Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  22/04/2020
Data da última atualização:  22/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, B. L.; RAMALHO, M. A. P.; VIEIRA JÚNIOR, I. C.; ABREU, A. de F. B.
Afiliação:  BRUNA LINE CARVALHO, UFLA; MAGNO ANTONIO PATTO RAMALHO, UFLA; INDALÉCIO CUNHA VIEIRA JUNIOR, UFLA; ANGELA DE FATIMA BARBOSA ABREU, CNPAF.
Título:  New strategy for evaluating grain cooking quality of progenies in dry bean breeding programs.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 17, n. 2, p. 115-123, Apr./June 2017.
ISSN:  1984-7033
DOI:  10.1590/1984-70332017v17n2a18
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The methodology available for evaluating the cooking quality of dry beans is impractical for assessing a large number of progenies. The aims of this study were to propose a new strategy for evaluating cooking quality of grains and to estimate genetic and phenotypic parameters using a selection index. A total of 256 progenies of the 13thcycle of a recurrent selection program were evaluated at three locations for yield, grain type, and cooked grains. Samples of grains from each progeny were placing in a cooker and the percentage of cooked grains was assessed. The new strategy for evaluating cooking quality was efficient because it allowed a nine-fold increase in the number of progenies evaluated per unit time in comparison to available methods. The absence of association between grain yield and percentage of cooked grains or grain type indicated that it is possible to select high yielding lines with excellent grain aspect and good cooking properties using a selection index.
Thesagro:  Feijão; Índice de Seleção; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris; Seleção Recorrente.
Thesaurus Nal:  Beans; Plant breeding; Quantitative genetics; Recurrent selection; Selection index.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212426/1/CNPAF-2017-cbab.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35765 - 1UPCAP - DD20172017
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Rondônia. Para informações adicionais entre em contato com cpafro.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  10/01/2008
Data da última atualização:  28/08/2009
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Circulação/Nível:  -- - --
Autoria:  RODRIGUES, V. G. S.; COSTA, R. S. C. da; LEÔNIDAS, F. das C.; SANTOS, M. R. A. dos; LIMA, M. R. de.
Afiliação:  Vanda Gorete Souza Rodrigues, Embrapa Rondônia; Francisco das Chagas Leônidas, Embrapa Rondônia; Maurício Reginaldo Alves dos Santos, Embrapa Rondônia.
Título:  Efeito da arborização na cobertura do solo em agrossistemas com café robusta (Coffea canephora) em Machadinho Do Oeste-RO.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO AMAZÔNICA DE AGROECOLOGIA, 1., 2007, Manaus. A agroecologia no contexto amazônico: palestras, relatos de experiência e resumos. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2007. 1 CD ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Machadinho do Oeste; Rondônia.
Thesagro:  Arborização; Café Robusta; Coffea Canephora; Sistema de Produção.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RO11859 - 1UPCSP - --SP-32633263
CPAF-RO11859 - 2UPCSP - --SP-32633263.2
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional