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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  22/07/2019
Data da última atualização:  25/01/2021
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  OLIVEIRA, A. B. de; MERTZ-HENNING, L. M.; NEUMAIER, N.; FARIAS, J. R. B.; NEPOMUCENO, A. L.
Afiliação:  ARNOLD BARBOSA DE OLIVEIRA, CNPSO; LILIANE MARCIA MERTZ HENNING, CNPSO; NORMAN NEUMAIER, CNPSO; JOSE RENATO BOUCAS FARIAS, CNPSO; ALEXANDRE LIMA NEPOMUCENO, CNPSO.
Título:  Estruturas da planta e fases de desenvolvimento.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: OLIVEIRA, A. B. de; LEITE, R. M. V. B. de C.; SEIXAS, C. D. S.; KERN, H. S. Soja: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2019. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas).
Páginas:  p. 25-38.
Idioma:  Português
Thesagro:  Soja.
Thesaurus Nal:  Soybeans.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO39442 - 1UPCPL - DD633.34O482s
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  01/10/2020
Data da última atualização:  02/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTOS, K. P. dos; SILVA, C. M.; BRIGIDA, A. I. S.; GONÇALVES, L. R. B.
Afiliação:  Kimberle Paiva dos Santos, Universidade Federal do Ceará; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CNPAT; Luciana Rocha Barros Gonçalves, Universidade Federal do Ceará.
Título:  Modifying alcalase activity and stability by immobilization onto chitosan aiming at the production of bioactive peptides by hydrolysis of tilapia skin gelatin.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Process biochemistry, v. 97, p. 27-36, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.procbio.2020.06.019
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The protease from Bacillus licheniformis, commercially known as Alcalase (R), was insolubilized and stabilized by immobilization onto activated chitosan. Activation with different agents, such as glutaraldehyde (GLU-Chi), glyoxyl (GLY-Chi) and divinyl sulfone (DVS-Chi) was investigated. The effect of the immobilization protocol, for instance different pH and times, were also evaluated. GLU-Chi showed the highest activity (35.6UNPA/g) with the smallest substrate (N-Boc-L-alanine p-nitrophenyl-ester, NPA), while GLY-Chi showed the highest activity (1.5 UAzocasein/g) using the greatest substrate (azocasein). A 24-h immobilization period was enough to stabilize the enzyme using the three supports under almost all conditions. Operational stability in azocasein hydrolysis was assayed and GLU-Chi showed no activity loss during 5 cycles. DVS-Chi retained around 70 % of its initial activity after the fifth cycle, whereas GLY-Chi activity retained only 10 %. Finally, the biocatalysts were used in the hydrolysis of tilapia skin gelatin aiming the production of peptides with antioxidant activity. The protein hy-drolysates obtained using GLU-Chi presented the highest antioxidant activity (36.7 mu M Trolox Eq). However, the best results of operational stability were obtained using DVS-Chi, which did not lose its initial activity after 3 consecutive cycles of gelatin hydrolysis.
Palavras-Chave:  Alcalase; Immobilization; Skin gelatin; Stability.
Thesagro:  Tilápia.
Thesaurus NAL:  Chitosan; Food technology; Protein hydrolysates.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16501 - 1UPCAP - DDART20078
CTAA15026 - 1UPCAP - DD
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