Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  09/12/2019
Data da última atualização:  10/12/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  RAKOCEVIC, M.; BATISTA, E. R.
Afiliação:  Miroslava RAKOCEVIC, Unicamp; EUNICE REIS BATISTA, CNPMA.
Título:  Photosynthetic light curve parameters over vertical profile of Coffea arabica plants after five years of FACE experiment.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: AGRICULTURE AND CLIMATE CHANGE CONFERENCE, 3., 2019, Budapest. [Abstracts...] Budapest: Elsevier Ltd., 2019. Ref. P073.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Trends in climate changes indicate that the air [CO2] will continue to increase. The first plant response to elevated [CO2] (e[CO2]) is the increased photosynthetic rate. Photosynthetic rate dependence on light (A/PAR curves) is characterized by several parameters, often used to determine plant species responses to environment and phenological plasticity. The effects of water supply and phenological stage were expected, with no acclimation after long-term Coffea arabica L. cultivation under e[CO2]. The aim of the study was to determine variations in parameters of A/PAR curves in coffee leaves over a tree vertical profile after long-term cultivation under free-air-CO2-enrichment (FACE) system. The p arameters of A/PAR curves in C. arabica were estimated after five-years cultivation in FACE under two CO2 conditions, actual (a[CO2], ~390?L CO2 L-1) and e[CO2] (~590?L CO2 L-1), in two water regimes (rainfed and irrigation). The A/PAR curves were estimated in two phenological stages (grain formation - February 2016 and fruit maturation - May 2016). The A/PAR responses were determined by varying photosynthetic active radiation (PAR) from 1117 to 0 ?mol photons m?2 s?1 in four 50 cm-thick layers of vertical plant profile. The maximum photosynthesis (Amax), dark respiration (Rd), apparent quantum efficiency (?), and light compensation point (?) generally increased under e[CO2] compared to a[CO2], showing higher values during grain formation than during fruit maturation (Figure 1). T... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amax; Elevated CO2; FACE experiment.
Thesagro:  Coffea Arábica; Mudança Climática; Seca.
Thesaurus Nal:  Drought; Phenology.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206488/1/RA-BatistaER-3rdAgricultureClimate...-2019-RefP073.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16582 - 1UPCRA - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE JÚNIOR, V. C. de; MALUF, W. R.; FARIA, M. V.; BENITES, F. R. G.; SANTOS JÚNIOR, A. M. dos. Produção e qualidade de frutos de tomateiros portadores de alelos mutantes de amadurecimento e coloração. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 40, n. 6, p. 555-561, jun. 2005 Título em inglês: Yield and fruit quality of tomato hybrids heterozygous for ripening and color mutant alleles.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS JÚNIOR, A. M. dos; MALUF, W. R.; FARIA, M. V.; ANDRADE JÚNIOR, V. C. de; NASCIMENTO, I. R. do; BENITES, F. R. G.; GOMES, L. A. A. Produção, qualidade e conservação de tomates heterozigotos nos locos alcobaça, nonripening e ripening inhibitor. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 40, n. 12, p. 1203-1210, dez. 2005 Título em inglês: Yield, quality and conservation of heterozygous tomatoes in alcobaça, nonripening and ripening inhibitor loci.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional