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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  10/12/2020
Data da última atualização:  10/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LAGE, R. R. P.; VEGA, W. H. O.; COSTA, H. H. A.; SILVA, A. C.; SOUSA, L. C. O.; LIMA, L. D. de; LANDIM, A. V.
Afiliação:  State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil; State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil; State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil; ALINE COSTA SILVA, CNPC; State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil; LISIANE DORNELES DE LIMA, CNPC; State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil.
Título:  Effect of breed on meat quality and global acceptance of native lambs and their crosses.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  South African Journal of Animal Science, v. 50, n. 1, p. 150-160, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4314/sajas.v50i1.16
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: International projections point to the growth in global production of sheep meat, mainly from developing countries. However, the exigencies of consumers on characterization of production systems, nutritional information, and sensorial analysis to target the preferences must be answered. The aim of this study was to characterize the meat quality and the global acceptance of Brazilian native ovine breeds and their crosses, and discuss these aspects on the current basis of human health and wellbeing. Three native breeds (Morada Nova, Rabo Largo, and Santa Inês) that were managed in semi-intensive systems and raised in semi-arid Brazilian regions were used. Chemical composition and fatty acid analysis, sensory evaluation and health indices were accessed. The combined effects of breed, sex and breed by sex interaction produced differentiation in meat fatty acid (FA) profiles. The cholesterol contents ranged between 51 and 59.1 mg/100 g. The Morada Nova lambs showed the lowest lipid content (1.93%). The Morada Nova x Rabo Largo crossbreed breed has the potential to increase the content of conjugated linoleic acid. The high content of ?-linolenic acid, which is considered hypocholesterolemic, was responsible for better health indices. The moderate acceptability obtained in sensory traits is compatible with the requirements of the consumer market. The combination of nutritional and sensory traits associated with human health and wellbeing that is presented by these native ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Carne ovina; Healthier meat; Semi-arid region; Semiárido.
Thesagro:  Ácido Graxo; Composição Química; Nutrição Humana; Ovino; Qualidade.
Thesaurus Nal:  Brazil; Chemical composition; Fatty acids; Food acceptability; Human food chain; Lamb meat; Meat quality; Semiarid zones; Sheep meat.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39705 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, T. J. P.; SENA, M. C. de. Prevalência de antibióticos no leite pasteurizado tipo B e Especial 3,2% de Gordura consumidos em Belo Horizonte, 1982-83. REVISTA DO ILCT, v.39, n.235, p.7-12, 1984.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoDIANESE, A. C.; BLUM, L. E. B.; DUTRA, J. B.; FREITAS, L. F.; LOPES, L. F.; SENA, M. C. Adição de uréia e calcário ao solo reduz a incidência de podridão-do-pé (Phytophthora palmivora) em mamoeiro (Carica papaya). Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 32, S137, ago. 2007. Suplemento. Trabalho apresentado no 49. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2007, Maringá, PR.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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3.Imagem marcado/desmarcadoDIANESE, A. C.; BLUM, L. E. B.; DUTRA, J. B.; FREITAS, L. F.; LOPES, L. F.; SENA, M. C. Adição de uréia e calcário ao solo reduz a incidência de podridão-do-pé (Phytophthora palmivora) em mamoeiro (Carica papaya). Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2007. 1 folder.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. V. de; SANZONOWICZ, C.; SENA, M. C. de; BRAGA, M. F.; JUNQUEIRA, N. T. V.; FALEIRO, F. G. Manejo do solo, nutrição e adubação do maracujazeiro-azedo na região do Cerrado. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2008. (Embrapa Cerrados. Documentos, 223).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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5.Imagem marcado/desmarcadoDIANESE, A. C.; BLUM, L. E. B.; DUTRA, J. B.; FREITAS, L. F.; LOPES, L. F.; SENA, M. C.; MELLO, S. C. Avaliação in vitro de Trichoderma para o controle de Phytophthora palmivora. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 30, p. S78, ago. 2005. Suplemento: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 38., 2005, Brasília, DF.
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoDIANESE, A. de C.; BLUM, L. E. B.; DUTRA, J. B.; LOPES, L. F.; SENA, M. C.; FREITAS, L. F. de. Avaliação do efeito de fosfitos na redução da varíola (Asperisporium caricae) do mamoeiro (Carica papaya). Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 30, n. 3, p. 834-837, set. 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. T. T.; NASCIMENTO, M. T.; RESENDE, A. V.; MARTINS, E. S.; SENA, M. C. de; SILVA, L. de C. R. Extratores para potássio em solo adubado com pó de rochas silicáticas. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2006. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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8.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. T. T.; NASCIMENTO, M. T.; RESENDE, A. V.; MARTINS, E. S.; SENA, M. C. de; SILVA, L. de C. R. Extratores para potássio em solo adubado com pó de rochas silicáticas. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 3., 2007, Planaltina, DF. Resumos apresentados. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2007. p. 80. (Embrapa Cerrados. Documentos, 176).
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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9.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. V.; SHIRATSUCHI, L. S.; SENA, M. C.; KRAHL, L. L.; OLIVEIRA, J. V. F.; CORRÊA, R. F.; ORO, T. Grades amostrais para fins de mapeamento da fertilidade do solo em área de cerrado. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2006. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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10.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. V.; SHIRATSUCHI, L. S.; SENA, M. C.; KRAHL, L. L.; OLIVEIRA, J. V. F.; CORRÊA, R. F.; ORO, T. Grades amostrais para fins de mapeamento da fertilidade do solo em área de cerrado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRICULTURA DE PRECISÃO, 2., 2006, São Pedro, SP. Anais... Piracicaba: USP: ESALQ, 2006.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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11.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. V. de; FURTINI NETO, A. E.; MARTINS, E. de S.; HURTADO, S. M. C.; OLIVEIRA, C. G. de; SENA, M. C. Protocolo de avaliação agronômica de rochas e produtos derivados como fontes de nutrientes às plantas ou condicionadores de solo. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2012. 30 p. (Embrapa Milho e Sorgo. Documentos, 143).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Milho e Sorgo.
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12.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. V. de; MACHADO, C. T. T.; MARTINS, E. de S.; SENA, M. C. de; NASCIMENTO, M. T. do; SILVA, L. de C. R.; LINHARES, N. W. Rochas como fontes de potássio e outros nutrientes para culturas anuais. Espaço e Geografia, Brasília, v. 9, n. 1, p. 135-161, 2006.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - C
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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13.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. V. de; MACHADO, C. T. T.; MARTINS, E. de S.; NASCIMENTO, M. T. do; SENA, M. C. de; SILVA, L. de C. R.; LINHARES, N. W. Rochas moídas como fontes de potássio para o milho em solo de cerrado. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2006. 19 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 162).
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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14.Imagem marcado/desmarcadoDIANESE, A. C.; BLUM, L. E. B.; DUTRA, J. B.; LOPES, L. F.; SENA, M. C.; FREITAS, L. F.; YAMANISHI, O. K. Reação de genótipos de mamoeiro à varíola e à podridão-do-pé. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 32, n. 5, p. 419-423, 2007.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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15.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, A. V. de; MARTINS, E. de S.; OLIVEIRA, C. G. de; SENA, M. C. de; MACHADO, C. T. T.; KINPARA, D. I.; OLIVEIRA FILHO, E. C. de. Suprimento de potássio e pesquisa de uso de rochas "in natura" na agricultura brasileira. Espaço e Geografia, Brasília, v. 9, n. 1, p. 19-42, 2006.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - C
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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16.Imagem marcado/desmarcadoDIANESE, A. C.; BLUM, L. E. B.; DUTRA, J. B.; LOPES, L. F.; SENA, M. C.; FREITAS, L. F.; MELLO, S. C. Uso de Trichoderma para o controle da podridão do mamoeiro causada por Phytophthora palmivora. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 32, S132, ago. 2007. Suplemento. Trabalho apresentado no 49. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2007, Maringá, PR.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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17.Imagem marcado/desmarcadoDIANESE, A. C.; BLUM, L. E. B.; DUTRA, J. B.; LOPES, L. F.; SENA, M. C.; FREITAS, L. F.; MELLO, S. C. Uso de Trichoderma para o controle da podridão do mamoeiro causada por Phytophthora palmivora. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2007. 1 folder.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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18.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, D. M. S.; BLUM, L. E. B.; SENA, M. C.; DUTRA, J. B.; LOPES, L. F.; FREITAS, L. F.; YAMANISHI, O. K.; MORETTI, C. L.; HENZ, G. P. Efeito do 1-MCP nas podridões pós-colheita do mamão. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. S121-122, ago. 2004. Suplemento. Resumo 345. Trabalho apresentado no 37º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2004.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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19.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, D. M. S.; BLUM, L. E. B.; SENA, M. C.; DUTRA, J. B.; FREITAS, L. F.; LOPES, L. F.; YAMANISHI, O. K.; MORETTI, C. L.; HENZ, G. P. Efeito do tratamento hidrotérmico nas podridões pós-colheita do mamão. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. S121, ago. 2004. Suplemento. Resumo 344. Trabalho apresentado no 37º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2004.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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