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Registros recuperados : 75 | |
21. | | SANTOS, L. O.; DURIGAN, J. F; STUCHI, E. S.; MARTINS, R. N.; DURIGAN, M. F. B. Postharvest storage of 'ponkan', 'satsuma okitsu' and 'fremont' tangerines and its minimally processed products using refrigeration and controlled atmosphere. In: INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 28., 2010, Lisboa. Science and horticulture for people: programme & book of abstracts. Lisboa: ISHS, 2010. 1 CD-ROM. v. 2 p. 124. PDF. S02.256. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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23. | | CHIARELO, C.; GOMES, A. da S.; PEREIRA, R. D.; WINKLER, A. S.; SANTOS, L. O. Efeitos do uso de stimulate no desempenho da cultura do arroz irrigado. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 16.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 9., 2007, Pelotas. Pesquisa e responsabilidade ambiental: resumos expandidos ... Pelotas: UFPel: Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, 2007. 01 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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25. | | CASTRICINI, A.; SANTOS, L. O.; DELIZA, R.; COELHO, E. F.; RODRIGUES, M. G. V. Caracterização pós-colheita e sensorial de genótipos de bananeiras tipo Prata. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 37, n. 1, p. 27-37, mar., 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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26. | | CUNHA JÚNIOR, L. C.; MATIUZ, B. H.; MARTINS, R. N.; NACHTIGAL, J. C.; SANTOS, L. O. Uso de diferentes tipos de embalagens em uvas apirências minimamente processadas, cv. Clara. In: WORKSHOP INTERNACIONAL DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, 2.; WORKSHOP INTERNACIONAL DE PÓS-COLHEITA DE CITROS, 3., 2007, Campinas, SP. Resumos... Campinas: IAC, 2007. 1 CD-ROM. Não paginado. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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28. | | SANTOS, L. O.; MORAES, L. A. C.; PETINELI, R.; MORETTI, L. G.; MOREIRA, A. Yield, yield components, soil fertility, and nutritional status of soybean as influenced by limestone and copper interactions. Journal of plant nutrition, v. 43, n. 16, p. 2445-2454, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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29. | | SANTOS, L. O.; PINTO, J. J. O.; PIVETA, L. B.; NOLDIN, J. A.; GALON, L.; CONCENCO, G. Carroyover effect of imidazolinone herbicides for crops following rice. American Journal of Plant Sciences, v. 5, n. 8, p. 1049-1058, Mar. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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30. | | SANTOS, L. O.; JESUS, D. O. S. de; GONÇALVES, J. S.; PINHEIRO, L. R. B.; SILVA, H. S. A. Avaliação de atividade microbiana em monocotiledôneas como suporte à seleção de rizobactérias antagonistas a Fusarium oxysporum f. sp. passiflorae. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 9., 2015: Cruz das Almas, BA. Pesquisa: para quê? para quem? : resumos. Brasília, DF : Embrapa, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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33. | | OSSANES, L. da S.; GOMES, A da S.; WINKLER, A. S.; CHIARELO, C.; SANTOS, L. O dos. Resposta do arroz irrigado ao uso de bioestimulante via tratamento de sementes e aspersão follar. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 2.; ENCONTRO DE PÓS GRADUAÇÃO DA EMBRAPA CLIMA TEMPERADO, 2., 2008, Pelotas. anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2008. p. 107-111 Volume 2. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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34. | | SANTOS, L. O.; SANTOS, M. G. R. DOS; TOWNSEND, C. R.; SALMAN, A. K. D.; PEREIRA, R. G. de A. Composição bromatológica de silagem de capim-elefante (Pennisetum purpureum) com níveis crescentes de forragem de milho In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 2., 2011, Porto Velho. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2011. 70p. (Embrapa Rondônia. Documentos, 146). p. 19. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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35. | | SANTOS, M. G. R. dos; ALVES, J. R.; SALMAN, A. K. D.; TOWNSEND, C. R.; SANTOS, L. O. Composição bromatológica da silagem de rama de mandioca em Porto Velho, Rondônia. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 2., 2011, Porto Velho. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2011. 70p. (Embrapa Rondônia. Documentos, 146). p. 24. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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39. | | MARTINS, R. N.; MATTIUZ, B.-H.; SANTOS, L. O.; MORGADO, C. M. A.; MATTIUZ, C. F. M. Preservation of minimally processed 'Aurora-1' peaches using additives. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n. 4, p. 1229-1239, dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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40. | | TEIXEIRA, G. H. de A.; CUNHA JÚNIOR, L. C.; DONADON, J. R.; SANTOS, L. O.; MARTINS, R. N. Processamento do morango. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 28, n. 236, p. 88-97, jan./fev. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 75 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
22/09/2014 |
Data da última atualização: |
15/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
SANTOS, R. R. dos; MURUCI, L. N. M.; DAMASO, M. C. T.; SILVA, J. P. L. da; SANTOS, L. O. |
Afiliação: |
Regiane Ribeiro dos Santos, UFRRJ; Lívia Nolasco Macedo Muruci, UFRRJ; MONICA CARAMEZ TRICHES DAMASO, CNPAE; JANINE PASSOS LIMA DA SILVA, CTAA; Lucielen Oliveira Santos, FURG. |
Título: |
Lipase production by Aspergillus niger 11T53A14 in wheat bran using experimental design methodology. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food and Nutrition Research, v. 2, n. 10, p. 659-663, 2014. |
DOI: |
jfnr-2-10-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lipases have various industrial applications and their production by filamentous fungi in solid state fermentation (SSF) process is of interest. In this work the lipase enzyme production by the mutant Aspergillus niger 11T51A14, which is a well-known lipase producer was studied using wheat bran as substrate. Microorganism used in fermentation process was inoculated at a concentration of 107 spores/gm into the medium containing nitrogen (ammonium sulfate), sunflower soapstock and wheat bran. The SSF process for enzyme production was carried out in aerated columns immersed in a water bath at 32ºC for 72 h. The process was studied using a central composite rotatable design 22, where variables tested were the nitrogen concentration (0.32-0.88 % w/w) and the volume of liquid (60.9-89.1 mL). The lipase activity was analyzed in enzymatic extracts. The wheat bran, in the fermentation medium, acted as a carbohydrate source and as an inducer for the lipase production. The maximum enzyme activity found was 153.4 U/gdm, with a nitrogen concentration of 0.6 % and 89.1 mL of volume of liquid. The response surface model demonstrated that higher volume of liquid had a positive effect in lipase activity, while nitrogen concentration showed an optimal range (0.4-0.6%). |
Palavras-Chave: |
Agroindustrial waste; Borra; Fementação em estado sólido; Resíduo agroindustrial. |
Thesagro: |
Fungo. |
Thesaurus NAL: |
fungi; soapstock; solid state fermentation. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110126/1/2014-058.pdf
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Marc: |
LEADER 02114naa a2200277 a 4500 001 1997589 005 2016-02-15 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ajfnr-2-10-1$2DOI 100 1 $aSANTOS, R. R. dos 245 $aLipase production by Aspergillus niger 11T53A14 in wheat bran using experimental design methodology.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aLipases have various industrial applications and their production by filamentous fungi in solid state fermentation (SSF) process is of interest. In this work the lipase enzyme production by the mutant Aspergillus niger 11T51A14, which is a well-known lipase producer was studied using wheat bran as substrate. Microorganism used in fermentation process was inoculated at a concentration of 107 spores/gm into the medium containing nitrogen (ammonium sulfate), sunflower soapstock and wheat bran. The SSF process for enzyme production was carried out in aerated columns immersed in a water bath at 32ºC for 72 h. The process was studied using a central composite rotatable design 22, where variables tested were the nitrogen concentration (0.32-0.88 % w/w) and the volume of liquid (60.9-89.1 mL). The lipase activity was analyzed in enzymatic extracts. The wheat bran, in the fermentation medium, acted as a carbohydrate source and as an inducer for the lipase production. The maximum enzyme activity found was 153.4 U/gdm, with a nitrogen concentration of 0.6 % and 89.1 mL of volume of liquid. The response surface model demonstrated that higher volume of liquid had a positive effect in lipase activity, while nitrogen concentration showed an optimal range (0.4-0.6%). 650 $afungi 650 $asoapstock 650 $asolid state fermentation 650 $aFungo 653 $aAgroindustrial waste 653 $aBorra 653 $aFementação em estado sólido 653 $aResíduo agroindustrial 700 1 $aMURUCI, L. N. M. 700 1 $aDAMASO, M. C. T. 700 1 $aSILVA, J. P. L. da 700 1 $aSANTOS, L. O. 773 $tJournal of Food and Nutrition Research$gv. 2, n. 10, p. 659-663, 2014.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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