICKEL, O.; SILVA, F. N; FAJARDO, T. V. M.; GORAYEB, E. S. |
Afiliação: |
OSMAR NICKEL, CNPUV; Fabio N. Silva, Programa de Pós-graduação em Produção Vegetal, Centro de Ciências Agroveterinárias, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC 88520-000, Brazil; THOR VINICIUS MARTINS FAJARDO, CNPUV; Eduardo E. Gorayeb, Programa de Pós-graduação em Produção Vegetal, Centro de Ciências Agroveterinárias, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC 88520-000, Brazil. |
Título: |
Characterization and genetic variability of coat protein genes of Apple chlorotic leaf spot virus isolates from southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Plant Pathology, v. 43, n. 2, p.109-116, 2018. |
Páginas: |
8 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s40858-017-0197-6 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
https://doi.org/10.1007/s40858-017-0197-6 |
Conteúdo: |
Apple chlorotic leaf spot virus(ACLSV) infects temperate rosaceous fruit trees worldwide and causes a wide range of diseases that are economically highly damaging. This study was carried out to analyze genetic variability of regional ACLSV isolates and compare it with ACLSV isolates from other parts of the world. Nineteen amplicons of ACLSV, corresponding to the coat protein (CP) gene of isolates from apple, plum, and nectarine, from two states in southern Brazil, have been analyzed for genetic variation and compared phylogenetically among themselves and with other sequences available in GenBank. Sequences identities among complete CP genes of these isolates ranged from 87.5 to 100% and 92.2 to 100% at the nucleotide (nt) and the deduced amino acid (daa) levels, respectively. In the comparison with isolates from Asia, Europe and North America, identities were 68.4 to 100% and 72.5 to 100% at nt and daa levels, respectively. Phylogenetic trees based on nucleotide sequences showed that these isolates grouped into two clusters, cluster 1 containing apple isolates and cluster 2 comprising apple, plum and nec- tarine isolates. Most Brazilian isolates showed conserved signatures (Ser 40 ,Leu 59 ,Tyr 75 ,Thr 130 and Leu 184 )intheirCPs, which place them with type B6 isolates. However, some Brazilian isolates were found to be variants of type B6. These analyzes indicated that Brazilian isolates had lower genetic variability compared to isolates from China, India and Japan and that the CP genes were under negative selection. The greatest diversity of nucleotides was observed in the central portion of the CP gene, represented predominantly by synonymous substitutions. One natural recombinant was detected among ACLSV isolates from Brazil. Keywords ACLSV . Molecular characterization. Variability. Phylogeny. Recombination. Selection. MenosApple chlorotic leaf spot virus(ACLSV) infects temperate rosaceous fruit trees worldwide and causes a wide range of diseases that are economically highly damaging. This study was carried out to analyze genetic variability of regional ACLSV isolates and compare it with ACLSV isolates from other parts of the world. Nineteen amplicons of ACLSV, corresponding to the coat protein (CP) gene of isolates from apple, plum, and nectarine, from two states in southern Brazil, have been analyzed for genetic variation and compared phylogenetically among themselves and with other sequences available in GenBank. Sequences identities among complete CP genes of these isolates ranged from 87.5 to 100% and 92.2 to 100% at the nucleotide (nt) and the deduced amino acid (daa) levels, respectively. In the comparison with isolates from Asia, Europe and North America, identities were 68.4 to 100% and 72.5 to 100% at nt and daa levels, respectively. Phylogenetic trees based on nucleotide sequences showed that these isolates grouped into two clusters, cluster 1 containing apple isolates and cluster 2 comprising apple, plum and nec- tarine isolates. Most Brazilian isolates showed conserved signatures (Ser 40 ,Leu 59 ,Tyr 75 ,Thr 130 and Leu 184 )intheirCPs, which place them with type B6 isolates. However, some Brazilian isolates were found to be variants of type B6. These analyzes indicated that Brazilian isolates had lower genetic variability compared to isolates from China, India and Japan and that t... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
ACLSV (Apple chlorotic leaf spot virus); Apple; Molecular characterization; Recombination; Selection; Temperate rosaceous fruit trees. |
Thesaurus NAL: |
Genetic recombination; Phylogeny; Variability. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190140/1/Nickel2018-Article-CharacterizationAndGeneticVari.pdf
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Marc: |
LEADER 02828naa a2200301 a 4500 001 2080993 005 2019-05-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s40858-017-0197-6$2DOI 100 1 $aNICKEL, O. 245 $aCharacterization and genetic variability of coat protein genes of Apple chlorotic leaf spot virus isolates from southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 300 $a8 500 $ahttps://doi.org/10.1007/s40858-017-0197-6 520 $aApple chlorotic leaf spot virus(ACLSV) infects temperate rosaceous fruit trees worldwide and causes a wide range of diseases that are economically highly damaging. This study was carried out to analyze genetic variability of regional ACLSV isolates and compare it with ACLSV isolates from other parts of the world. Nineteen amplicons of ACLSV, corresponding to the coat protein (CP) gene of isolates from apple, plum, and nectarine, from two states in southern Brazil, have been analyzed for genetic variation and compared phylogenetically among themselves and with other sequences available in GenBank. Sequences identities among complete CP genes of these isolates ranged from 87.5 to 100% and 92.2 to 100% at the nucleotide (nt) and the deduced amino acid (daa) levels, respectively. In the comparison with isolates from Asia, Europe and North America, identities were 68.4 to 100% and 72.5 to 100% at nt and daa levels, respectively. Phylogenetic trees based on nucleotide sequences showed that these isolates grouped into two clusters, cluster 1 containing apple isolates and cluster 2 comprising apple, plum and nec- tarine isolates. Most Brazilian isolates showed conserved signatures (Ser 40 ,Leu 59 ,Tyr 75 ,Thr 130 and Leu 184 )intheirCPs, which place them with type B6 isolates. However, some Brazilian isolates were found to be variants of type B6. These analyzes indicated that Brazilian isolates had lower genetic variability compared to isolates from China, India and Japan and that the CP genes were under negative selection. The greatest diversity of nucleotides was observed in the central portion of the CP gene, represented predominantly by synonymous substitutions. One natural recombinant was detected among ACLSV isolates from Brazil. Keywords ACLSV . Molecular characterization. Variability. Phylogeny. Recombination. Selection. 650 $aGenetic recombination 650 $aPhylogeny 650 $aVariability 653 $aACLSV (Apple chlorotic leaf spot virus) 653 $aApple 653 $aMolecular characterization 653 $aRecombination 653 $aSelection 653 $aTemperate rosaceous fruit trees 700 1 $aSILVA, F. N 700 1 $aFAJARDO, T. V. M. 700 1 $aGORAYEB, E. S. 773 $tTropical Plant Pathology$gv. 43, n. 2, p.109-116, 2018.
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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