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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
29/11/1993 |
Data da última atualização: |
02/06/2006 |
Autoria: |
PEREIRA, R. P.; ANDRADE, M. J. B. de. |
Título: |
Relação preliminar das pragas que atacam o feijoeiro na região Norte Fluminense. |
Ano de publicação: |
1979 |
Fonte/Imprenta: |
Niterói: PESAGRO-RIO, 1979. |
Páginas: |
3 p. |
Série: |
(PESAGRO-RIO. Comunicado Técnico, 23). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O presente comunicado relaciona os insetos - praga encontrados no feijoeiro cultivado na época das águas do ano agrícola 1978/79 e seus períodos de ocorrência. |
Palavras-Chave: |
Bean; Brasil; Diseases; feijoeiro; PESAGRO; Pest insects; Pragas; Rio de Janeiro. |
Thesagro: |
Doença; Feijão; Inseto; Phaseolus Vulgaris; Praga. |
Thesaurus Nal: |
beans. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00944nam a2200313 a 4500 001 1193768 005 2006-06-02 008 1979 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aPEREIRA, R. P. 245 $aRelação preliminar das pragas que atacam o feijoeiro na região Norte Fluminense. 260 $aNiterói: PESAGRO-RIO$c1979 300 $a3 p. 490 $a(PESAGRO-RIO. Comunicado Técnico, 23). 520 $aO presente comunicado relaciona os insetos - praga encontrados no feijoeiro cultivado na época das águas do ano agrícola 1978/79 e seus períodos de ocorrência. 650 $abeans 650 $aDoença 650 $aFeijão 650 $aInseto 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aPraga 653 $aBean 653 $aBrasil 653 $aDiseases 653 $afeijoeiro 653 $aPESAGRO 653 $aPest insects 653 $aPragas 653 $aRio de Janeiro 700 1 $aANDRADE, M. J. B. de
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
23/11/2012 |
Data da última atualização: |
01/04/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTOS, J. S. dos; SOUZA, T. M.; ONO, E. Y. S.; HASHIMOTO, E; H.; BASSOI, M. C.; MIRANDA, M. Z. de; ITANO, E. N.; KAWAMURA, O.; HIROOKA, E. Y. |
Afiliação: |
JOICE SIFUENTES DOS SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; THIAGO MONTAGNER SOUZA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; ELISABETE YURIE SATAQUE ONO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; ELISABETE HIROMI HASHIMOTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE TECNOLOGIA DO PARANÁ; MANOEL CARLOS BASSOI, CNPSO; MARTHA ZAVARIZ DE MIRANDA, CNPT; EIKO NAKAGAWA ITANO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; OSAMU KAWAMURA, KAGAWA UNIVERSITY; ELISA YOKO HIROOKA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA. |
Título: |
Natural occurrence of deoxynivalenol in wheat from Parana State, Brazil and estimated daily intake by wheat products. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, Essex, v. 138, n. 1, p. 90-95, May 2013. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.09.100 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The occurrence of deoxynivalenol (DON) was evaluated in 113 wheat samples from the northern and central/ southwestern regions of Paraná State, Brazil during the 2008 and 2009 growing seasons, and this rate of occurrence was used to estimate the DON dietary exposure. The DON determination was carried out by an indirect competitive enzyme-linked immunosorbent assay. DON was detected in 66.4% samples at levels ranging from 206.3 to 4732.3 lg/kg (mean 1894.9 lg/kg). The estimated daily intake (EDI) of DON through bread and pasta was evaluated in the inhabitants of Londrina City in northern Paraná State, Brazil. The average intake of these inhabitants was 0.79 lg/kg body weight (b.w.) for bread and 0.35 lg/ kg b.w. for pasta. The total EDI was 1.13 lg/kg, which is above the Provisional Tolerable Daily Maximum Intake (PTDMI) of 1 lg/kg b.w. To our knowledge, this is the first report on natural DON occurrence in wheat and DON dietary exposure estimation from Paraná, Brazil. |
Palavras-Chave: |
Exposure estimation; Trichotecene; Winter cereal. |
Thesagro: |
Tecnologia de alimento; Trigo. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; Wheat. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/75051/1/2013foodchemistryv138n1p90.pdf
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Marc: |
LEADER 01959naa a2200325 a 4500 001 1946048 005 2014-04-01 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.09.100$2DOI 100 1 $aSANTOS, J. S. dos 245 $aNatural occurrence of deoxynivalenol in wheat from Parana State, Brazil and estimated daily intake by wheat products.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aThe occurrence of deoxynivalenol (DON) was evaluated in 113 wheat samples from the northern and central/ southwestern regions of Paraná State, Brazil during the 2008 and 2009 growing seasons, and this rate of occurrence was used to estimate the DON dietary exposure. The DON determination was carried out by an indirect competitive enzyme-linked immunosorbent assay. DON was detected in 66.4% samples at levels ranging from 206.3 to 4732.3 lg/kg (mean 1894.9 lg/kg). The estimated daily intake (EDI) of DON through bread and pasta was evaluated in the inhabitants of Londrina City in northern Paraná State, Brazil. The average intake of these inhabitants was 0.79 lg/kg body weight (b.w.) for bread and 0.35 lg/ kg b.w. for pasta. The total EDI was 1.13 lg/kg, which is above the Provisional Tolerable Daily Maximum Intake (PTDMI) of 1 lg/kg b.w. To our knowledge, this is the first report on natural DON occurrence in wheat and DON dietary exposure estimation from Paraná, Brazil. 650 $aFood technology 650 $aWheat 650 $aTecnologia de alimento 650 $aTrigo 653 $aExposure estimation 653 $aTrichotecene 653 $aWinter cereal 700 1 $aSOUZA, T. M. 700 1 $aONO, E. Y. S. 700 1 $aHASHIMOTO, E; H. 700 1 $aBASSOI, M. C. 700 1 $aMIRANDA, M. Z. de 700 1 $aITANO, E. N. 700 1 $aKAWAMURA, O. 700 1 $aHIROOKA, E. Y. 773 $tFood Chemistry, Essex$gv. 138, n. 1, p. 90-95, May 2013.
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