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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  16/10/2023
Data da última atualização:  16/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; SILVA, F. L. C. DA; PINTO, R. V.; CARVALHO, C. W. P. de; FREITAS-SILVA, O.
Afiliação:  DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; FELIPE LEITE COELHO DA SILVA, UFRRJ; RENAN VICENTE PINTO, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA.
Título:  Streamlined approaches for image classification using principal component analysis and hierarchical clustering of extrudates from coffee and sorghum blends.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  CyTA: Journal of Food, v. 21, n. 1, p. 606-613, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1080/19476337.2023.2263513
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This article describes simple methods to group images including principal component analysis (PCA) and hierarchical clustering of principal components (HCPC). Images of expanded and low expanded extrudates were processed using two optimization alternatives: a) image size reduction (from 2126 to 25 pixels); and b) grayscale conversion before size reduction. After applying PCA and HCPC, all tests yielded consistently similar results with the same PCA distribution and identical HCPC groups. Furthermore, expanded and low expanded extrudates formed groups with their respective peers. The RAM allocated to images and the time required to process them was reduced from 1727 Mb to less than 5 Mb and from ~ 2000s to just 0.1s, respectively. These results demonstrate the e feasibility of using these two simple multivariate statistical techniques for image classification.
Palavras-Chave:  Image classification.
Thesaurus Nal:  Image analysis; Principal component analysis.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157235/1/Streamlined-approaches-for-image-classification-using-principal-component-analysis-and-hierarchical-clustering-of-extrudates-from-coffee-and-sorghum-b.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15555 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  03/12/2020
Data da última atualização:  07/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ALTHOFF, D.; RODRIGUES, L. N.; SILVA, D. D. da.
Afiliação:  LINEU NEIVA RODRIGUES, CPAC.
Título:  Impacts of climate change on the evaporation and availability of water in small reservoirs in the Brazilian savannah.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Climatic Change, 2020.
Páginas:  18 p.
ISSN:  0165-0009
DOI:  DOI 10.1007/s10584-020-02656-y
Idioma:  Português
Conteúdo:  The Cerrado (Brazilian savannah) is one of the few places in the world that has the potential to increase crop production to meet the projected food demand for 2050. However, for agriculture to be sustainable in this region, irrigation must be efficient. This depends on the water stored in small reservoirs, which play an important role in supporting the local economy. The increase in temperature and net radiation predicted by global climate models may increase the evaporation and reduce the availability of water in these small reservoirs. This work assesses the projected impact of climate change on small reservoir evaporation and water availability in the Brazilian savannah using data from the Eta-HadGEM2-ES and Eta-MIROC5 regional climate models under representative concentration pathways (RCP) 4.5 and 8.5. Evaporation increases of 7.3% (1.09 mm/year−1) and 18.4% (2.74 mm/year−1) are projected in RCP 4.5 and RCP 8.5, respectively, by the year 2100. The water stored in reservoirs is projected to decrease in the future, resulting in higher risks of failure in water supply, especially from the smaller reservoirs. Overall, evaporation increases are expected to reduce the availability of water in small reservoirs during the dry season by 5.5% in RCP 4.5 and 10.4% in RCP 8.5.
Thesagro:  Alimento; Modelo Matemático; Mudança Climática; Reservatório de Água.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC36828 - 1UPCAP - DDDIGITALDIGITAL
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