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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoJASKI, A. C.; SCHMITZ, F.; HORTA, R. P.; CADORIN, L.; SILVA, B. J. G. da; ANDREAUS, J.; PAES, M. C. D.; RIEGEL-VIDOTTI, I. C.; ZIMMERMANN, L. M. Zein: a plant-based material of growing importance: new perspectives for innovative uses. Industrial Crops and Products, v. 186, 115250, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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2.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, I. A.; HORTA, R. P.; MATOS, M.; HELM, C. V.; MAGALHAES, W. L. E.; LIMA, E. A. de; SILVA, B. J. G. da; MUNIZ, G. I. B. de; CADEMARTORI, P. H. G. de. Exploring the antioxidant and antimicrobial properties of the water-soluble fraction derived from pyrolytic lignin separation in fast-pyrolysis bio-oil. Biomass Conversion and Biorefinery, p. 1-12, 2023. Online first.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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3.Imagem marcado/desmarcadoDALLABONA, I. D.; LIMA, G. G. de; CESTARO, B. I.; TIASSO, I. de S.; PAIVA, T. S.; LAUREANTI, E. J. G.; JORGE, L. M. de M.; SILVA, B. J. G. da; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L.; JORGE, R. M. M. Development of alginate beads with encapsulated jabuticaba peel and propolis extracts to achieve a new natural colorant antioxidant additive. International Journal of Biological Macromolecules, v, 163, p. 1421-1432, Nov. 2020,

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  18/10/2020
Data da última atualização:  18/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  DALLABONA, I. D.; LIMA, G. G. de; CESTARO, B. I.; TIASSO, I. de S.; PAIVA, T. S.; LAUREANTI, E. J. G.; JORGE, L. M. de M.; SILVA, B. J. G. da; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L.; JORGE, R. M. M.
Afiliação:  Ithiara Dalponte Dallabona, UFPR; Gabriel Goetten de Lima, UFPR / Athlone Institute of Technology; Beatriz Isabella Cestaro, UFPR; Ivisson de Souza Tasso, UFPR; Thainnane Silva Paiva, UFPR; Emanuele Joana Gbur Laureanti, UFPR; Luiz Mario de Matos Jorge, UEM; Bruno José Gonçalves da Silva, UFPR; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Alvaro Luiz Mathias, UFPR; Regina Maria Matos Jorge, UFPR.
Título:  Development of alginate beads with encapsulated jabuticaba peel and propolis extracts to achieve a new natural colorant antioxidant additive.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v, 163, p. 1421-1432, Nov. 2020,
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.07.256
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aims to encapsulate anthocyanins and phenolic compounds extracted from a native Brazilian fruit peel - jabuticaba (Plinia cauliflora (Mart.) Kausel) and propolis from Tubuna (Scaptotrigona bipunctata) stingless bees, with great potential benefits for human health. The alginate encapsulation was conducted by the ionotropic gelation through the dripping into the CaCl2 solution. Both raw extracts were characterized by TPC - total phenolic content (Folin-Ciocalteu), AA -antioxidant activity (DPPH and ABTS assays), and TMAC - total monomeric anthocyanin concentration (pH differential method); as well as their resultant mixture (2:1 jabuticaba/propolis). The obtained beads presented highly efficient encapsulation of total polyphenols (~98%) and monomeric anthocyanins (~89%), with spherical morphology and smooth surface obtaining a mean diameter between 200 and 250 ?m. In vitro release study showed that JPE/alginate beads were completely disintegrated at pH 7.4 (intestinal pH), but they were resistant to gastric pH (1.2) presenting a slow release of about 40% in 240 min. This is the first report that encapsulates the mixture of jabuticaba and propolis extracts and may contribute to the utilization of a great source of bioactive compounds besides the potential pigment of anthocyanins, an alternative to natural and healthy food/beverage colorants.
Palavras-Chave:  Polyphenolics; Scaptotrigona bipunctata.
Thesagro:  Jabuticaba.
Thesaurus NAL:  Anthocyanins; Plinia cauliflora.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF57456 - 1UPCAP - DD
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