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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
06/01/1998 |
Data da última atualização: |
11/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BAHIA, F.; MAGNAVACA, R.; SANTOS, H. L. dos; SILVA, J.; BAHIA FILHO, A. F. C.; FRANCA, G. E. de; MURAD, A. M.; MACEDO, A. A. de; SILVA, T.; CUNHA FILHO, E. |
Afiliação: |
EMBRAPA-CNPMS. |
Título: |
Ensaios de adubação com nitrogênio, fósforo e potássio na cultura do milho em Minas Gerais. I. Análise pela Lei de Mitscherlich. |
Ano de publicação: |
1973 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 8, p. 231-238, 1973. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Ensaios de adubação NPK na cultura do milho foram realizados no Estado de Minas Gerais nos anos agrícolas de 1967/68 a 1969/70, através de convênio celebrado entre o Instituto de Pesquisa Agropecuária cio Centro-Oeste/Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico/Associação Nacional para Difusão de Adubos. Os experimentos, em número de 23, foram instalados nas localidades de Patos de Minas, Guaranésia, Pains, Passos, Guaxupé, Rosário de Minas e Coronel Pacheco, tendo os solos sido previamente analisados e identificados. O delineamento experimental adotado foi o fatorial 3x3x3 com confundimento total da interação NPK, grupo W. Os níveis dos nutrientes estudados, em kg/ha, foram 0, 60 e 120 para N e P,O e 0, 30 e 60, para K10 tendo sido utilizado em todos 05 ensaios o milho híbrido duplo Ilmd 6999 B. A análise da variância e o método de Mitscherlich foram aplicados na interpretação dos resultados, juntando-se os dados de produção referentes a solos do mesmo grande grupo. Na aplicação do método de Mitscherlich tomaram-se os preços médios do milho e dos adubos relativos a 1970, publicados pelo Boletim do Departamento de Estudos Rurais da Secretaria de Estado da Agricultura de Minas Gerais. Os solos Latossolo Roxo Eutrófico, Laterítico Bruno-avermelhado, Mediterrânico Vermelho- amarelo e Aluvião mostraram efeito significativo para nitrogênio, com doses econômicas estimadas em 150, 75, 73 e 143 kg/ha, respectivamente. O "intergrade" Podzólico Vermelho-amarelo ) Laterítico Bruno-avermelhado, o Latossolo Vemelho-escuro fase cerrado e o Latossolo Vermelho-amarelo Podzólico, apesar de terem apresentado efeito significativo para nitrogênio, não mostraram condições para estimular as doses econômicas. Os solos Laterítico Bruno-avermelhado, Mediterrânico Vermelho-amarelo, Latossolo Vermelho-escuro fase cerrado e Aluvião indicaram efeito significativo para fósforo, com doses econômicas estimadas em 113, 81, 111 e 11 kg/ha, respectivamente. Para o Latossolo Vermelho-amarelo Podzólico verificou-se efeito significativo para fósforo, não tendo sido possível estimar a dose econômica. O solo Latossolo Vermelho-amarelo Podzólico mostrou efeito significativo para potássio, com a dose econômica estimada em 89 kg/ba. As respostas obtidas para fósforo confirmaram os resultados analíticos de solos. MenosEnsaios de adubação NPK na cultura do milho foram realizados no Estado de Minas Gerais nos anos agrícolas de 1967/68 a 1969/70, através de convênio celebrado entre o Instituto de Pesquisa Agropecuária cio Centro-Oeste/Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico/Associação Nacional para Difusão de Adubos. Os experimentos, em número de 23, foram instalados nas localidades de Patos de Minas, Guaranésia, Pains, Passos, Guaxupé, Rosário de Minas e Coronel Pacheco, tendo os solos sido previamente analisados e identificados. O delineamento experimental adotado foi o fatorial 3x3x3 com confundimento total da interação NPK, grupo W. Os níveis dos nutrientes estudados, em kg/ha, foram 0, 60 e 120 para N e P,O e 0, 30 e 60, para K10 tendo sido utilizado em todos 05 ensaios o milho híbrido duplo Ilmd 6999 B. A análise da variância e o método de Mitscherlich foram aplicados na interpretação dos resultados, juntando-se os dados de produção referentes a solos do mesmo grande grupo. Na aplicação do método de Mitscherlich tomaram-se os preços médios do milho e dos adubos relativos a 1970, publicados pelo Boletim do Departamento de Estudos Rurais da Secretaria de Estado da Agricultura de Minas Gerais. Os solos Latossolo Roxo Eutrófico, Laterítico Bruno-avermelhado, Mediterrânico Vermelho- amarelo e Aluvião mostraram efeito significativo para nitrogênio, com doses econômicas estimadas em 150, 75, 73 e 143 kg/ha, respectivamente. O "intergrade" Podzólico Vermelho-amarelo ) Laterítico Bruno-aver... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Latossolo Vermelho-escuro. |
Thesagro: |
Adubação; Cerrado; Milho; Npk; Zea Mays. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/47218/1/Ensaios-adubacao-1.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/193874/1/Ensaios-de-adubacao-com-nitrogenio.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
06/09/2023 |
Data da última atualização: |
20/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
SILVA, A. M. da; TERAO, D.; TERRA, L. R.; MAIA, A. de H. N.; FRACAROLLI, J. A. |
Afiliação: |
ADRIANE MARIA DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; DANIEL TERAO, CNPMA; LARISSA ROCHA TERRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; JULIANA APARECIDA FRACAROLLI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS. |
Título: |
Control of sour rot in 'Lima' orange using hot water treatment and UV-C radiation. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Plant Pathology, v. 48, p. 547-555, 2023. |
ISSN: |
1983-2052 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s40858-023-00595-4 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract: 'Lima' orange has great economic importance in the Brazilian fresh-fruit market. Significant postharvest losses have occurred mainly caused by Geotrichum citri-aurantii, the causal agent of sour rot. Currently, there is an increasing interest in studying the potential use of alternative post-harvest technologies to agrochemicals. In this study, two technologies were investigated: hot water treatment (HWT) and UV-C radiation applied individually or in combination. The CCD experimental design was used in the hot water experiment aiming to obtain the combination of levels of the factors temperature and exposure time which optimizes the sour rot control. In the HWT experiment, fruits were immersed in hot water at a temperature between 60.3 and 71.7 °C and exposure time between 15 and 49 s. To assess the effect of UV-C radiation on the severity of the disease, the following doses were evaluated: 0 (check); 0.10, 0.5, 1.0, 2.0; 3.0, 4.0 and 5.0 kJ.m−2. The optimal of factor´s levels obtained from the individual evaluation were then tested in combination: HWT at 62 °C for 44 s and UV-C at 4 kJ.m−2. The effects of the treatments on the quality of 'Lima' oranges were evaluated by physical?chemical parameters analysis. The HWT at 62 °C for 44 s reduced the severity of the sour rot in 'Lima' oranges by about 20 percent. Temperatures above 70 °C did not control the disease and caused scald of the fruit epidermis. UV-C radiation at the dose of 4 kJ.m−2 efficiently controls the disease preserving the fruit quality, presenting a promising alternative to the use of fungicides in postharvest treatment of' Lima' oranges. The treatment with UV-C radiation preserved the firmness of the fruit delaying the senescence process. MenosAbstract: 'Lima' orange has great economic importance in the Brazilian fresh-fruit market. Significant postharvest losses have occurred mainly caused by Geotrichum citri-aurantii, the causal agent of sour rot. Currently, there is an increasing interest in studying the potential use of alternative post-harvest technologies to agrochemicals. In this study, two technologies were investigated: hot water treatment (HWT) and UV-C radiation applied individually or in combination. The CCD experimental design was used in the hot water experiment aiming to obtain the combination of levels of the factors temperature and exposure time which optimizes the sour rot control. In the HWT experiment, fruits were immersed in hot water at a temperature between 60.3 and 71.7 °C and exposure time between 15 and 49 s. To assess the effect of UV-C radiation on the severity of the disease, the following doses were evaluated: 0 (check); 0.10, 0.5, 1.0, 2.0; 3.0, 4.0 and 5.0 kJ.m−2. The optimal of factor´s levels obtained from the individual evaluation were then tested in combination: HWT at 62 °C for 44 s and UV-C at 4 kJ.m−2. The effects of the treatments on the quality of 'Lima' oranges were evaluated by physical?chemical parameters analysis. The HWT at 62 °C for 44 s reduced the severity of the sour rot in 'Lima' oranges by about 20 percent. Temperatures above 70 °C did not control the disease and caused scald of the fruit epidermis. UV-C radiation at the dose of 4 kJ.m−2 efficie... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Podridão azeda; Radiação ultravioleta C. |
Thesagro: |
Controle Térmico; Laranja Lima; Perda Pós-Colheita; Podridão; Podridão do Fruto; Raio Ultravioleta; Tratamento Hidrotérmico. |
Thesaurus NAL: |
Galactomyces geotrichum; Geotrichum; Hot water treatment; Oranges; Physical control; Postharvest diseases. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02866naa a2200373 a 4500 001 2156495 005 2023-12-20 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1983-2052 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s40858-023-00595-4$2DOI 100 1 $aSILVA, A. M. da 245 $aControl of sour rot in 'Lima' orange using hot water treatment and UV-C radiation.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract: 'Lima' orange has great economic importance in the Brazilian fresh-fruit market. Significant postharvest losses have occurred mainly caused by Geotrichum citri-aurantii, the causal agent of sour rot. Currently, there is an increasing interest in studying the potential use of alternative post-harvest technologies to agrochemicals. In this study, two technologies were investigated: hot water treatment (HWT) and UV-C radiation applied individually or in combination. The CCD experimental design was used in the hot water experiment aiming to obtain the combination of levels of the factors temperature and exposure time which optimizes the sour rot control. In the HWT experiment, fruits were immersed in hot water at a temperature between 60.3 and 71.7 °C and exposure time between 15 and 49 s. To assess the effect of UV-C radiation on the severity of the disease, the following doses were evaluated: 0 (check); 0.10, 0.5, 1.0, 2.0; 3.0, 4.0 and 5.0 kJ.m−2. The optimal of factor´s levels obtained from the individual evaluation were then tested in combination: HWT at 62 °C for 44 s and UV-C at 4 kJ.m−2. The effects of the treatments on the quality of 'Lima' oranges were evaluated by physical?chemical parameters analysis. The HWT at 62 °C for 44 s reduced the severity of the sour rot in 'Lima' oranges by about 20 percent. Temperatures above 70 °C did not control the disease and caused scald of the fruit epidermis. UV-C radiation at the dose of 4 kJ.m−2 efficiently controls the disease preserving the fruit quality, presenting a promising alternative to the use of fungicides in postharvest treatment of' Lima' oranges. The treatment with UV-C radiation preserved the firmness of the fruit delaying the senescence process. 650 $aGalactomyces geotrichum 650 $aGeotrichum 650 $aHot water treatment 650 $aOranges 650 $aPhysical control 650 $aPostharvest diseases 650 $aControle Térmico 650 $aLaranja Lima 650 $aPerda Pós-Colheita 650 $aPodridão 650 $aPodridão do Fruto 650 $aRaio Ultravioleta 650 $aTratamento Hidrotérmico 653 $aPodridão azeda 653 $aRadiação ultravioleta C 700 1 $aTERAO, D. 700 1 $aTERRA, L. R. 700 1 $aMAIA, A. de H. N. 700 1 $aFRACAROLLI, J. A. 773 $tTropical Plant Pathology$gv. 48, p. 547-555, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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