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Registros recuperados : 20 | |
4. | | LOPES, F. C. F.; SILVA, B. C. da M. e; ALMEIDA, M. M. de; GAMA, M. A. S. da. Lácteos naturalmente enriquecidos com ácidos graxos benéficos à saúde. In: MARTINS, P. do C.; PICCININI, G. A.; KRUG, E. E. B.; MARTINS, C. E.; LOPES, F. C. F. Sustentabilidade ambiental, social e econômica da cadeia produtiva do leite: desafios e perspectivas. Brasília, DF : Embrapa, 2015. p. 237-309 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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5. | | PIRES, M. de F. A.; PACIULLO, D. S. C.; SILVA, B. C. DA M. E; XAVIER, D. F.; CASTRO, C. R. T. de; MULLER, M. D. Ambiência animal em sistemas silvipastoris. In: SANTOS, L. D. T.; MENDES, L. R.; DUARTE, E. R.; GLÓRIA, J. R. DA; ANDRADE, J. M. DE; CARVALHO, L. R. DE; SALES, N. DE L. P. (Org.). Integração lavoura-pecuária-floresta: potencialidades e técnicas de produção. Montes Claros: UFMG, 2012. p. 57-71. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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8. | | PEREIRA, M. R.; GUIMARAES, A. S.; SILVA, B. C. da M. e; JUNIOR, L. A. R. A. P.; FARIA, L. S. de; PIRES, M. de F. A. Caracterização do comportamento de vacas holandesas em lactação confinadas em sistemas Compost Barn em clima tropical. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE BIOMETEOROLOGIA, AMBIÊNCIA, COMPORTAMENTO E BEM-ESTAR ANIMAL, 7., 2017, Jaboticabal. Anais... Jaboticabal: SBBIOMET, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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9. | | SILVA, B. C. da M. e; LOPES, F. C. F.; ANJOS, A. J. dos; MADEIRO, A. S.; PACHECO, V. S.; DIAS, J. Ingestão de solo por vacas leiteiras a pasto. Caderno de Ciências Agrárias, v. 8, n. 2, p. 100-107, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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10. | | MADEIRO, A. S.; SILVA, B. C. da M. e; ANJOS, A. J. dos; MORENZ, M. J. F.; GOMIDE, C. A. de M.; LOPES, F. C. F. Nutritional value of Marandu grass forage submitted to variable or fixed rest periods. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 56., 2021, Florianópolis. Animal science: challenges in production and sustainability: proceedings... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2021. p. 212. Evento virtual. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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11. | | MADEIRO, A. S.; FRANÇA, A. B.; SILVA, B. C. DA M. E; MORENZ, M. J. F.; PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M. Potencial forrageiro de clones de capim-elefante anão sob lotação rotacionada: revisão de literatura. In: Conferência Universitária de Referência Rural e Acadêmica do Leite, 1., 2012, Montes Claros. Artigos técnicos... Montes Claros: UFMG, 2012. p. 168-174. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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12. | | DIAS, J.; MARCONDES, M. I.; SOUZA, S. M. de; SILVA, B. C. da M. e; NORONHA, M. F.; RESENDE, R. T.; MACHADO, F. S.; MANTOVANI, H. C.; DILL-MCFARLAND, K. A.; SUEN, G. Bacterial Community Dynamics across the Gastrointestinal Tracts of Dairy Calves during Preweaning Development. Applied and Environmental Microbiology, v. 84, n. 9, p. e02675-17, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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13. | | SILVA, B. C. da M. e; RODRIGUEZ, N. M.; MORENZ, M. J. F.; GOMIDE, C. A. de M.; MARTINS, C. E.; PACIULLO, D. S. C.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F. Fatty acid composition of milk from Holstein x Gyr cows grazing on marandu grass supplemented with concentrate containing sunflower oil. Semina: Ciências Agrárias, v. 39, n. 6, p. 2581-2596, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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14. | | MADEIRO, A. S.; FRANÇA, A. B.; ANJOS, A. J. dos; SILVA, B. C. da M. e; LOPES, A. R.; MORENZ, M. J. F.; GOMIDE, C. A. de M.; LOPES, F. C. F. Consumo de nutrientes por vacas em lactação em pasto de capim-marandu submetido a duas frequências de desfolhação. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 12.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 12.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 13., 2013, Porto Velho. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2013. 3 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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15. | | SILVA, B. C. DA M. E; LOPES, F. C. F.; MADEIRO, A. S.; ANJOS, A. J. DOS; PEREIRA, J. DE C.; RIBEIRO, C. G. S.; LOPES, A. R.; FERNANDES, P. B. Estratégias nutricionais alimentares para melhoria na composição do leite. Caderno de Ciências Agrárias, v. 4, n. 10, p. 131-150, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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16. | | NUNES, D. da S.; SILVA, B. C. da M. e; ALMEIDA, A. C. de; MOREIRA, A. P. F. M.; PIRES, M. de F. A.; MATIAS, J. G. de S.; OLIVEIRA, F. da S.; JUNIOR, L. A. R. A. P. Estresse térmico em vacas em lactação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 27, 2017, Santos. Anais... Santos: ABZ, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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17. | | SILVA, B. C. Da M. e; LOPES, F. C. F.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; MORENZ, M. J. F.; MARTINS, C. E.; GOMIDE, C. A. de M.; PACIULLO, D. S. C.; MAURÍCIO, R. M.; CHAVES, A. V. Sunflower oil supplementation decreased over 21% of methane emission from Holstein x Gyr lactating dairy cows grazing tropical grass. In: AUSTRALASIAN DAIRY SCIENCE SYMPOSIUM, 7., 2016, Sydney. Proceedings... Sydney: University of Sydney, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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18. | | NUNES, D. da S.; SILVA, B. C. da M. e; LOPES, F. C. F.; PACHECO, V. S.; GAMA, M. A. S. da; MORENZ, M. J. F.; DIAS, A. S.; MATIAS, J. G. de S. Suplementação lipídica sobre o perfil da gordura do leite de vacas leiteiras. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 27, 2017, Santos. Anais... Santos: ABZ, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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19. | | MADEIRO, A. S.; FRANÇA, A. B.; SILVA, B. C. da M. e; ANJOS, A. J. dos; LOPES, A. R.; MORENZ, M. J. F.; GOMIDE, C. A. de M.; LOPES, F. C. F. Valor nutritivo do capim-marandu submetido a duas estratégias de desfolhação. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 12.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 12.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 13., 2013, Porto Velho. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2013. 3 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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20. | | SILVA, B. C. da M. e; RODRIGUEZ, N. M.; MORENZ, M. J. F.; GAMA, M. A. S. da; MARTINS, C. E.; PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M.; ANJOS, A. J. dos; MADEIRO, A. S.; LOPES, F. C. F. Milk fatty acid profile of Holstein x Gyr cows on 'Marandu' grass pasture under different grazing strategies. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 8, p. 652-662, fev. 2017. Título em português: Perfil de ácidos graxos do leite de vacas Holandesas x Gir em diferentes manejos de pastagem de capim-marandu. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 20 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
18/12/2018 |
Data da última atualização: |
24/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA, B. C. da M. e; RODRIGUEZ, N. M.; MORENZ, M. J. F.; GOMIDE, C. A. de M.; MARTINS, C. E.; PACIULLO, D. S. C.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F. |
Afiliação: |
Bárbara Cardoso da Mata e Silva, Universidade José do Rosário Vellano/Programa de Pós-Graduação em Reprodução/Sanidade e Bem-Estar Animal, Alfenas MG; Norberto Mario Rodriguez, UFMG; MIRTON JOSE FROTA MORENZ, CNPGL; CARLOS AUGUSTO DE MIRANDA GOMIDE, CNPGL; CARLOS EUGENIO MARTINS, CNPGL; DOMINGOS SAVIO CAMPOS PACIULLO, CNPGL; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL. |
Título: |
Fatty acid composition of milk from Holstein x Gyr cows grazing on marandu grass supplemented with concentrate containing sunflower oil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 39, n. 6, p. 2581-2596, 2018. |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2018v39n6p2581 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract The inclusion of plant oils in the diets of grazing cows represents a promising nutritional strategy for the production of milk naturally enriched with bioactive compounds, such as rumenic (cis-9, trans-11 CLA), vaccenic (trans-11 C18:1) and oleic (cis-9 C18:1) acids. The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with sunflower oil (SO) on the fatty acid (FA) composition of milk from Holstein x Gyr dairy cows grazing on Urochloa brizantha cv. Marandu under rotational stocking. Sixteen multiparous cows with 185±10 days in milk received a concentrate containing 0% (control) or 15% SO on a dry matter basis in a randomized block design with two replications (paddocks). The results were analyzed with mixed models (P ? 0.05) using repeated measurements over time, as represented by sampling days 14, 35 and 62 (periods 1, 2 and 3, respectively). In any period, an effect of SO supplementation was observed on milk production, pasture dry matter intake and nutrients intake, whereas the concentrations of most milk FA were altered in SO-fed cows. In particular, dietary supplementation with SO resulted in the production of milk enriched with FA beneficial to human health (rumenic, vaccenic and oleic acids) and with lower levels of hypercholesterolemic lauric (C12:0), myristic (C14:0) and palmitic (C16:0) acids. This positive effect on the nutritional quality of milk fat was more noticeable from the 40th to 43rd days of sunflower oil supplementation. |
Palavras-Chave: |
Rumenic acid. |
Thesagro: |
Brachiaria Brizantha. |
Thesaurus NAL: |
Conjugated linoleic acid; Urochloa brizantha; Vaccenic acid. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/188782/1/Artigo-Semina-Ciencias-Agr-Mirton-Fatty.pdf
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Marc: |
LEADER 02410naa a2200277 a 4500 001 2101915 005 2023-01-24 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5433/1679-0359.2018v39n6p2581$2DOI 100 1 $aSILVA, B. C. da M. e 245 $aFatty acid composition of milk from Holstein x Gyr cows grazing on marandu grass supplemented with concentrate containing sunflower oil.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract The inclusion of plant oils in the diets of grazing cows represents a promising nutritional strategy for the production of milk naturally enriched with bioactive compounds, such as rumenic (cis-9, trans-11 CLA), vaccenic (trans-11 C18:1) and oleic (cis-9 C18:1) acids. The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with sunflower oil (SO) on the fatty acid (FA) composition of milk from Holstein x Gyr dairy cows grazing on Urochloa brizantha cv. Marandu under rotational stocking. Sixteen multiparous cows with 185±10 days in milk received a concentrate containing 0% (control) or 15% SO on a dry matter basis in a randomized block design with two replications (paddocks). The results were analyzed with mixed models (P ? 0.05) using repeated measurements over time, as represented by sampling days 14, 35 and 62 (periods 1, 2 and 3, respectively). In any period, an effect of SO supplementation was observed on milk production, pasture dry matter intake and nutrients intake, whereas the concentrations of most milk FA were altered in SO-fed cows. In particular, dietary supplementation with SO resulted in the production of milk enriched with FA beneficial to human health (rumenic, vaccenic and oleic acids) and with lower levels of hypercholesterolemic lauric (C12:0), myristic (C14:0) and palmitic (C16:0) acids. This positive effect on the nutritional quality of milk fat was more noticeable from the 40th to 43rd days of sunflower oil supplementation. 650 $aConjugated linoleic acid 650 $aUrochloa brizantha 650 $aVaccenic acid 650 $aBrachiaria Brizantha 653 $aRumenic acid 700 1 $aRODRIGUEZ, N. M. 700 1 $aMORENZ, M. J. F. 700 1 $aGOMIDE, C. A. de M. 700 1 $aMARTINS, C. E. 700 1 $aPACIULLO, D. S. C. 700 1 $aGAMA, M. A. S. da 700 1 $aLOPES, F. C. F. 773 $tSemina: Ciências Agrárias$gv. 39, n. 6, p. 2581-2596, 2018.
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