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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  13/08/2014
Data da última atualização:  05/01/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, A. B.; CANNAVAN, F. S.; NAVARRETE, A. A.; TEIXEIRA, W. G.; KURAMAE, E. E.; TSAI, S. M.
Afiliação:  Amanda Barbosa Lima, Laboratory of Cellular and Molecular Biology, Center for Nuclear Energy in Agriculture, University of São Paulo.; Fabiana Souza Cannavan, Laboratory of Cellular and Molecular Biology, Center for Nuclear Energy in Agriculture, University of São Paulo.; Acacio Aparecido Navarrete, Laboratory of Cellular and Molecular Biology, Center for Nuclear Energy in Agriculture, University of São Paulo.; WENCESLAU GERALDES TEIXEIRA, CNPS; Eiko Eurya Kuramae, Department of Microbial Ecology, Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW).; Siu Mui Tsai, Laboratory of Cellular and Molecular Biology, Center for Nuclear Energy in Agriculture.
Título:  Amazonian dark earth and plant species from the Amazon region contribute to shape rhizosphere bacterial communities.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Microbial Ecology, v. 69, n. 4, p. 855-866, May 2015.
DOI:  10.1007/s00248-014-0472-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Amazonian Dark Earths (ADE) or Terra Preta de Índio formed in the past by pre-Columbian populations are highly sustained fertile soils supported by microbial communities that differ from those extant in adjacent soils. These soils are found in the Amazon region and are considered as a model soil when compared to the surrounding and background soils. The aim of this study was to assess the effects of ADE and its surrounding soil on the rhizosphere bacterial communities of two leguminous plant species that frequently occur in the Amazon region in forest sites (Mimosa debilis) and open areas (Senna alata). Bacterial community structure was evaluated using terminal restriction fragment length polymorphism (TRFLP) and bacterial community composition by V4 16S rRNA gene region pyrosequencing. T-RFLP analysis showed effect of soil types and plant species on rhizosphere bacterial community structure. Differential abundance of bacterial phyla, such as Acidobacteria, Actinobacteria, Verrucomicrobia, and Firmicutes, revealed that soil type contributes to shape the bacterial communities. Furthermore, bacterial phyla such as Firmicutes and Nitrospira were mostly influenced by plant species. Plant roots influenced several soil chemical properties, especially when plants were grown in ADE. These results showed that differences observed in rhizosphere bacterial community structure and composition can be influenced by plant species and soil fertility due to variation in soil attributes.
Palavras-Chave:  Comunidade de bactéria de rizosfera; Terra preta de índio.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS18401 - 1UPCAP - DD2014.00542
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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  02/12/2016
Data da última atualização:  21/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  DIAS, F. R. T.; MATSUURA, M. I. da S. F.; BARIONI, L. G.; FASIABEN, M. do C. R.; MOREIRA, J. M. M. A. P.; SENA, A. L. dos S.; SANTOS, J. C. dos; COSTA, F. P.; LAMPERT, V. do N.; OLIVEIRA, P. P. A.; PEDROSO, A. de F.
Afiliação:  FERNANDO RODRIGUES TEIXEIRA DIAS, CPAP; MARILIA IEDA DA S F MATSUURA, CNPMA; LUIS GUSTAVO BARIONI, CNPTIA; MARIA DO CARMO RAMOS FASIABEN, CNPTIA; JOSE MAURO M AVILA PAZ MOREIRA, CNPF; ANA LAURA DOS SANTOS SENA, CPATU; JAIR CARVALHO DOS SANTOS, CPATU; FERNANDO PAIM COSTA, CNPGC; VINICIUS DO NASCIMENTO LAMPERT, CPPSUL; PATRICIA PERONDI ANCHAO OLIVEIRA, CPPSE; ANDRE DE FARIA PEDROSO, CPPSE.
Título:  Beef cattle CO2-e emission intensity as a product of performance ratios.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GREENHOUSE GASES IN AGRICULTURE, 2., 2016, Campo Grande, MS. Proceedings... Brasília, DF: Embrapa, 2016.
Páginas:  p. 37-41.
Série:  (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 216).
ISSN:  1983-974X
Idioma:  Inglês
Notas:  Coordenador: Roberto Giolo de Almeida. II SIGEE.
Conteúdo:  This work describes a way of splitting emission intensity from enteric fermentation and manure decomposition of a beef cattle production system as a product of performance ratios inspired by DuPont identity used for financial performance analysis (MATT, 2016). Selected production systems identified by the PECUS project were compared through these performance ratios in order to evaluate if they can help on identifying opportunities for the reduction of CO2-e emission intensity.
Thesagro:  Carbono; Gado de corte.
Thesaurus NAL:  Beef cattle; Carbon dioxide; Carbon markets.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA18934 - 1UPCPC - DD
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