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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
06/06/1997 |
Data da última atualização: |
06/06/1997 |
Autoria: |
BORGES, A. L.; SOUZA, L. da S.; ALVES, E. J. |
Afiliação: |
EMBRAPA-CNPMF. |
Título: |
Influencia de coberturas vegetais do solo nas suas propriedades quimicas e no desenvolvimento vegetativo da bananeira - I ciclo |
Ano de publicação: |
1996 |
Fonte/Imprenta: |
Manaus, AM: Sociedade Brasileira de Ciencia do Solo, 1996 |
Páginas: |
p.32-33 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
In: REUNIAO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRICAO DE PLANTAS, 22., 1996, Manaus, AM. Resumos expandido... Manaus, AM: Ed. da Universidade do Amazonas, 1996. |
Conteúdo: |
A bananeira e uma planta de crescimento exuberante, com exigencias quantitativas e qualitativas em nutrientes muito elevadas, principalmente quando se deseja alta produtividade. O uso e o manejo adequados do solo conservam a sua fertilidade e mantem a rentabilidade da cultura. Coberturas vegetais do solo com residuos da bananeira, leguminosas e gramineas podem ser alternativas viaveis, uma vez que esta pratica melhora as propriedades do solo, favorecendo assim o desenvolvimento da bananeira. O trabalho objetivou avaliar a influencia de diferentes coberturas vegetais do solo nas suas propriedades quimicas e no desenvolvimento vegetativo do primeiro ciclo da bananeira. O ensaio foi instalado em julho de 1994 no municipio de Nazare (BA), com a bananeira Pioneira,no espacamento 4x2x2m. O solo e um podzolico vermelho-amarelo Tb alico, argiloso, relevo acentuado. Estudaram-se os tratamentos: 1) sem cobertura (SC) - residuos da bananeira sem qualquer direcionamento; 2) residuos da bananeira no espacamento estreito (RBE); 3) residuos da bananeira no espacamento largo (RBL); 4) residuos da bananeira na area do coroamento (RBC); 5) guandu plantado no espacamento largo (GUA); 6) feijao de porco plantado no espacamento largo (FP); 7) capim de corte plantado no espacamento largo (CAP); 8) residuos da bananeira + guandu (RB + GUA); 9) residuos da bananeira + feijao de porco (RB + FP). |
Palavras-Chave: |
Bahia; Congress; Congresso; Cultivar pioneira; Pioneira cultivate; propriedades quimicas; Vegetal covering chemical propriety. |
Thesagro: |
Banana; Cobertura Vegetal; Musa sp; Solo. |
Thesaurus Nal: |
soil. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02421naa a2200313 a 4500 001 1644828 005 1997-06-06 008 1996 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBORGES, A. L. 245 $aInfluencia de coberturas vegetais do solo nas suas propriedades quimicas e no desenvolvimento vegetativo da bananeira - I ciclo 260 $c1996 300 $ap.32-33 500 $aIn: REUNIAO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRICAO DE PLANTAS, 22., 1996, Manaus, AM. Resumos expandido... Manaus, AM: Ed. da Universidade do Amazonas, 1996. 520 $aA bananeira e uma planta de crescimento exuberante, com exigencias quantitativas e qualitativas em nutrientes muito elevadas, principalmente quando se deseja alta produtividade. O uso e o manejo adequados do solo conservam a sua fertilidade e mantem a rentabilidade da cultura. Coberturas vegetais do solo com residuos da bananeira, leguminosas e gramineas podem ser alternativas viaveis, uma vez que esta pratica melhora as propriedades do solo, favorecendo assim o desenvolvimento da bananeira. O trabalho objetivou avaliar a influencia de diferentes coberturas vegetais do solo nas suas propriedades quimicas e no desenvolvimento vegetativo do primeiro ciclo da bananeira. O ensaio foi instalado em julho de 1994 no municipio de Nazare (BA), com a bananeira Pioneira,no espacamento 4x2x2m. O solo e um podzolico vermelho-amarelo Tb alico, argiloso, relevo acentuado. Estudaram-se os tratamentos: 1) sem cobertura (SC) - residuos da bananeira sem qualquer direcionamento; 2) residuos da bananeira no espacamento estreito (RBE); 3) residuos da bananeira no espacamento largo (RBL); 4) residuos da bananeira na area do coroamento (RBC); 5) guandu plantado no espacamento largo (GUA); 6) feijao de porco plantado no espacamento largo (FP); 7) capim de corte plantado no espacamento largo (CAP); 8) residuos da bananeira + guandu (RB + GUA); 9) residuos da bananeira + feijao de porco (RB + FP). 650 $asoil 650 $aBanana 650 $aCobertura Vegetal 650 $aMusa sp 650 $aSolo 653 $aBahia 653 $aCongress 653 $aCongresso 653 $aCultivar pioneira 653 $aPioneira cultivate 653 $apropriedades quimicas 653 $aVegetal covering chemical propriety 700 1 $aSOUZA, L. da S. 700 1 $aALVES, E. J. 773 $tManaus, AM: Sociedade Brasileira de Ciencia do Solo, 1996
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
18/03/2009 |
Data da última atualização: |
08/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Internacional - A |
Autoria: |
BRITO, J. R. F.; SANTOS, E. M. P.; ARCURI, E. F.; LANGE, C. C.; BRITO, M. A. V. P.; SOUZA, G. N.; CERQUEIRA, M. M. O. P.; BELTRAN, J. M. S.; CALL, J. E.; LIU, Y.; PORTO-FETT, A. C. S.; LUCHANSKY, J. B. |
Afiliação: |
José Renaldi Feitosa Brito, Embrapa Gado de Leite; Emília Maricato Pedro dos Santos, UFMG; Edna Froeder Arcuri, Embrapa Gado de Leite; Carla Christine Lange, Embrapa Gado de Leite; Maria Aparecida Vasconcelos Paiva e Brito, Embrapa Gado de Leite; Guilherme Nunes de Souza, Embrapa Gado de Leite; Mônica Maria Oliveira Pinho Cerqueira, UFMG; J. Marcela Soto Beltran Centro de Investigación en Alimentación y Desarrolo Unidad Culiacán Mexico; Jeffrey E. Call U.S. Department of Agriculture ARS Eastern Regional Research Center MFSRU Wyndmoor Pennsylvania; Yanhong Liu U.S. Department of Agriculture ARS Eastern Regional Research Center MFSRU Wyndmoor Pennsylvania; Anna C. S. Porto-Fett U.S. Department of Agriculture ARS Eastern Regional Research Center MFSRU Wyndmoor Pennsylvania; John B. Luchansky U.S. Department of Agriculture ARS Eastern Regional Research Center MFSRU Wyndmoor Pennsylvania. |
Título: |
Retail survey of Brazilian milk and minas frescal cheese and a contaminated dairy plant to establish prevalence, relatedness, and sources of listeria monocytogenes isolates. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Applied and Environmental Microbiology, v. 74, n. 15, p. 4954-4961, 2008. |
DOI: |
https://doi.org/10.1128/AEM.01828-07 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A study was designed to recover Listeria monocytogenes from pasteurized milk and Minas frescal cheese (MFC) sampled at retail establishments (REs) and to identify the contamination source(s) of these products in the corresponding dairy processing plant. Fifty milk samples (9 brands) and 55 MFC samples (10 brands) were tested from REs located in Juiz de Fora, Minas Gerais, Brazil. All milk samples and 45 samples from 9 of 10 MFC brands tested negative for L. monocytogenes; however, “brand F” of MFC obtained from REs 119 and 159 tested positive. Thus, the farm/plant that produced brand F MFC was sampled; all samples from the milking parlor tested negative for L. monocytogenes, whereas several sites within the processing plant and the MFC samples tested positive. All 344 isolates recovered from retail MFC, plant F MFC, and plant F environmental samples were serotype 1/2a and displayed the same AscI or ApaI fingerprints. Since these results established that the storage coolers served as the contamination source of the MFC, plant F was closed so that corrective renovations could be made. Following renovation, samples from sites that previously tested positive for the pathogen were collected from the processing environment and from MFC on multiple visits; all tested negative for L. monocytogenes. In addition, on subsequent visits to REs 159 and 119, all MFC samples tested negative for the pathogen. Studies are ongoing to quantify the prevalence, levels, and types of L. monocytogenes in MFC and associated processing plants to lessen the likelihood of listeriosis in Brazil. MenosA study was designed to recover Listeria monocytogenes from pasteurized milk and Minas frescal cheese (MFC) sampled at retail establishments (REs) and to identify the contamination source(s) of these products in the corresponding dairy processing plant. Fifty milk samples (9 brands) and 55 MFC samples (10 brands) were tested from REs located in Juiz de Fora, Minas Gerais, Brazil. All milk samples and 45 samples from 9 of 10 MFC brands tested negative for L. monocytogenes; however, “brand F” of MFC obtained from REs 119 and 159 tested positive. Thus, the farm/plant that produced brand F MFC was sampled; all samples from the milking parlor tested negative for L. monocytogenes, whereas several sites within the processing plant and the MFC samples tested positive. All 344 isolates recovered from retail MFC, plant F MFC, and plant F environmental samples were serotype 1/2a and displayed the same AscI or ApaI fingerprints. Since these results established that the storage coolers served as the contamination source of the MFC, plant F was closed so that corrective renovations could be made. Following renovation, samples from sites that previously tested positive for the pathogen were collected from the processing environment and from MFC on multiple visits; all tested negative for L. monocytogenes. In addition, on subsequent visits to REs 159 and 119, all MFC samples tested negative for the pathogen. Studies are ongoing to quantify the prevalence, levels, and types of L. monocytogen... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Contamination sources; Minas frescal cheese. |
Thesaurus NAL: |
pasteurized milk. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/596295/1/Retail-survey-of-brazilian-milk-and-minas-frescal-cheese.pdf
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Marc: |
LEADER 02608naa a2200301 a 4500 001 1596295 005 2024-02-08 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1128/AEM.01828-07$2DOI 100 1 $aBRITO, J. R. F. 245 $aRetail survey of Brazilian milk and minas frescal cheese and a contaminated dairy plant to establish prevalence, relatedness, and sources of listeria monocytogenes isolates.$h[electronic resource] 260 $c2008 520 $aA study was designed to recover Listeria monocytogenes from pasteurized milk and Minas frescal cheese (MFC) sampled at retail establishments (REs) and to identify the contamination source(s) of these products in the corresponding dairy processing plant. Fifty milk samples (9 brands) and 55 MFC samples (10 brands) were tested from REs located in Juiz de Fora, Minas Gerais, Brazil. All milk samples and 45 samples from 9 of 10 MFC brands tested negative for L. monocytogenes; however, “brand F” of MFC obtained from REs 119 and 159 tested positive. Thus, the farm/plant that produced brand F MFC was sampled; all samples from the milking parlor tested negative for L. monocytogenes, whereas several sites within the processing plant and the MFC samples tested positive. All 344 isolates recovered from retail MFC, plant F MFC, and plant F environmental samples were serotype 1/2a and displayed the same AscI or ApaI fingerprints. Since these results established that the storage coolers served as the contamination source of the MFC, plant F was closed so that corrective renovations could be made. Following renovation, samples from sites that previously tested positive for the pathogen were collected from the processing environment and from MFC on multiple visits; all tested negative for L. monocytogenes. In addition, on subsequent visits to REs 159 and 119, all MFC samples tested negative for the pathogen. Studies are ongoing to quantify the prevalence, levels, and types of L. monocytogenes in MFC and associated processing plants to lessen the likelihood of listeriosis in Brazil. 650 $apasteurized milk 653 $aContamination sources 653 $aMinas frescal cheese 700 1 $aSANTOS, E. M. P. 700 1 $aARCURI, E. F. 700 1 $aLANGE, C. C. 700 1 $aBRITO, M. A. V. P. 700 1 $aSOUZA, G. N. 700 1 $aCERQUEIRA, M. M. O. P. 700 1 $aBELTRAN, J. M. S. 700 1 $aCALL, J. E. 700 1 $aLIU, Y. 700 1 $aPORTO-FETT, A. C. S. 700 1 $aLUCHANSKY, J. B. 773 $tApplied and Environmental Microbiology$gv. 74, n. 15, p. 4954-4961, 2008.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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