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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  02/12/2008
Data da última atualização:  25/07/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  FEIDEN, A.; CAMPOLIN, A. I.; LISITA, F. O.; COSTA, F. de M.; FIDELYS, Z.; MARTINS, R. F.; TRINDADE, L. L.; BRANCO, O. D.
Afiliação:  Alberto Feiden, Embrapa Pantanal; Aldalgiza Inês Campolin, Embrapa Pantanal; Frederico Olivieri Lisita, Embrapa Pantanal; Fádhua de Moura Costa, UFMS; Zoy Fidelys, UFMS; Roberta Feitosa Martins, UFMS; Lindomar Lacerda Trindade, Embrapa Pantanal; Oslain Domingos Branco, Embrapa Pantanal.
Título:  Avaliação participativa de adubos verdes em assentamentos de reforma agrária de Corumbá, MS: resultados preliminares.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA, 2.; 2008, Dourados, MS. A construção participativa da agroecologia em Mato Grosso do Sul. Anais... Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2008.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O texto relata o resultados preliminares do processo de avaliação participativa de Unidades de Observação de oito espécies de adubos verdes implantadas em 03 assentamentos de reforma agrária, no Município de Corumbá, MS. Os experimentos foram conduzidos no delineamento de blocos ao acaso, onde cada bloco foi instalado em uma propriedade diferente juntamente com um grupo de agricultores. Além da avaliação estatística convencional foi feita uma avaliação qualitativa por técnicos e agricultores mediante um questionário com a definição de 13 critérios. O último critério referiu-se a nota geral para cada espécie, numa escala de 1 a 10, cujos resultados serão aqui discutidos. Com pequenas diferenças a avaliação dos técnicos foi coincidente com a dos agricultores. This work presents the preliminary results of a participative evaluation of eight green manure species in three land reform settlements, in Corumbá, MS. The experiment was performed in randomized blocs design, with each bloc installed in a different farm, together with a group of farmers. Beside a quantitative statistical evaluation, I was made a qualitative evaluation by technicians and farmers by a list of 13 criteria. The last criteria was a general prefernce note for each specie, with a scale varies from 1 to 10, and which results are discussed in this work. With little differences the technicians preferences were coincident with there from the farmers.
Palavras-Chave:  agroecological transition; chave: agroecologia; conversão orgânica; family farming; organic transition; transição agroecológica.
Thesagro:  Agricultura Familiar.
Thesaurus Nal:  agroecology.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105452/1/Avaliacao-participativa-adubos-verdes-assent-Corumba.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAP56729 - 1UPCAA - --SP1698016980
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/03/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  FREITAS, A. J. de; SOUZA, N. L. V. S.; SILVA, K. F. e; SANTOS, V. W. R. dos; VALENTE, I. L.; DIAS, M. V.; MARCONCINI, J. M.; MORI, F. A.
Afiliação:  JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA.
Título:  Production and characterization of thin films based on soy protein isolate with kraft lignin and tannins obtained by casting.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Science, v. 1, n. 2, 2022.
Páginas:  28-45
ISSN:  2764-3417
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the present study, soy protein isolate (SPI) multifunctional bioplastics were prepared by casting, with the addition of tannins extracted from Stryphnodendron adstringens and kraft lignin. The films were obtained through biopolymer composites and blends method, prepared at three pHs (8.5, 9.5 and 10.5) and characterized by thermochemical studies, Fourier-transform infrared spectroscopy, scanning electron microscopy, water vapor permeability (WVP), antioxidant activity, water contact angle, surface energy, wettability, and mechanical tests. The composites presented better results when compared to the blend and control films, respectively, in the polarity, hydrophobicity, WVP and especially in the antioxidant activity tests.Nevertheless, no significant difference between the samples was noticed in the thermochemical and spectroscopic studies. The results presented the potential of the composites to produce SPI biopolymers with tannins and kraft lignin, leading to the development of multifunctional materials as an alternative for sustainable packaging.
Palavras-Chave:  Casting technique; Composite and blend; Kraft Lignin.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/233119/1/P-Production-and-characterization-of-thin-films-based-on-soy-protein.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17970 - 1UPCAP - DDPROCI.22/322022/34
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