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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Roraima; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
30/11/1993 |
Data da última atualização: |
03/08/2020 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
NASCIMENTO, C. N. B. do; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; TEIXEIRA NETO, J. F.; SALIMOS, E. P. |
Afiliação: |
CRISTO NAZARE BARBOSA DO NASCIMENTO, CPATU; JOSE DE BRITO LOURENCO JUNIOR, CPATU; JOSE FERREIRA TEIXEIRA NETO, CPATU; ERMENSON PECANHA SALIMOS, CPATU. |
Título: |
Suplementação alimentar em sindi lactantes. |
Ano de publicação: |
1980 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1980. |
Páginas: |
15 p. |
Descrição Física: |
il. |
Série: |
(EMBRAPA-CPATU. Circular técnica, 11). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Utilizaram-se doze vacas em lactação, da raça Sindi, em ensaio de reversão simples, durante 84 dias, em Bragança, Pará. Os tratamentos foram: A = pasto de Quicuio da Amazônia (Brachiaria humidicola) + minerais a vontade + mistura de Pueraria (Pueraria phaseoloides) (30%) e Capim Elefante (Pennisetum purpureum) (70%) triturados, a vontade; B = pasto de Quicuio da Amazônia + mistura de farelo de trigo (98%) e minerais (2%) na relação 1:3 (mistura: leite produzido e corrigido a 4%) e C = pasto de Quicuio da Amazônia + minerais a vontade. As femeas experimentais foram submetidas a pastejo rotacionado e duas ordenhas diarias. As medias de produção diaria de leite a 4% de gordura para os tratamentos A, B e C foram, respectivamente, 3,842, 4,561 e 4,047kg. O tratamento B foi estatisticamente superior aos tratamentos A e C, os quais não diferiram entre si. O teor de gordura do leite não foi afetado pela suplementação alimentar. A avaliação economica praticamente não revelou vantagem no uso do concentrado. |
Palavras-Chave: |
Bovine; Bovino de leite; Bovinos; Brasil; Campo Experimental de Tracuateua; Capim quicuio-da-amazonia; Economy; Fat; Feed; Feed supplement; Feeding supplementation; Gado de leite; Lactante; Lactantes; Pará; Pastagens tropicais; Production; Quicuio da Amazônia; Raca sindi; Sindi; Suplementacao; Suplementacao alimentar; Supplementation; Teor. |
Thesagro: |
Alimentação; Bovino; Brachiaria Humidicola; Economia; Gordura; Nutrição; Pastejo; Pennisetum Purpureum; Pueraria Phaseoloides; Suplemento Alimentar. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; dairy cattle; grazing; nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/33520/1/CPATU-CirTec11.pdf
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Marc: |
LEADER 02627nam a2200625 a 4500 001 1378407 005 2020-08-03 008 1980 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aNASCIMENTO, C. N. B. do 245 $aSuplementação alimentar em sindi lactantes. 260 $aBelém, PA: EMBRAPA-CPATU$c1980 300 $a15 p.$cil. 490 $a(EMBRAPA-CPATU. Circular técnica, 11). 520 $aUtilizaram-se doze vacas em lactação, da raça Sindi, em ensaio de reversão simples, durante 84 dias, em Bragança, Pará. Os tratamentos foram: A = pasto de Quicuio da Amazônia (Brachiaria humidicola) + minerais a vontade + mistura de Pueraria (Pueraria phaseoloides) (30%) e Capim Elefante (Pennisetum purpureum) (70%) triturados, a vontade; B = pasto de Quicuio da Amazônia + mistura de farelo de trigo (98%) e minerais (2%) na relação 1:3 (mistura: leite produzido e corrigido a 4%) e C = pasto de Quicuio da Amazônia + minerais a vontade. As femeas experimentais foram submetidas a pastejo rotacionado e duas ordenhas diarias. As medias de produção diaria de leite a 4% de gordura para os tratamentos A, B e C foram, respectivamente, 3,842, 4,561 e 4,047kg. O tratamento B foi estatisticamente superior aos tratamentos A e C, os quais não diferiram entre si. O teor de gordura do leite não foi afetado pela suplementação alimentar. A avaliação economica praticamente não revelou vantagem no uso do concentrado. 650 $aAmazonia 650 $adairy cattle 650 $agrazing 650 $anutrition 650 $aAlimentação 650 $aBovino 650 $aBrachiaria Humidicola 650 $aEconomia 650 $aGordura 650 $aNutrição 650 $aPastejo 650 $aPennisetum Purpureum 650 $aPueraria Phaseoloides 650 $aSuplemento Alimentar 653 $aBovine 653 $aBovino de leite 653 $aBovinos 653 $aBrasil 653 $aCampo Experimental de Tracuateua 653 $aCapim quicuio-da-amazonia 653 $aEconomy 653 $aFat 653 $aFeed 653 $aFeed supplement 653 $aFeeding supplementation 653 $aGado de leite 653 $aLactante 653 $aLactantes 653 $aPará 653 $aPastagens tropicais 653 $aProduction 653 $aQuicuio da Amazônia 653 $aRaca sindi 653 $aSindi 653 $aSuplementacao 653 $aSuplementacao alimentar 653 $aSupplementation 653 $aTeor 700 1 $aLOURENÇO JUNIOR, J. de B. 700 1 $aTEIXEIRA NETO, J. F. 700 1 $aSALIMOS, E. P.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Origem |
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Cutter |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
16/12/2021 |
Data da última atualização: |
16/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, C. F. da; PEREIRA, M. G.; RODRIGUES, L. A. da S.; TEODORO, S. A.; MARCELO ANTONIOL FONTES; GAIA-GOMES, J. H.; SILVA, E. M. R. da. |
Afiliação: |
CRISTIANE FIGUEIRA DA SILVA, UFRRJ; MARCOS GERVASIO PEREIRA, UFRRJ; LUIZ ALBERTO DA SILVA RODRIGUES, UFRRJ; SABRINA APARECIDA TEODORO, UFRRJ; MARCELO ANTONIOL FONTES, CNPAB; JOÃO HENRIQUE GAIA-GOMES, UFRRJ; ELIANE MARIA RIBEIRO DA SILVA, CNPAB. |
Título: |
Soil attributes as indicators of the stabilization process of erosion in gullies at different formation stages in the southeast region of Brazil |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ambiente e Água, v. 16, n. 4, 2021. |
ISSN: |
1980-993X |
DOI: |
https://doi.org/10.4136/ambi-agua.2632 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em Português: Atributos do solo como indicadores do processo de estabilização da erosão em voçorocas em diferentes estágios de formação na região sudeste do Brasil |
Conteúdo: |
Water erosion is one of the main forms of soil degradation, causing economic, environmental, and social damage. This study evaluated the effects of different formation stages of gullies (initial - IG; juvenile- JG; mature - MG; and senile - SG) on the chemical, organic carbon and microbiological attributes of soil, using a secondary forest (SF) and two areas of pasture as references in the ?Mar de Morros? environment of the Brazilian Atlantic Forest biome. Soil samples (depth 0?0.05 m) were collected at the end of the rainy and dry seasons. Gullies in different stages of formation promote a decrease in soil fertility and modification of microbiological attributes, particularly when compared with secondary forest areas. Reductions of over 60% in total organic carbon (TOC), oxidizable organic carbon (POXC), FDA activity, β-glycosidase, acid phosphatase, C and N from microbial biomass, basal soil respiration (BSR) and glomalin-related soil protein (GRSP) were observed in gullies in early (IG) and intermediate (JG and MG) stages when compared to SF. It was found that the effect of erosion on soil chemical and microbiological attributes is more intense in gullies in the initial and intermediate stages compared with those in the senile stage (SG). Using multivariate PCA, the microbiological and chemical attributes of the soil are discriminated between gullies with distinct formation stages. Chemical attributes, TOC, POXC, FDA activity, β-glycosidase, acid phosphatase, MBC and MBN, BSR, and GRSP are good indicators for evaluating the process of erosion stabilization in gullies. MenosWater erosion is one of the main forms of soil degradation, causing economic, environmental, and social damage. This study evaluated the effects of different formation stages of gullies (initial - IG; juvenile- JG; mature - MG; and senile - SG) on the chemical, organic carbon and microbiological attributes of soil, using a secondary forest (SF) and two areas of pasture as references in the ?Mar de Morros? environment of the Brazilian Atlantic Forest biome. Soil samples (depth 0?0.05 m) were collected at the end of the rainy and dry seasons. Gullies in different stages of formation promote a decrease in soil fertility and modification of microbiological attributes, particularly when compared with secondary forest areas. Reductions of over 60% in total organic carbon (TOC), oxidizable organic carbon (POXC), FDA activity, β-glycosidase, acid phosphatase, C and N from microbial biomass, basal soil respiration (BSR) and glomalin-related soil protein (GRSP) were observed in gullies in early (IG) and intermediate (JG and MG) stages when compared to SF. It was found that the effect of erosion on soil chemical and microbiological attributes is more intense in gullies in the initial and intermediate stages compared with those in the senile stage (SG). Using multivariate PCA, the microbiological and chemical attributes of the soil are discriminated between gullies with distinct formation stages. Chemical attributes, TOC, POXC, FDA activity, β-glycosidase, acid phosphatase, MB... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Enzymatic activity; Floresta Atlântica; Soil microbial biomass. |
Thesaurus NAL: |
Oxisols; Soil organic carbon; Water erosion. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229310/1/Soil-attributes-as-indicators-of-the-stabilization-process-of-erosion.pdf
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Marc: |
LEADER 02737naa a2200301 a 4500 001 2137991 005 2021-12-16 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1980-993X 024 7 $ahttps://doi.org/10.4136/ambi-agua.2632$2DOI 100 1 $aSILVA, C. F. da 245 $aSoil attributes as indicators of the stabilization process of erosion in gullies at different formation stages in the southeast region of Brazil$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aTítulo em Português: Atributos do solo como indicadores do processo de estabilização da erosão em voçorocas em diferentes estágios de formação na região sudeste do Brasil 520 $aWater erosion is one of the main forms of soil degradation, causing economic, environmental, and social damage. This study evaluated the effects of different formation stages of gullies (initial - IG; juvenile- JG; mature - MG; and senile - SG) on the chemical, organic carbon and microbiological attributes of soil, using a secondary forest (SF) and two areas of pasture as references in the ?Mar de Morros? environment of the Brazilian Atlantic Forest biome. Soil samples (depth 0?0.05 m) were collected at the end of the rainy and dry seasons. Gullies in different stages of formation promote a decrease in soil fertility and modification of microbiological attributes, particularly when compared with secondary forest areas. Reductions of over 60% in total organic carbon (TOC), oxidizable organic carbon (POXC), FDA activity, β-glycosidase, acid phosphatase, C and N from microbial biomass, basal soil respiration (BSR) and glomalin-related soil protein (GRSP) were observed in gullies in early (IG) and intermediate (JG and MG) stages when compared to SF. It was found that the effect of erosion on soil chemical and microbiological attributes is more intense in gullies in the initial and intermediate stages compared with those in the senile stage (SG). Using multivariate PCA, the microbiological and chemical attributes of the soil are discriminated between gullies with distinct formation stages. Chemical attributes, TOC, POXC, FDA activity, β-glycosidase, acid phosphatase, MBC and MBN, BSR, and GRSP are good indicators for evaluating the process of erosion stabilization in gullies. 650 $aOxisols 650 $aSoil organic carbon 650 $aWater erosion 653 $aEnzymatic activity 653 $aFloresta Atlântica 653 $aSoil microbial biomass 700 1 $aPEREIRA, M. G. 700 1 $aRODRIGUES, L. A. da S. 700 1 $aTEODORO, S. A. 700 1 $aMARCELO ANTONIOL FONTES 700 1 $aGAIA-GOMES, J. H. 700 1 $aSILVA, E. M. R. da 773 $tRevista Ambiente e Água$gv. 16, n. 4, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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