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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  24/07/2012
Data da última atualização:  28/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUSA, S. M. de; CLARK, R. T.; MENDES, F. F.; OLIVEIRA, A. C. de; VASCONCELOS, M. J. V. de; PARENTONI, S. N.; KOCHIAN, L. V.; GUIMARAES, C. T.; MAGALHAES, J. V.
Afiliação:  SYLVIA MORAIS DE SOUSA, CNPMS; ANTONIO CARLOS DE OLIVEIRA, CNPMS; MARIA JOSE VILACA DE VASCONCELOS, CNPMS; SIDNEY NETTO PARENTONI, CNPMS; CLAUDIA TEIXEIRA GUIMARAES, CNPMS; JURANDIR VIEIRA DE MAGALHAES, CNPMS.
Título:  A role for root morphology and related candidate genes in P acquisition efficiency in maize.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Functional Plant Biology, Victoria, v. 39, n. 11, p. 925-935, 2012.
DOI:  10.1071/FP12022
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Phosphorus (P) is an essential nutrient for plants and is acquired from the rhizosphere solution as inorganic phosphate. P is one of the least available mineral nutrients, particularly in highly weathered, tropical soils, and can substantially limit plant growth. The aim of this work was to study a possible effect of root morphology and the expression pattern of related candidate genes on P efficiency in maize. Our field phenotyping results under low and high P conditions enabled us to identify two contrasting genotypes for P acquisition efficiency that were used for the root traits studies. Root morphology was assessed in a paper pouch system to investigate root traits that could be involved in P acquisition efficiency. The genes, Rtcs, Bk2 and Rth3, which are known to be involved in root morphology, showed higher expression in the P efficient line relative to the P inefficient line. Overall, root traits showed high heritability and a low coefficient of variation. Principal component analysis revealed that out of the 24 root traits analysed, only four root traits were needed to adequately represent the diversity among genotypes. The information generated by this study will be useful for establishing early selection strategies for P efficiency in maize, which are needed to support subsequent molecular and physiological studies.
Thesagro:  Milho; Zea Mays.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS24514 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  07/02/2020
Data da última atualização:  24/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  REIS, R. C.; VIANA, E. de S.; ASSIS, S. L. F. DE; SENA, L. DE O.; SOUZA, A. DOS S. DE; AMORIM, E. P.
Afiliação:  RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; STEPHANIE LIMA FERREIRA DE ASSIS, FACULDADE MARIA MILZA; LUISE DE OLIVEIRA SENA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; ANDREA DOS SANTOS DE SOUZA, FACULDADE MARIA MILZA; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF.
Título:  Promising green banana and plantain genotypes for making flour.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária. Brasileira, Brasília, v.54, e01303, 2019.
DOI:  10.1590/S1678-3921.pab2019.v54.01303
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  Abstract: The objective of this work was to characterize banana and plantain genotypes and to identify the most promising for flour production. Sixteen plantain genotypes and four banana cultivars were evaluated for dry matter content and flour yield. The obtained flours were characterized by color (L*, C*, and h*) and by moisture, total and resistant starch, ash, protein, lipid, and fiber contents. A low genetic variability was observed among plantains for the evaluated physicochemical and nutritional characteristics. The Chifre de Vaca, Comprida, Terra Ponta Aparada, Trois Vert, Terrinha, and Terra Maranhão plantains showed the highest dry matter contents and flour yield. The Chifre de Vaca, Comprida, Curare Enano, Mongolo, Trois Vert, and Terra Maranhão plantains and the 'Pacovan', 'Prata Anã', 'BRS Platina', and 'BRS SCS Belluna' bananas had resistant starch levels above 60%. The flour from 'BRS SCS Belluna' presented the highest contents of ash, protein, and fiber, as well as the lowest caloric value. Considering dry matter content, flour yields, and resistant starch, the Chifre de Vaca, Comprida, Trois Vert, and Terra Maranhão plantains are the best options to produce flour. From a nutritional point of view, 'BRS SCS Belluna' is a good option for producing flour rich in resistant starch, mineral, protein, and fiber contents. Resumo: O objetivo deste trabalho foi caracterizar genótipos de bananas e plátanos e identificar os mais promissores para a fabricação de farinha.... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amido resistente; Prebiótico.
Thesagro:  Amido; Banana; Musa sp; Nutrição; Nutrição Humana.
Thesaurus NAL:  Food and Human Nutrition; Musa; Nutrition; Prebiotics; Resistant starch; Starch.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151076/1/Artigo-Farinha-de-banana-verde-PAB.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/210442/1/Promising-green-banana.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE64389 - 1UPEAP - DD
CNPMF33747 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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