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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Florestas; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  02/06/2020
Data da última atualização:  18/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BALDONI, A. B.; BOTIN, A. A.; TARDIN, F. D.; MARQUES, J. A. de B.; OLIVEIRA, F. L. de; SILVA, A. J. R.; SILVA, E. S. da; AWABDI, C. P.; PALUDZYSZYN FILHO, E.; NEVESE, L. G.; PANTALEÃO, A. de A.; TEODORO, L. P. R.; TEODORO, P. E.
Afiliação:  AISY BOTEGA BALDONI TARDIN, CPAMT; Andreia Alves Botin, Univesidade Federal de Mato Grosso; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS; Jairo Alex de Barros Marques, Universidade Federal de Mato Grosso; Fabio Linsbinski de Oliveira, Universidade Federal de Mato Grosso; Adailthon Jourdan Rodrigues Silva, Universidade Federal de Mato Grosso; Elton Soares da Silva, Universidade Federal de Mato Grosso; Caio Paulo Awabdi, Universidade Federal de Mato Grosso; ESTEFANO PALUDZYSZYN FILHO, CNPF; Leonarda Grillo Nevese, Universidade do Estado de Mato Grosso; Ariane de Andrea Pantaleão, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; Larissa Pereira Ribeiro Teodoro, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; Paulo Eduardo Teodoro, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul.
Título:  Early selection strategies in Schizolobium parahyba var. amazonicum (huber ex ducke) barneby.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 152, article 112538, 2020.
ISSN:  0926-6690
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112538
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Paricá (Schizolobium parahyba var. amazonicum) is a tropical species native to the Amazon region and is continually growing for wood exploitation potential, especially in the laminated wood industry. In Brazil, there are still no breeding programs for this species. Therefore, it is necessary to assess its genetic diversity and use appropriate selection strategies to develop genotypes that serve the consumer market. This research hypothesized that half-sib families of paricá have genetic variability for characteristics favorable to wood production. Thus, the aim was to evaluate different selection strategies in paricá genotypes for growth traits. Half-sib progenies from 58 paricá matrices were planted in the experimental area of Embrapa Agrossilvipastoril in the municipality of Sinop-MT. The seeds used for obtaining the seedlings were collected in the states of Mato Grosso, Rondônia, Acre, Tocantins, and Pará. The traits evaluated were: diameter at breast height and plant height. Variance components and heritability were estimated, and subsequently, the genetic gains with the selection were predicted by four selection strategies: combined selection, among and within-families selection, mass selection, and stratified mass selection. The results obtained by analysis of variance showed the existence of genetic variability among families for the traits evaluated, which revealed the possibility of obtaining genetic gains and thereby success with the selection. All selection strate... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Seleção combinada.
Thesagro:  Espécie Nativa; Melhoramento; Paricá; Seleção.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57399 - 1UPCAP - DD
CNPMS29296 - 1UPCAP - DD
CPAMT1522 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  13/09/2017
Data da última atualização:  15/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, B. C. da M. e; RODRIGUEZ, N. M.; MORENZ, M. J. F.; GAMA, M. A. S. da; MARTINS, C. E.; PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M.; ANJOS, A. J. dos; MADEIRO, A. S.; LOPES, F. C. F.
Afiliação:  Bárbara Cardoso da Mata e Silva, Universidade José do Rosário Vellano/Programa de Pós-Graduação em Reprodução/Sanidade e Bem-Estar Animal; Norberto Mario Rodriguez, Universidade Federal de Minas Gerais/Departamento de Zootecnia; MIRTON JOSE FROTA MORENZ, CNPGL; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; CARLOS EUGENIO MARTINS, CNPGL; DOMINGOS SAVIO CAMPOS PACIULLO, CNPGL; CARLOS AUGUSTO DE MIRANDA GOMIDE, CNPGL; Albert José dos Anjos, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri/Programa de Pós- Graduação em Zootecnia; Afrânio Silva Madeiro, Escola Agrotécnica da Universidade Federal de Roraima/Campus Murupu; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL.
Título:  Milk fatty acid profile of Holstein x Gyr cows on 'Marandu' grass pasture under different grazing strategies.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 8, p. 652-662, fev. 2017.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S0100-204X2017000800011
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Perfil de ácidos graxos do leite de vacas Holandesas x Gir em diferentes manejos de pastagem de capim-marandu.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the milk fatty acid (FA) profile of Holstein x Gyrcows subjected to two different grazing managements (fixed and variable rest periods) of Urochloa brizantha 'Marandu' pastures. A randomized complete block design was used, with two replicates of pasture areas (blocks) per treatment and four cows per block. Milk production and composition were not affected by grazing strategies. No treatment effects were observed on the proportions (g 100 g-1 of total FA) of the main FAs (palmitic, linoleic, and α-linolenic) of the pasture, but their intakes (grams per day) were affected by differences in forage dry matter intake. The concentrations of FAs in milk plasma and fat were not affected by the treatments. Milk fat contents of rumenic, vaccenic, oleic, and α-linolenic acids varied from 0.71 to 0.93, 1.40 to 1.50, 19.40 to 19.70, and 0.39 to 0.43 g 100 g-1 total FAs, respectively. Grazing strategies of U. brizantha 'Marandu' cause no changes on the milk fatty acid profile of cows. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o perfil de ácidos graxos (AG) do leite de vacas Holandesas x Gir submetidos a dois tipos de manejo de pastejo (períodos de descanso fixo e variável) de pastagem de Urochloa brizantha 'Marandu'. Utilizou-se o delineamento de blocos ao acaso, com duas repetições de área de pastagem (blocos) por tratamento e quatro vacas por bloco. A produção e a composição do leite não foram influenciadas pelas estra... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ácido linoleico conjugado; Ácido rumênico.
Thesagro:  Gramínea tropical.
Thesaurus NAL:  Conjugated linoleic acid; Urochloa brizantha.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163768/1/Milk-fatty-acid-profile.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE61706 - 1UPEAP - PP630.72081P474
CNPGL23786 - 1UPCAP - DD
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