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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
13/10/2020 |
Data da última atualização: |
22/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALVARES, V. de S.; SOUZA, J. M. L. de; MACEDO, P. E. F. de; SILVA, L. B. da; SANTOS, E. S. H.; VASCONCELOS, M. A. M. de. |
Afiliação: |
VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; JOANA MARIA LEITE DE SOUZA, CPAF-AC; PAULO EDUARDO FRANCA DE MACEDO, CPAF-AC; Lorena Bezerra da Silva, Universidade Federal do Acre, estagiária na Embrapa Acre; Esdras Sivaldo Honorato Santos, União Educacional do Norte, bolsista Pibic/CNPq na Embrapa Acre; MARCUS ARTHUR MARCAL DE VASCONCELOS, CPAF-AC. |
Título: |
Fungos associados a amêndoas de cupuaçu fermentadas e armazenadas. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 2., 2019, Rio Branco, AC. A Contribuição da ciência para a agropecuária no Acre: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2020. |
Páginas: |
p. 135-140. |
Descrição Física: |
Banner. |
Série: |
(Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 2). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editores técnicos: Virgínia de Souza Álvares; Fabiano Marçal Estanislau. |
Conteúdo: |
O descascamento manual das amêndoas de cupuaçu foi citado na literatura científica, mas não há relato dos fungos associados durante seu posterior armazenamento. Este trabalho teve como objetivo relatar a incidência de fungos em amêndoas de cupuaçu fermentadas e armazenadas em sacos de ráfia à temperatura ambiente por 75 dias. Amêndoas fermentadas e secas foram submetidas a diferentes tratamentos (T1 = sem despeliculação e T2 = com despeliculação), ambos armazenados em sacos de ráfia à temperatura ambiente por 75 dias. Antes do armazenamento e a cada 15 dias, as amêndoas foram analisadas quanto à detecção de fungos. Foram identificados seis gêneros de fungos e três espécies de Aspergillus nas amêndoas armazenadas, com maior frequência de Aspergillus fumigatus e A. flavus. Antes do armazenamento, as amêndoas já estavam contaminadas, sendo importante a verificação da qualidade inicial da matéria-prima para armazenamento e do ambiente de fermentação e secagem, uma vez que as condições climáticas amazônicas são favoráveis à proliferação de fungos. Este trabalho teve como objetivo avaliar a incidência de fungos em amêndoas de cupuaçu fermentadas, despeliculadas, secas e armazenadas em sacos de ráfia à temperatura ambiente por 75 dias. |
Palavras-Chave: |
Acre; Almendras; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Condiciones de almacenamiento; Embrapa Acre; Extrema (RO); Fermentación; Nova Califórnia (RO); Projeto RECA; Rio Branco (AC); Rondônia; Secado; Western Amazon. |
Thesagro: |
Amêndoa; Armazenamento; Cupuaçu; Curvularia Lunata; Fermentação; Fungo; Secagem; Theobroma Grandiflorum. |
Thesaurus Nal: |
Acremonium; Almonds; Drying; Fermentation; Fungi; Geotrichum; Penicillium; Storage conditions. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216609/1/27058.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Status |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Para informações adicionais entre em contato com cenargen.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
09/12/2019 |
Data da última atualização: |
13/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SIMON, M. F.; REIS, T. S.; MENDOZA F. J. M.; ARQUELÃO, T. K. M.; BRINGEL JR. J. B. A.; NORONHA, S. E.; MARTINS, M. L. L.; LEDO, C. A. da S.; SILVA, M. J.; SAMPAIO, A. B.; MATRICARDI, E. T.; SCARIOT, A. |
Afiliação: |
MARCELO FRAGOMENI SIMON, Cenargen; TALITA S. REIS; J. MOISES MENDOZA F.; THALYSSA K. M. ARQUELÃO; JOÃO B. A. BRINGEL JR.; SERGIO EUSTAQUIO DE NORONHA, Cenargen; MÁRCIO L. L. MARTINS; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF; MARCOS J. SILVA; ALEXANDRE B. SAMPAIO; ERALDO T. MATRICARDI; ALDICIR OSNI SCARIOT, Cenargen. |
Título: |
Conservation assessment of cassava wild relatives in central Brazil. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Biodiversity and Conservation, v. 29, p. 1589-1612, 2020. |
DOI: |
10.1007/s10531-018-1626-7 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Crop wild relatives (CWR) are a key component of the world?s biota since they have the potential to contribute traits for crop improvement. The rich flora of the Brazilian Cerrado harbours a large number of CWR, but little is known about their distribution and conservation status. This study focused on the conservation of cassava (Manihot) wild relatives in the Cerrado. To accomplish this, we performed herbarium and field surveys to assess species conservation status based on geographic distribution, population density estimates, and rates of habitat loss. We found 75 species of Manihot occurring in the Cerrado, including 59 endemics. Among the endemic taxa, 24 are at some level of threat according to IUCN classification (14% Vulnerable, 22% Endangered, 5% Critically endangered), mostly owing to narrow geographic range and habitat loss. Most species are locally abundant, ranging from 55 to 1493 mature individuals per hectare. A quarter of the species recorded have been described over the past 5 years, indicating that the diversity of Manihot in the Cerrado is still underestimated. Areas of high species richness and endemism coincided mostly with Cerrado highlands, particularly in northern Goiás state. Field surveys in 16 reserves indicate that 54% of Cerrado endemics are not represented in these protected areas. We believe that the patterns of distribution and conservation status uncovered here for Manihot are representative of many plant groups that are particularly diverse in high-altitude areas in the Cerrado. This calls for expansion of the network of protected areas to cover a wider range of environments, particularly those with a concentration of rare and endemic species, to ensure the effective in situ conservation of CWR present in the Cerrado flora. MenosCrop wild relatives (CWR) are a key component of the world?s biota since they have the potential to contribute traits for crop improvement. The rich flora of the Brazilian Cerrado harbours a large number of CWR, but little is known about their distribution and conservation status. This study focused on the conservation of cassava (Manihot) wild relatives in the Cerrado. To accomplish this, we performed herbarium and field surveys to assess species conservation status based on geographic distribution, population density estimates, and rates of habitat loss. We found 75 species of Manihot occurring in the Cerrado, including 59 endemics. Among the endemic taxa, 24 are at some level of threat according to IUCN classification (14% Vulnerable, 22% Endangered, 5% Critically endangered), mostly owing to narrow geographic range and habitat loss. Most species are locally abundant, ranging from 55 to 1493 mature individuals per hectare. A quarter of the species recorded have been described over the past 5 years, indicating that the diversity of Manihot in the Cerrado is still underestimated. Areas of high species richness and endemism coincided mostly with Cerrado highlands, particularly in northern Goiás state. Field surveys in 16 reserves indicate that 54% of Cerrado endemics are not represented in these protected areas. We believe that the patterns of distribution and conservation status uncovered here for Manihot are representative of many plant groups that are particularly diverse... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Crop wild relatives; Endemism; IUCN red list criteria. |
Thesagro: |
Cerrado; Flora; Mandioca. |
Thesaurus NAL: |
Cassava; Manihot. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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