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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  18/10/2017
Data da última atualização:  10/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  GUARIENTI, E. M.; MIRANDA, M. Z. de; ALBRECHT, J. C.; MORESCO, E. R.; SOARES SOBRINHO, J.; CHAGAS, J. H.; FRONZA, V.; SÓ E SILVA, M.; SCHEEREN, P. L.; VIEIRA, D. C. da C.
Afiliação:  ELIANA MARIA GUARIENTI, CNPT; MARTHA ZAVARIZ DE MIRANDA, CNPT; JULIO CESAR ALBRECHT, CPAC; EDINA REGINA MORESCO, DE/P&D; JOAQUIM SOARES SOBRINHO, CNPT; JORGE HENRIQUE CHAGAS, CNPT; VANOLI FRONZA, CNPT; MARCIO SO E SILVA, CNPT; PEDRO LUIZ SCHEEREN, CNPT; DAIANA CLARA DA CRUZ VIEIRA.
Título:  Classificação comercial indicativa de cultivares de trigo da Embrapa - região homogênea de adaptação 4, safra 2018.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 11.; FÓRUM NACIONAL DE TRIGO, 2017, Cascavel. Resumos expandidos... Cascavel: Coodetec, 2017.
Páginas:  p. 192-194.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cultivar.
Thesagro:  Trigo; Variedade.
Thesaurus Nal:  Wheat.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165242/1/ID44139-2017PCReuniaoTrigoResumosExpandidosp192.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT44139 - 1UPCAA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  31/01/2024
Data da última atualização:  31/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  PIRES, C. R. F.; SILVA, C. D. M. da; SOUSA, D. N. de; CHICRALA, P. C. M. S.; SANTOS, V. F. dos.
Afiliação:  CAROLINE ROBERTA FREITAS PIRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; CAROLINE DANTAS MENDES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; DIEGO NEVES DE SOUSA, CNPASA; PATRICIA COSTA M SOARES CHICRALA, CNPASA; VIVIANE FERREIRA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS.
Título:  Perfil lipídico y calidad nutricional de especies de pescado enlatadas en aceite vegetal: matrinxa (Brycon amazonicus) y sardina de agua dulce (Hemiodus unicamculatus).
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Revista de Ciencia y Tecnologia (RECyt), v. 25, n. 40, p. 50-56, 2023.
ISSN:  1851-7587
DOI:  https://doi.org/10.36995/j.recyt.2023.40.006
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Given the need to satisfy the demand for fish consumption, canned native fish has emerged as a market alternative, but it is necessary to determine the nutritional aspects of this product. The aim of this study was to characterise the lipid profile and evaluate the nutritional quality of matrinxã preserved in vegetable oil and compare these results with freshwater sardines obtained from the same type of processing and canning. Matrinxã species had higher protein content than sardines, but sardines had higher levels of moisture, lipids and total minerals. The predominant fatty acid in the canned fish samples was linoleic acid, followed by oleic acid and palmitic acid. In terms of nutritional quality, matrinxã showed higher indices of atherogenicity and thrombogenicity and lower values of the following ratios: hypocholesterolemic and hypercholesterolemic fatty acids; polyunsaturated/saturated and omega 6/omega 3 ratio in relation to sardines. In view of the results, it can be affirmed that Matrinxã, from a nutritional point of view, presents itself as a good alternative for the canned fish industry.
Palavras-Chave:  Native fish; Nutritional quality; Perfil lipídico.
Thesagro:  Alimento Enlatado; Brycon; Consumo Alimentar; Eficiência Nutricional; Hemiodus Unimaculatus; Matrinxã; Óleo Vegetal; Peixe; Sardinha.
Thesaurus NAL:  Brycon amazonicus; Fatty acids.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161501/1/Recyt-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA1348 - 1UPCAP - DD20232023
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