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Registros recuperados : 61 | |
13. | | FERNANDES, T. W. L.; SANTOS, L. B.; DOMITH, B. da C.; CASTRO, C. R. T. de. Richness and abundance soil invertebrates livestock in agroflorestry systems. In: CONGRESO FORESTAL DE CUBA, 5.; SIMPOSIO INTERNACIONAL SOBRE SISTEMAS AGROFORESTALES, 6.; ENCUENTRO INTERNACIONAL DE JOVENES INVESTIGADORES, 5., 2011, Havana, Cuba. Annales... Havana: Instituto de Investigaciones Forestais, 2011. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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17. | | LIMA, W. H.; LEDO, C. A. da S.; RINGENBERG, R.; FANCELLI, M.; SANTOS, L. B. P. R. dos. Biologia da Mosca-Branca Aleurothrixus aepim (GOELDI, 1886) em Manihot reniformis POHL. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 16.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO E CARIBENHO DE MANDIOCA, 2015, Foz do Iguaçu. Integração: segurança alimentar e geração de renda: anais. Foz do Iguaçu: SBM, 2015. 1 CD-ROM. 4p. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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18. | | PASSOS, A. M. A. dos; QUINTINO, S. M.; RIBEIRO, R. da S.; SANTOS, L. B. dos; MUNIZ, R. P. Custo de produção estimado para a cultura do milho safrinha em consórcio com braquiária, na região de Porto Velho, Rondônia, safra 2016/17. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2017. 7 p. (Embrapa Milho e Sorgo. Circular Técnica, 232). Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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19. | | RANGEL, R. A.; CASTRO, C. R. T. de; FONSECA, J. A.; FARIA, L. S.; SANTOS, L. B. Diversidad floristica de sistemas silvopastoriles y su impacto en la meso y macro fauna del suelo. In: CONGRESO FORESTAL DE CUBA, 5.; SIMPOSIO INTERNACIONAL SOBRE SISTEMAS AGROFORESTALES, 6.; ENCUENTRO INTERNACIONAL DE JOVENES INVESTIGADORES, 5., 2011, Havana, Cuba. Annales... Havana: Instituto de Investigaciones Forestais, 2011. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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20. | | FONSECA, J. A.; CASTRO, C. R. T. de; RANGEL, R. A.; SANTOS, L. B.; FARIA, L. S. Impacto del componente forestal en la macrofauna del suelo en sistema silvopastoril compuesto por dos especies de árboles associadas con Brachiaria decumbens Stapf. In: CONGRESO FORESTAL DE CUBA, 5.; SIMPOSIO INTERNACIONAL SOBRE SISTEMAS AGROFORESTALES, 6.; ENCUENTRO INTERNACIONAL DE JOVENES INVESTIGADORES, 5., 2011, Havana, Cuba. Annales... Havana: Instituto de Investigaciones Forestais, 2011. 5 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 61 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
13/09/2023 |
Data da última atualização: |
15/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MATOS, M. C. de; MEDEIROS, J. A. de; SANTOS, L. B.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA. |
Título: |
Alginate/guacamole edible films as moisture barrier layers in multicomponent foods. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
eFood, v. 4, e109, 2023. |
Páginas: |
8 p. |
DOI: |
10.1002/efd2.109 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In multicomponent foods having both moist and dry components (e.g., pizzas and tacos), moisture migration between components causes undesirable texture changes (e.g., loss of crispiness of the dry component). In this study, different proportions of alginate (film matrix), guacamole (hydrophobic component with sensory appeal), and glycerol (plasticizer) were combined to form edible films to be used as a moisture barrier between moist and dry components of multicomponent foods. Alginate was the component that most contributed to increase the film strength and to reduce its water vapor permeability (WVP). Guacamole, due to the presence of avocado lipids, enhanced the film hydrophobicity, although not having decreased the WVP (as expected), since it promoted discontinuities in the alginate structure. The film with the lowest WVP (containing an alginate/guacamole/glycerol dry mass ratio of 25/60/15) was inserted between nachos and tomato sauce, being able to reduce the crispiness loss of nachos during a 50‐min storage |
Palavras-Chave: |
Mixture design; Pizzas and tacos. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156667/1/P-Alginate-guacamole-edible-films-as-moisture-barrier-layers.pdf
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Marc: |
LEADER 01615naa a2200205 a 4500 001 2156667 005 2024-01-15 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/efd2.109$2DOI 100 1 $aMATOS, M. C. de 245 $aAlginate/guacamole edible films as moisture barrier layers in multicomponent foods.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a8 p. 520 $aIn multicomponent foods having both moist and dry components (e.g., pizzas and tacos), moisture migration between components causes undesirable texture changes (e.g., loss of crispiness of the dry component). In this study, different proportions of alginate (film matrix), guacamole (hydrophobic component with sensory appeal), and glycerol (plasticizer) were combined to form edible films to be used as a moisture barrier between moist and dry components of multicomponent foods. Alginate was the component that most contributed to increase the film strength and to reduce its water vapor permeability (WVP). Guacamole, due to the presence of avocado lipids, enhanced the film hydrophobicity, although not having decreased the WVP (as expected), since it promoted discontinuities in the alginate structure. The film with the lowest WVP (containing an alginate/guacamole/glycerol dry mass ratio of 25/60/15) was inserted between nachos and tomato sauce, being able to reduce the crispiness loss of nachos during a 50‐min storage 653 $aMixture design 653 $aPizzas and tacos 700 1 $aMEDEIROS, J. A. de 700 1 $aSANTOS, L. B. 700 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 773 $teFood$gv. 4, e109, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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