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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
30/03/2011 |
Data da última atualização: |
23/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NICKELE, M. A.; OLIVEIRA, E. B. de; REIS FILHO, W.; IEDE, E. T.; RIBEIRO, R. D. |
Afiliação: |
MARIANE APARECIDA NICKELE, Pós-Graduação UFPR; EDILSON BATISTA DE OLIVEIRA, CNPF; WILSON REIS FILHO, EPAGRI; EDSON TADEU IEDE, CNPF; RODRIGO D RIBEIRO, Turfal Ind e Com de Prod Biol e Agron Ltda. |
Título: |
Distribuição espacial de formigueiros de Acromyrmex crassispinus (Forel) (Hymenoptera: Formicidae) em plantios de Pinus taeda. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Neotropical Entomology, v. 39, n. 6, p. 862-87 , Nov./Dec. 2010 . |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The spatial distribution of insects is essential to perform control strategies, to improve sample techniques and to estimate economic losses. We aimed to determine the spatial distribution of nests of Acromyrmex crassispinus (Forel) in Pinus taeda plantations. The experiments were carried out in P. taeda plantations with different ages (treatments: recently-planted, three and six-year old plants). The study took place in Rio Negrinho and in Três Barras, SC. Three plots of one hectare were delimited in each treatment, and plots were divided in 64 sample units. The analysis of the dispersion index [variance/mean relationship (I), index of Morisita (I?) and k exponent of negative binomial distribution] showed that the majority of the samplings presented random distribution. Among the three distributions of probabilities studied: Poisson, positive binomial and negative binomial, the Poisson distribution was the best model to fi t the spatial distribution of A. crassispinus nests in all samplings. The result was a random distribution in the plantings of different ages. |
Thesagro: |
Formiga; Pinus Taeda. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/31737/1/IEDEv39n6a03.pdf
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Marc: |
LEADER 01699naa a2200193 a 4500 001 1884020 005 2015-02-23 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aNICKELE, M. A. 245 $aDistribuição espacial de formigueiros de Acromyrmex crassispinus (Forel) (Hymenoptera$bFormicidae) em plantios de Pinus taeda.$h[electronic resource] 260 $c2010 520 $aThe spatial distribution of insects is essential to perform control strategies, to improve sample techniques and to estimate economic losses. We aimed to determine the spatial distribution of nests of Acromyrmex crassispinus (Forel) in Pinus taeda plantations. The experiments were carried out in P. taeda plantations with different ages (treatments: recently-planted, three and six-year old plants). The study took place in Rio Negrinho and in Três Barras, SC. Three plots of one hectare were delimited in each treatment, and plots were divided in 64 sample units. The analysis of the dispersion index [variance/mean relationship (I), index of Morisita (I?) and k exponent of negative binomial distribution] showed that the majority of the samplings presented random distribution. Among the three distributions of probabilities studied: Poisson, positive binomial and negative binomial, the Poisson distribution was the best model to fi t the spatial distribution of A. crassispinus nests in all samplings. The result was a random distribution in the plantings of different ages. 650 $aFormiga 650 $aPinus Taeda 700 1 $aOLIVEIRA, E. B. de 700 1 $aREIS FILHO, W. 700 1 $aIEDE, E. T. 700 1 $aRIBEIRO, R. D. 773 $tNeotropical Entomology$gv. 39, n. 6, p. 862-87 , Nov./Dec. 2010 .
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
08/03/2017 |
Data da última atualização: |
06/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
COSTA, H. G. F.; CUNHA, D. W.; SANTOS, I. M. dos; CARNEIRO, M. V. O.; CARVALHO, F. O.; PEREIRA, G. E.; NEGRO-DELLACQUA, M. |
Afiliação: |
Helen Gabriele Ferreira Costa, Enfermeiro. Graduados pela Universidade Federal do Vale do São Francisco – UNIVASF. Residente Multiprofissional em Urgência pela UNIVAS F, Petrolina – PE.; Daniel Wilson Cunha, Enfermeiros Graduados pela Universidade Federal do Vale do São Francisco – UNIVASF. Residente Multiprofissional em Urgência pela UNIVAS F, Petrolina – PE; Iêda Maria dos Santos, Acadêmica de Farmácia pela Universidade Federal do Vale do São Francisco – UNIVASF, Petrolina – PE; Marcos Vinícius Oliveira Carneiro, Educador Físico graduado pela Universidade Federal do Vale do São Francisco – UNIVASF. Mestrando em Ciências da Saúde pela UNIVASF, Petrolina – PE; Ferdinando Oliveira Carvalho, Educador Físico. Doutor em Educação Física pela Universidade Católica de Brasília – DF. Professor permanente do Colegiado de Educação Física – UNIVASF, Petrolina – PE.; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Melissa Negro - Dellacqua, Farmacêutica. Doutora em Produtos Naturais e Sintéticos Bioativos pela Universidade Federal da Paraíba ( UFBP). Professora permanente do Campus de Araranguá da UFSC, Araranguá ? SC. E - mail: melissanegroluciano@gmail.com. |
Título: |
Características físico-químicas e farmacológicas de vinhos do Vale do São Francisco. |
Título original: |
PHYSICOCHEMICAL AND PHARMACOLOGICAL CHARACTERISTICS OF THE SÃO FRANCISCO VALLEY WINES. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Saúde e Desenvolvimento, v. 9, n. 5, p. 191-211, 2016. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As doenças cardiovasculares representam um grande problema de saúde pública e alimentos contendo polifenois, como uvas e vinhos, podem desencadear benefícios ao sistema cardiovascular. Neste trabalho objetivou-se avaliar as características físico-químicas e o efeito vasorelaxante de Vinhos Tintos do Vale do São Francisco (VTVSF), safra 2010: Duccos (uva Petit verdot), Terranova (uva Shiraz) e Rio Sol (uva Cabernet Sauvignon/Shiraz 50% de cada). Foram avaliados os seguintes parâmetros: pH, Extrato Seco(ES), Fenólicos Totais (FT) e Antocianinas Totais(AT). Resultados: Duccos (pH: 3,81 ± 0,00; ES:41,03 g/L ± 0,14; FT(280 nm): 83,13 ± 0,14; AT: 171,21mg/L ± 0,58);Terranova (pH: 3,69 ± 0,00; ES:34,17 g/L ± 0,17; FT(280 nm): 104,87 ± 0,17; AT: 78,33 mg/L ±0,17) e oRio Sol (pH: 3,71 ± 0,00; ES:32,00 g/L ± 0,03; FT(280 nm): 82,57 ± 0,17; AT: 78,33 mg/L ± 0,17). Para avaliação do efeito vasorelaxante, utilizou-se anéis de artéria mesentérica superior isolada de rato(n=6). Demonstrando-se que o efeito vasorelaxante é predominantemente dependente da presença de endotélio vascular, com valores de vasorrelaxamento expressos como efeito máximo (Emáx): Duccos (104,63 ± 7,45%), Terranova (80,74 ± 6,85%) e Rio Sol (100,31 ± 4,70%). O vinho Duccos apresentou maior potencial relaxante desencadeado pela ativação da via NO-GMPc-PKG e maior quantidade de: ES, FT e AT, o que sugere que dentre os vinhos analisados é o que pode desencadear o melhor benefício cardiovascular. Palavras chaves:Vinho; polifenois;vasodilatação;óxido nítrico. Cardiovascular diseases represent a greater public health problem and foods containing polyphenols, such as grapes and wine, can trigger benefits to the cardiovascular system. The following study aimed to evaluate the physico chemical characteristics and the vasorelaxant effect of red wines from São Francisco Valley (RWVSF), 2010 harvest:Duccos (Petit verdot grape), Terranova (Shiraz grape)e Rio Sol (grape Cabernet Sauvignon/Shiraz 50% of each). The following parameters were valuated: pH, dry extract (DE), total phenolics (TP) and total anthocyanins (TA).Results: Duccos (pH: 3.81 ± 0.00; DE: 41.03 g/L ± 0.14; TP (280 nm): 83.13 ± 0.14; TA: 171.21 mg/L ± 0.58); Terranova (pH: 3.69 ± 0.00; DE: 34.17 g/L ± 0.17;TP (280 nm): 104.87 ± 0.17; TA: 78.33 mg/L ± 0.17) e o Rio Sol (pH: 3.71 ± 0.00;DE: 32.00 g/L ± 0.03; TP (280 nm): 82.57 ± 0.17; TA: 78.33 mg/L ± 0.17).In order to evaluate the vasorelax anteffect, superior mesenteric artery rings isolated from rats (n=6)were used.It demonstrated that the vasorelaxant effect is predominantly dependent on the presence of vascular endothelium, with values expressed as maximum effect (Emax). Duccos (104.63 ± 7.45%), Terranova (80.74 ± 6.85%) and Rio Sol (100.31 ± 4. 70%). The Duccos wine showed the highest relaxing potential, which was triggered by the activation of NO-GMPc-PKG pathway and a greater amount of: DE, TP and AT, which suggests that one of the wines reviewed,is what may trigger a better cardiovascular benefit. Key words:Wine; polyphenols; vasodilation; nitric oxide. MenosAs doenças cardiovasculares representam um grande problema de saúde pública e alimentos contendo polifenois, como uvas e vinhos, podem desencadear benefícios ao sistema cardiovascular. Neste trabalho objetivou-se avaliar as características físico-químicas e o efeito vasorelaxante de Vinhos Tintos do Vale do São Francisco (VTVSF), safra 2010: Duccos (uva Petit verdot), Terranova (uva Shiraz) e Rio Sol (uva Cabernet Sauvignon/Shiraz 50% de cada). Foram avaliados os seguintes parâmetros: pH, Extrato Seco(ES), Fenólicos Totais (FT) e Antocianinas Totais(AT). Resultados: Duccos (pH: 3,81 ± 0,00; ES:41,03 g/L ± 0,14; FT(280 nm): 83,13 ± 0,14; AT: 171,21mg/L ± 0,58);Terranova (pH: 3,69 ± 0,00; ES:34,17 g/L ± 0,17; FT(280 nm): 104,87 ± 0,17; AT: 78,33 mg/L ±0,17) e oRio Sol (pH: 3,71 ± 0,00; ES:32,00 g/L ± 0,03; FT(280 nm): 82,57 ± 0,17; AT: 78,33 mg/L ± 0,17). Para avaliação do efeito vasorelaxante, utilizou-se anéis de artéria mesentérica superior isolada de rato(n=6). Demonstrando-se que o efeito vasorelaxante é predominantemente dependente da presença de endotélio vascular, com valores de vasorrelaxamento expressos como efeito máximo (Emáx): Duccos (104,63 ± 7,45%), Terranova (80,74 ± 6,85%) e Rio Sol (100,31 ± 4,70%). O vinho Duccos apresentou maior potencial relaxante desencadeado pela ativação da via NO-GMPc-PKG e maior quantidade de: ES, FT e AT, o que sugere que dentre os vinhos analisados é o que pode desencadear o melhor benefício cardiovascular. Palavras chaves:Vinho; po... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Óxido nítrico; Polifenois; Vasodilatação; Wine. |
Thesagro: |
Uva; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
Grapes; Nitric oxide; polyphenols; vasodilation. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/157368/1/Melissa-et-al-Artigo-vinho.pdf
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Marc: |
LEADER 04098naa a2200325 a 4500 001 2066508 005 2019-05-06 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOSTA, H. G. F. 240 $aPHYSICOCHEMICAL AND PHARMACOLOGICAL CHARACTERISTICS OF THE SÃO FRANCISCO VALLEY WINES. 245 $aCaracterísticas físico-químicas e farmacológicas de vinhos do Vale do São Francisco.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aAs doenças cardiovasculares representam um grande problema de saúde pública e alimentos contendo polifenois, como uvas e vinhos, podem desencadear benefícios ao sistema cardiovascular. Neste trabalho objetivou-se avaliar as características físico-químicas e o efeito vasorelaxante de Vinhos Tintos do Vale do São Francisco (VTVSF), safra 2010: Duccos (uva Petit verdot), Terranova (uva Shiraz) e Rio Sol (uva Cabernet Sauvignon/Shiraz 50% de cada). Foram avaliados os seguintes parâmetros: pH, Extrato Seco(ES), Fenólicos Totais (FT) e Antocianinas Totais(AT). Resultados: Duccos (pH: 3,81 ± 0,00; ES:41,03 g/L ± 0,14; FT(280 nm): 83,13 ± 0,14; AT: 171,21mg/L ± 0,58);Terranova (pH: 3,69 ± 0,00; ES:34,17 g/L ± 0,17; FT(280 nm): 104,87 ± 0,17; AT: 78,33 mg/L ±0,17) e oRio Sol (pH: 3,71 ± 0,00; ES:32,00 g/L ± 0,03; FT(280 nm): 82,57 ± 0,17; AT: 78,33 mg/L ± 0,17). Para avaliação do efeito vasorelaxante, utilizou-se anéis de artéria mesentérica superior isolada de rato(n=6). Demonstrando-se que o efeito vasorelaxante é predominantemente dependente da presença de endotélio vascular, com valores de vasorrelaxamento expressos como efeito máximo (Emáx): Duccos (104,63 ± 7,45%), Terranova (80,74 ± 6,85%) e Rio Sol (100,31 ± 4,70%). O vinho Duccos apresentou maior potencial relaxante desencadeado pela ativação da via NO-GMPc-PKG e maior quantidade de: ES, FT e AT, o que sugere que dentre os vinhos analisados é o que pode desencadear o melhor benefício cardiovascular. Palavras chaves:Vinho; polifenois;vasodilatação;óxido nítrico. Cardiovascular diseases represent a greater public health problem and foods containing polyphenols, such as grapes and wine, can trigger benefits to the cardiovascular system. The following study aimed to evaluate the physico chemical characteristics and the vasorelaxant effect of red wines from São Francisco Valley (RWVSF), 2010 harvest:Duccos (Petit verdot grape), Terranova (Shiraz grape)e Rio Sol (grape Cabernet Sauvignon/Shiraz 50% of each). The following parameters were valuated: pH, dry extract (DE), total phenolics (TP) and total anthocyanins (TA).Results: Duccos (pH: 3.81 ± 0.00; DE: 41.03 g/L ± 0.14; TP (280 nm): 83.13 ± 0.14; TA: 171.21 mg/L ± 0.58); Terranova (pH: 3.69 ± 0.00; DE: 34.17 g/L ± 0.17;TP (280 nm): 104.87 ± 0.17; TA: 78.33 mg/L ± 0.17) e o Rio Sol (pH: 3.71 ± 0.00;DE: 32.00 g/L ± 0.03; TP (280 nm): 82.57 ± 0.17; TA: 78.33 mg/L ± 0.17).In order to evaluate the vasorelax anteffect, superior mesenteric artery rings isolated from rats (n=6)were used.It demonstrated that the vasorelaxant effect is predominantly dependent on the presence of vascular endothelium, with values expressed as maximum effect (Emax). Duccos (104.63 ± 7.45%), Terranova (80.74 ± 6.85%) and Rio Sol (100.31 ± 4. 70%). The Duccos wine showed the highest relaxing potential, which was triggered by the activation of NO-GMPc-PKG pathway and a greater amount of: DE, TP and AT, which suggests that one of the wines reviewed,is what may trigger a better cardiovascular benefit. Key words:Wine; polyphenols; vasodilation; nitric oxide. 650 $aGrapes 650 $aNitric oxide 650 $apolyphenols 650 $avasodilation 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aÓxido nítrico 653 $aPolifenois 653 $aVasodilatação 653 $aWine 700 1 $aCUNHA, D. W. 700 1 $aSANTOS, I. M. dos 700 1 $aCARNEIRO, M. V. O. 700 1 $aCARVALHO, F. O. 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aNEGRO-DELLACQUA, M. 773 $tRevista Saúde e Desenvolvimento$gv. 9, n. 5, p. 191-211, 2016.
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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