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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  19/04/1995
Data da última atualização:  19/04/1995
Autoria:  MELLO, M. E. F.; LAZZARI, S. M. N.; LAZZAROTTO, C. M.
Afiliação:  UFPR - Dept. Zoologia.
Título:  A afidofauna de uma area de olericultura na regiao metropolitana.
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 15., 1995, Caxambu. Resumos. Lavras : SEB / ESAL, 1995.
Páginas:  p.282.
Idioma:  Português
Notas:  Resumos do VI Encontro Nacional de Fitossanitaristas e II Simposio Integrado de Manejo de Pragas, Caxambu, 1995.
Palavras-Chave:  Aphid; Brasil; Insect; Ocorrencia; Pest; Vegetable.
Thesagro:  Afídeo; Hortaliça; Inseto; Praga.
Thesaurus Nal:  occurrence.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH4251 - 1ADDPL - --632.7C749r1995.036
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  13/09/2012
Data da última atualização:  11/03/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SAMPAIO, F. G.; BOIJINK, C. de L.; SANTOS, L. R. B. dos; OBA, E. T.; KALININ, A. L.; LUIZ, A. J. B.; RANTIN, F. T.
Afiliação:  FERNANDA GARCIA SAMPAIO, CNPASA; CHEILA DE LIMA BOIJINK, CPAA; Laila Romagueira Bichara dos Santos, USP; ELIANE TIE OBA YOSHIOKA, CPAF-AP; Ana Lúcia Kalinin, FAPESP; ALFREDO JOSE BARRETO LUIZ, CNPMA; Francisco Tadeu Rantin, FAPESP.
Título:  Antioxidant defenses and biochemical changes in the neotropical fish pacu, Piaractus mesopotamicus: responses to single and combined copper and hypercarbia exposure.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Comparative Biochemistry and Physiology, Part C, New York, v. 156, n. 3-4, p. 178-186, 2012.
DOI:  10.1016/j.cbpc.2012.07.002
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated the potentially detrimental effects of copper and elevated aquatic CO2 (hypercarbia), alone or in combination, on pacu, Piaractus mesopotamicus. Fish were exposed for 48 h to control (no copper 2+ ?1addition in normocarbia), to 400 ?g Cu L , to hypercarbic (1% CO2; PCO2 = 6.9 mm Hg) water and to 400 ?g Cu2+L?1 +hypercarbia. In liver the single factors caused an increase in lipid hydroperoxide concen- tration that was not observed when the factors were combined. Copper exposure elicited increased hepatic superoxide dismutase activity, irrespective of aquatic CO2 level. On the other hand, the effects of copper on hepatic glutathione peroxidase activity were dependent on water CO2 levels. The two stressors combined did not affect hepatic catalase activity. Hypercarbic water caused a decline in plasma glucose concentration, but this was not observed when hypercarbia was combined with copper exposure. Copper caused a decrease in branchial Na+/K+-ATPase activity that was independent of water CO2 level. Copper caused an increase in branchial metallothionein concentration that was independent of water CO2 level. Thus, branchial metallothionein and Na+/K+ -ATPase were effective biomarkers of copper exposure that were not af- fected by water CO2 level.
Palavras-Chave:  Antioxidantes.
Thesagro:  Cobre; Dióxido de carbono; Pacu; Toxidez.
Thesaurus NAL:  Antioxidant activity; Carbon dioxide; Copper; Ecotoxicology; Fish; Resistance mechanisms.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA118 - 1UPCAP - DDCNPASA-SP542012.054
CNPMA11498 - 1UPCAP - DD
CPAA24841 - 1UPCAP - DD
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