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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoBASTOS, D. C.; SOMBRA, K. E. S.; ANDRADE, H. M.; SANTOS FILHO, L. G.; PASSOS, O. S. Biometric evaluation of cultivars of orange under different rootstocks in the Semiarid Ceará, Brazil. In: INTERNATIONAL CITRUS CONGRESS, 2016., Foz do Iguaçu. Sustainable citriculture: the role of applied knowledge - abstracts. Campinas: IAC; Londrina: IAPAR, 2016. p. 172-173.

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBASTOS, D. C.; SOMBRA, K. E. S.; ANDRADE, H. M.; SANTOS FILHO, L. G.; PASSOS, O. S. Biometric evaluation of cultivars of orange under different rootstocks in the Semiarid Ceará, Brazil. In: INTERNATIONAL CITRUS CONGRESS, 2016., Foz do Iguaçu. Sustainable citriculture: the role of applied knowledge - abstracts. Campinas: IAC; Londrina: IAPAR, 2016. p. 172-173.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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3.Imagem marcado/desmarcadoBASTOS, D. C.; SOMBRA, K. E. S.; ANDRADE, H. M. de; SANTOS FILHO, L. G. dos; PASSOS, O. S. Biometric evaluation of orange cultivars using different rootstocks in the semiarid region of Ceará, Brazil. Citrus Research & Technology, v. 38, n. 1, p. 71-76, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS FILHO, L G. dos; SOMBRA, K. E. S.; SILVA, A. C. C.; LOUREIRO, F. L. C.; BASTOS, D. C. Avaliação biométrica de laranjeiras utilizando o limoeiro cravo como porta-enxerto e espaçamento adensado no Semiárido cearense. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE ESTUDOS PARA PRODUÇÃO VEGETAL NO SEMIÁRIDO, 2., 2016, Triunfo/Serra Talhada. Pesquisas e estratégias para viabilizar produção agrícola no Semiárido. Serra Talhada: Sociedade Científica do Semiárido Brasileiro, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS FILHO, L. G. A. dos; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M. Detecção da atividade antibacteriana in vitro de compostos naturais à base de plantas: metodologia científica. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2019. 14 p. (Embrapa Meio-Norte. Comunicado técnico, 254).

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSOMBRA, K. E. S.; ARAÚJO, L. T. L. de; SANTOS FILHO, L. G. de; SILVA, J. A. do N.; BASTOS, D. C. Emergência de plântulas de seis genótipos de porta-enxertos de citros. In: CONGRESSO REGIONAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL NO NORDESTE, 10., 2014, Arapiraca. Anais... Arapiraca: SOBER-NE, 2015. p. 139-142.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. A. do N.; SOMBRA, K. E. S.; SILVA, M. P. da; SANTOS FILHO, L. G. dos; PASSOS, O. S.; BASTOS, D. C. Emergência de porta-enxertos cítricos em ambiente protegido no Semiárido cearense. In: FEIRA INTERNACIONAL DA FRUTICULTURA TROPICAL IRRIGADA - EXPOFRUIT, 2016, Mossoró. Mais longevidade para você e seus negócios. Mossoró: COEX: SEBRAE: UFERSA, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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8.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. A. do N.; SOMBRA, K. E. S.; SILVA, M. P. da; SANTOS FILHO, L. G. dos; PASSOS, O. S.; BASTOS, D. C. Emergência de porta-enxertos cítricos em ambiente protegido no Semiárido cearense. In: FEIRA INTERNACIONAL DA FRUTICULTURA TROPICAL IRRIGADA - EXPOFRUIT, 2016, Mossoró. Mais longevidade para você e seus negócios. Mossoró: COEX: SEBRAE: UFERSA, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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9.Imagem marcado/desmarcadoSOMBRA, K. E. S.; SANTOS FILHO, L. G. dos S.; RODRIGUES, A. J. O.; SILVA, R. I. R.; PASSOS, O. S.; BASTOS, D. C. Desenvolvimento inicial de laranjeira Westin sobre porta-enxertos e espaçamento adensado no Semiárido do Ceará. In: FEIRA INTERNACIONAL DA FRUTICULTURA TROPICAL IRRIGADA - EXPOFRUIT, 2016, Mossoró. Mais longevidade para você e seus negócios. Mossoró: COEX: SEBRAE: UFERSA, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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10.Imagem marcado/desmarcadoSOMBRA, K. E. S.; SANTOS FILHO, L. G. dos S.; RODRIGUES, A. J. O.; SILVA, R. I. R.; PASSOS, O. S.; BASTOS, D. C. Desenvolvimento inicial de laranjeira Westin sobre porta-enxertos e espaçamento adensado no Semiárido do Ceará. In: FEIRA INTERNACIONAL DA FRUTICULTURA TROPICAL IRRIGADA - EXPOFRUIT, 2016, Mossoró. Mais longevidade para você e seus negócios. Mossoró: COEX: SEBRAE: UFERSA, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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11.Imagem marcado/desmarcadoFOGACA, F. H. dos S.; OTANI, F. S.; PORTELLA, C. de G.; SANTOS-FILHO, L. G. A. dos; SANT'ANA, L. S. Caracterização de surimi obtido a partir da carne mecanicamente separada de tilápia do Nilo e elaboração de fishburger. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 2, p. 765-776, mar./abr. 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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12.Imagem marcado/desmarcadoFOGACA, F. H. dos S.; OTANI, F. S.; PORTELLA, C. de G.; SANTOS-FILHO, L. G. A. dos; SANT'ANA, L. S. Caracterização de surimi obtido a partir da carne mecanicamente separada de tilápia do Nilo e elaboração de fishburger. Semina: Ciências Agrárias, v. 36, n. 2, p. 765-776, mar./abr. 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba.

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13.Imagem marcado/desmarcadoFOGACA, F. H. dos S.; VIEIRA, S. G. A.; SANTOS FILHO, L. G. A. dos; MAGALHAES, J. A.; GOMES, T. N.; FERREIRA, I. A.; SILVA, T. F. A. Padronização da produção e desenvolvimento de tecnologias de estocagem da farinha de cefalotórax de camarão marinho (Litopenaeus vannamei). Magistra, v. 26, n. 3, p. 277-284, jul./set. 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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14.Imagem marcado/desmarcadoFOGACA, F. H. dos S.; VIEIRA, S. G. A.; ARAÚJO, T. D. S.; SANTOS-FILHO, L. G. A. dos; MAGALHAES, J. A.; COSTA, N. de L. Oxidação lipídica em filés de tambaqui (Colossoma macropomum) defumados com alecrim (Rosmarinus officinalis). PUBVET, Londrina, v. 8, n. 10, Ed. 259, Art. 1717, maio 2014. Não paginado.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima.

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15.Imagem marcado/desmarcadoFOGACA, F. H. dos S.; VIEIRA, S. G. A.; ARAÚJO, T. D. S.; SANTOS-FILHO, L. G. A. dos; MAGALHAES, J. A.; COSTA, N. de L. Oxidação lipídica em filés de tambaqui (Colossoma macropomum) defumados com alecrim (Rosmarinus officinalis). PUBVET, Londrina, v. 8, n. 10, Ed. 259, Art. 1717, maio 2014. Não paginado.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba.

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16.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS FILHO, L. G. A. dos; REIS, R. B. dos; SOUZA, A. S. de Q.; CANUTO, K. M.; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M. Essential oil composition, antioxidant and antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus from five Lamiaceae species. Journal of Essential Oil Research, v. 34, n. 4, p. 313-321, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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17.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS FILHO, L. G. A. dos; REIS, K. B. dos; SOUZA, A. S. Q.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M. Chemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 1, e20220359, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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18.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, T. F. A.; FOGACA, F. H. dos S.; VIEIRA, S. G. A.; FERREIRA, I. A.; SANTOS FILHO, L. G. A. dos; MAGALHAES, J. A.; LEGAT, J. F. A. Physicochemical and sensory quality attributes of the mangrove crab, Ucides cordatus, from the Parnaíba River's Delta environmental protection area. Arquivos de Ciências do Mar, Fortaleza, v. 47, n. 1, p. 102-109, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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19.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, T. F. A.; FOGACA, F. H. dos S.; VIEIRA, S. G. A.; FERREIRA, I. A.; SANTOS FILHO, L. G. A. dos; MAGALHAES, J. A.; LEGAT, J. F. A. Physicochemical and sensory quality attributes of the mangrove crab, Ucides cordatus, from the Parnaíba river's Delta Environmental Protection Area. Arquivos de Ciências do Mar, Fortaleza, v. 47, n. 1, p. 102-109, 2014. Tradução do título: Atributos de qualidade físico-química e snsorial do caranguejo-ucá, Ucides cordatus, coletado na Área de Proteção Ambiental do Delta do rio Parnaíba.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba.

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20.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, S. G. A.; FOGACA, F. H. dos S.; SANTOS FILHO, L. G. A. dos; PEREIRA, A. M. L.; MAGALHAES, J. A.; FERREIRA, I. A.; SILVA, T. F. A. Nutritional quality of shrimp Litopenaeus vannamei byproducts meal. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE NUTRIÇÃO E SAÚDE DE PEIXES,7., 2017, Botucatu. Anais...Botucatu: UNESP-FCA, 2017. p. 115. Acompanha Pôster apresentado no Congresso.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  10/02/2023
Data da última atualização:  10/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SANTOS FILHO, L. G. A. dos; REIS, K. B. dos; SOUZA, A. S. Q.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M.
Afiliação:  LUIZ G. A. DOS SANTOS FILHO, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; RENATA B. DOS REIS, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; ANA SHEILA Q. SOUZA, Universidade Federal do Ceará; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CNPGL; ALITIENE MOURA LEMOS PEREIRA, CPATC; FABIO MENDONCA DINIZ, CNPC.
Título:  Chemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 1, e20220359, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry.
Palavras-Chave:  Biological composition; Composição biológica.
Thesagro:  Composição Química; Erva Cidreira; Lippia Alba; Óleo Essencial; Salva.
Thesaurus NAL:  Chemical composition; Lippia origanoides.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151673/1/ART-23001.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNAT50 - 1UPCAP - DDSAN
CNPAT17050 - 1UPCAP - DDART23001
CNPC40430 - 1UPCAP - DD
CNPGL25964 - 1UPCAP - DD
CPATC26132 - 1UPCAP - DD
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