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Registros recuperados : 410 | |
81. | | ALVES, O. dos S.; LOURENCO JUNIOR, J. de B.; LAU, H. D.; SANTOS, N. de F. A. Biotécnicas na produção de búfalos melhoradores para carne e leite. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 2.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL (AVALIAÇÃO-2004), 8., 2005, Belém, PA. Ciência e tecnologia com inclusão social: anais. Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2005. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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83. | | HADDAD, C. M.; LOURENCO JUNIOR, J. de B.; HADDAD, M. DE L.; PACKER, I. U.; BOSEE, M. L. V. Eficiência de utilização da fração fibrosa do feno de Rhodes (Chloris gayana Kunth) pelas raças Canchim e Charolês. In: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 15., 1978, Belém, PA. Anais... Belém: SBZ, 1978. p. 358-359. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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86. | | OLIVEIRA, M. G. de; SOUZA, S. L. de; LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; MÜLLER, R. C. S. Análise microbiológica, físico-química e sensorial do iogurte de leite búfala integral e desnatado adoçado com mel de abelha. In: ENCONTRO DE PROFISSIONAIS DA QUÍMICA DA AMAZÔNIA, 10., 2007, Belém, PA. Recursos naturais: uma reflexão para os profissionais da química. Belém, PA: Conselho Regional de Química da 6ª Região, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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88. | | VIEIRA, L. C.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; HUHN, S.; BATISTA, H. A. M.; HANTANI, A. K. Microbiology of buffalo milk under different hygienic conditions. In: WORLD BUFFALO CONGRESS, 4., 1994, São Paulo. Proceedings... [S.l.: s.n., 1994?]. v. 2, p. 174-176. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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89. | | CAMARAO, A. P.; COSTA, N. A. da; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; RODRIGUES FILHO, J. A.; MARQUES, J. R. F. Liveweight gain of buffalo steers in a native and cultivated pasture integrated system supplemented with urea. In: WORLD BUFFALO CONGRESS, 4., 1994, São Paulo. Proceedings... [S.l.: s.n., 1994?]. v. 2, p. 289-291. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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90. | | LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; SIMÃO NETO, M.; LOURENÇO, A. V.; MORAES, M. P. S.; SILVA, J. A. R. Liveweight gain of grazing water buffaloes supplemented with concentrates in Marajo Island, Brasil. Buffalo Journal, v. 4, n. 1, p. 11-19, 1998. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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91. | | LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; CAMARAO, A. P.; RODRIGUES FILHO, J. A.; COSTA, N. A. da; SIMAO NETO, M. Liveweight gains of buffaloes in cultivated pasture in Marajo Island. In: WORLD BUFFALO CONGRESS, 4., 1994, São Paulo. Proceedings... [S.l.: s.n., 1994?]. v. 2, p. 91-93. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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92. | | SANTOS, A. X.; KAHWAGE, P. R.; FATURI, C.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; ALVAREZ, W. F. M.; GARCIA, A. R. Efecto de la suplementación alimenticia con fuentes lipídicas sobre la ganancia de peso y niveles de testosterona sérica en toros bufalinos. Journal of Veterinary Andrology, v. 2, n. 2, p. 52-59, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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93. | | PALHETA, A. S. C.; ANTUNES, L. C.; LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; FELIPE, A. M. P. F. Physical-chemical characteristics of "mortadela" elaborated with "baby buffalo" meat and fine herbs. In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings of the... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 581-583. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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95. | | NASCIMENTO, C. N. B. do; SALIMOS, E. P.; CARVALHO, L. O. D. de M.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B. Peso ao nascer e desenvolvimento poderal de bovinos da raça Nelore em pastagem nativa. In: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 15., 1978, Belém, PA. Anais... Belém, PA: SBZ, 1978. p. 145. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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96. | | NASCIMENTO, C. N. B. do; SALIMOS, E. P.; CARVALHO, L. O. D. de M.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B. Peso ao nascer e desenvolvimento ponderal de bovinos da raça Canchim em pastagem nativa. In: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 15., 1978, Belém, PA. Anais... Belém, PA: SBZ, 1978. p. 145. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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98. | | NASCIMENTO, C. N. B. do; SALIMOS, E. P.; CARVALHO, L. O. D. de M.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B. Peso ao nascer e desenvolvimento ponderal de búfalos da raça carabão em pastagem nativa. In: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 15., 1978, Belém, PA. Anais... Belém, PA: SBZ, 1978. p. 144. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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99. | | NASCIMENTO, C. N. B. do; SALIMOS, E. P.; CARVALHO, L. O. D. de M.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B. Peso ao nascer e desenvolvimento ponderal de búfalos da raça jafarabadi em pastagem nativa. In: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 15., 1978, Belém, PA. Anais... Belém, PA: SBZ, 1978. p. 144. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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100. | | NASCIMENTO, C. N. B. do; SALIMOS, E. P.; CARVALHO, L. O. D. de M.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B. Peso ao nascer e desenvolvimento ponderal de búfalos da raça Mediterrâneo em pastagem nativa. In: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 15., 1978, Belém, PA. Anais... Belém, PA: SBZ, 1978. p. 146. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 410 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
02/05/2022 |
Data da última atualização: |
01/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FREITAS, T. K. T.; GOMES, F. de O.; ARAÚJO, M. dos S.; SILVA, I. C. V.; SILVA, D. J. S.; SILVA, K. J. D. e; ROCHA, M. de M. |
Afiliação: |
THAISE KESSIANE TEIXEIRA FREITAS, UFPI, TERESINA; FERNANDA DE OLIVEIRA GOMES, UFPI, TERESINA; MAURÍCIO DOS SANTOS ARAÚJO, UFV, VIÇOSA, MG; IZABEL CRISTINA VERA SILVA, UFPI, TERESINA; DAISY JACQUELINE SOUSA SILVA, UFPI, TERESINA; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN. |
Título: |
Potential of cowpea genotypes for nutrient biofortification and cooking quality. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ciência Agronômica, v. 53, e20218048, 2022. |
ISSN: |
1806-6690 |
DOI: |
10.5935/1806-6690.20220040 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cowpea is a very important food for the populations of the North and Northeast regions of Brazil, representing an excellent source of proteins and minerals. The purpose of this study was to evaluate the potential of 100 cowpea genotypes for biofortifi cation of iron, zinc, and proteins, and cooking quality of the grain. The iron and zinc contents were analyzed by x-ray fluorescence spectrometry; protein content was based on nitrogen determination, using the Kjeldahl method; and cooking quality was assessed using an electric pressure cooker and Mattson cooker. The superiority of genotypes for iron, zinc, proteins, and cooking quality was carried out using the nutritional quality and cooking index. The iron content ranged from 3.58 to 6.06 mg 100 g-1, with an overall average of 4.66 mg 100 g-1, while the zinc content between 2.35 and 4.57 mg 100 g-1 and average of 3.31 mg 100 g-1. Protein range ranged from 20.82 to 26.92 g 100 g-1 and an average of 24.30 g 100 g-1. The percentage of cooked grains ranged from 20 to 98%, with an average of 68.7%. The line MNC11-1023E-28 has the best profi le of nutritional and cooking quality, showing potential as a food to meet consumer demands and reverse iron and zinc defi ciency in the Brazilian population. |
Palavras-Chave: |
Porcentagem de grão cozido. |
Thesagro: |
Ferro; Grão; Proteína; Vigna Unguiculata; Zinco. |
Thesaurus NAL: |
Cooking; Grains; Iron; Protein content; Zinc. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142539/1/PotencialCowpeaGenotypesBiofortificationRCA53.2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02206naa a2200349 a 4500 001 2142539 005 2022-09-01 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1806-6690 024 7 $a10.5935/1806-6690.20220040$2DOI 100 1 $aFREITAS, T. K. T. 245 $aPotential of cowpea genotypes for nutrient biofortification and cooking quality.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aCowpea is a very important food for the populations of the North and Northeast regions of Brazil, representing an excellent source of proteins and minerals. The purpose of this study was to evaluate the potential of 100 cowpea genotypes for biofortifi cation of iron, zinc, and proteins, and cooking quality of the grain. The iron and zinc contents were analyzed by x-ray fluorescence spectrometry; protein content was based on nitrogen determination, using the Kjeldahl method; and cooking quality was assessed using an electric pressure cooker and Mattson cooker. The superiority of genotypes for iron, zinc, proteins, and cooking quality was carried out using the nutritional quality and cooking index. The iron content ranged from 3.58 to 6.06 mg 100 g-1, with an overall average of 4.66 mg 100 g-1, while the zinc content between 2.35 and 4.57 mg 100 g-1 and average of 3.31 mg 100 g-1. Protein range ranged from 20.82 to 26.92 g 100 g-1 and an average of 24.30 g 100 g-1. The percentage of cooked grains ranged from 20 to 98%, with an average of 68.7%. The line MNC11-1023E-28 has the best profi le of nutritional and cooking quality, showing potential as a food to meet consumer demands and reverse iron and zinc defi ciency in the Brazilian population. 650 $aCooking 650 $aGrains 650 $aIron 650 $aProtein content 650 $aZinc 650 $aFerro 650 $aGrão 650 $aProteína 650 $aVigna Unguiculata 650 $aZinco 653 $aPorcentagem de grão cozido 700 1 $aGOMES, F. de O. 700 1 $aARAÚJO, M. dos S. 700 1 $aSILVA, I. C. V. 700 1 $aSILVA, D. J. S. 700 1 $aSILVA, K. J. D. e 700 1 $aROCHA, M. de M. 773 $tRevista Ciência Agronômica$gv. 53, e20218048, 2022.
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