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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  06/07/2012
Data da última atualização:  24/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MOTA, R. V. da; SOUZA, C. R. de; PEREIRA, G. E.; DAL'OSTO, M. C.; CORREA, L. C.; DIAS, F. A. N.; PIMENTEL, R. M. de A.; TAVARES, M. C.; REGINA, M. de A.
Afiliação:  Renata Vieira da MOTA, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; Claudia Rita de SOUZA, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; Marite Carlin DAL'OSTO, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; Luis Claudio CORREA, CPATSA; Frederico Alcântara Novelli DIAS, Departamento de Agricultura, Universidade Federal de Lavras; Rodrigo Meirelles de AZEVEDO PIMENTEL, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho; Marilia Claudiano TAVARES, Bolsista BIC Junior EPAMIG/FAPEMIG; Murillo de ALBUQUERQUE REGINA, Núcleo Tecnológico EPAMIG Uva e Vinho.
Título:  Characterization of grapes and wines of Syrah growing during the autumn-winter season in different viticultural zones of the Brazilian Southeast.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES, 9., 2012, Bourgogne. Actes... Bourgogne: Université de Bourgogne, 2012.
Páginas:  p. 45-48.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Double pruning management has allowed harvesting good quality wine grapes during the winter season in the Brazilian southeast. Syrah cultivar showed the best response to the modification of grapevine cycle with good maturation and acceptable productivity indices. As a new winegrowing region, little is known about the terroir effects on the composition of Syrah berries and wines. This study was carried out with Syrah vines grafted on 1103P grown in commercial vineyards established in four southeast zones of Brazil: Espirito Santo do Pinhal at 871 m height, Itobi at 811 m, Três Corações at 993 m and Caldas at 1150 m. The vines were trained on vertical shoot position and pruned in January to harvest grapes in the winter season. The highest yield was obtained in Três Corações (9,780 kg.ha-1), followed by Caldas, Pinhal and Itobi. High bud fertility and berries? weight and size contributed to highest yield at Três Corações and Caldas. Grapes grown in Pinhal at 21.5°C of average berry temperature and thermal amplitude of 16.8°C showed higher total soluble solids (23.2°Brix) than the berries harvested in the other viticultural zones (20°Brix). These vines also showed the highest photosynthetic and transpiration rates. Berries harvested at Caldas showed the greatest must acidity probably due to lowest average temperature of the berries (19.2°C) which impairs acid degradation. Berries harvested at Itobi and Três Corações showed higher phenolic compounds and anthocyanins content. The ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Espírito Santo; Syrah; Terroir; Wine.
Thesagro:  Brotação; Fisiologia vegetal; Fotossíntese; Poda; Uva; Variedade; Vinho; Viticultura.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130927/1/49582.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV13975 - 1UPCAA - DDOnline
CPATSA49582 - 1UPCAA - PP0081300813
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  15/07/2020
Data da última atualização:  26/08/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MONTEIRO, D. A.; FONSECA. E. da S.; RODRIGUES, R. de A. R.; SILVA, J. J. N. da; SILVA, E. P. da; BALIEIRO, F. de C.; ALVES, B. J. R.; RACHID, C. T. C. da C.
Afiliação:  DOUGLAS ALFRADIQUE MONTEIRO, UFRJ; EDUARDO DA SILVA FONSECA, UFRJ; RENATO DE ARAGAO RIBEIRO RODRIGUES, CNPS; JACQUELINE JESUS NOGUEIRA DA SILVA, UFF; ELDERSON PEREIRA DA SILVA, UFRRJ; FABIANO DE CARVALHO BALIEIRO, CNPS; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; CAIO TAVORA COELHO DA COSTA RACHID, UFRJ.
Título:  Structural and functional shifts of soil prokaryotic community due to Eucalyptus plantation and rotation phase.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Scientific Reports, v. 10, 9075, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1038/s41598-020-66004-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Agriculture, forestry and other land uses are currently the second highest source of anthropogenic greenhouse gases (GHGs) emissions. in soil, these gases derive from microbial activity, during carbon (c) and nitrogen (n) cycling. to investigate how Eucalyptus land use and growth period impact the microbial community, GHG fluxes and inorganic N levels, and if there is a link among these variables, we monitored three adjacent areas for 9 months: a recently planted Eucalyptus area, fully developed Eucalyptus forest (final of rotation) and native forest. We assessed the microbial community using 16S rRNA gene sequencing and qPCR of key genes involved in C and N cycles. No considerable differences in GHG flux were evident among the areas, but logging considerably increased inorganic N levels. Eucalyptus areas displayed richer and more diverse communities, with selection for specific groups. Land use influenced communities more extensively than the time of sampling or growth phase, although all were significant modulators. Several microbial groups and genes shifted temporally, and inorganic n levels shaped several of these changes. no correlations among microbial groups or genes and GHG were found, suggesting no link among these variables in this short-rotation Eucalyptus study.
Palavras-Chave:  Gases de efeito estufa.
Thesagro:  Biomassa; Eucalipto; Uso da Terra.
Thesaurus NAL:  Denitrification; Greenhouse gases; Land use; Microbial biomass; Nitrous oxide; Rain forests.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214604/1/Structural-and-functional-shifts-of-soil-prokaryotic-community-due-to-Eucalyptus-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS20488 - 1UPCAP - DD
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