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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  04/01/2022
Data da última atualização:  04/01/2022
Autoria:  SZARESKI, V. J.; CARVALHO, I. R.; KEHL, K.; LEVIEN, A. M.; ROSA, T. C. da; SOUZA, V. Q. de.
Afiliação:  VINÍCIUS JARDEL SZARESKI, Grupo DonMario, Votuporanga; IVAN RICARDO CARVALHO, Universidade Regional do Noroeste do Rio Grande do Sul, Departamento de Estudos Agrários; KASSIANA KEHL, Fundação Pró-Sementes, Matriz Passo Fundo; ALEXANDRE MOSCARELLI LEVIEN, Fundação Pró-Sementes, Matriz Passo Fundo; TIAGO CORAZZA DA ROSA, Tropical Melhoramento e Genética, Londrina; VELCI QUEIRÓZ DE SOUZA, Universidade Federal do Pampa, Campus Universitário, São Gabriel.
Título:  Adaptability and stability with multivariate definition of macroenvironments for wheat yield in Rio Grande do Sul.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02468, 2021.
DOI:  https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.02468
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Adaptabilidade e estabilidade com definição multivariada de macroambientes para o rendimento de trigo no Rio Grande do Sul.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the adaptability, stability, and environmental stratification of wheat (Triticum aestivum) grown in 20 environments, in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. The experiments were performed during four crop years, in five wheat growing regions, considering 20 distinct growing environments. In the presence of genotype x environment (GxE) interaction, the additive main effects and multiplicative interaction analysis (AMMI) method was used. This method combines variances of additive effects of genotypes and environments with the multiplicative effects of GxE interaction, and the obtained scores are displayed in biplot graphs, using the principal component analysis. The environments stratified by the factor analysis, and the macroenvironments were defined according to grain yield behavior. The patterns of adaptability and phenotypic stability for genotypes 'BRS 327', 'BRS 331', 'Fundacep Raízes', 'BRS 328', and 'BRS Guamirim' were obtained through the multivariate biometric approaches AMMI and the factor analysis. The definition of macroenvironments is intrinsic to peculiarities of the crop year in the state of Rio Grande do Sul, and there is similarity between the municipalities of Santo Augusto, Cachoeira do Sul, and São Luiz Gonzaga, as well as between Cachoeira do Sul and São Gabriel. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a adaptabilidade, a estabilidade e a estratificação ambiental de trigo (Triticum aestivum) ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Genótipo; Método de Análise; Rendimento; Trigo; Triticum Aestivum.
Thesaurus Nal:  Genotype-environment interaction; Principal component analysis; Wheat.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229950/1/Adaptability-stability-multivariate-2021.pdf
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Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE65659 - 1UPEAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  20/03/2024
Data da última atualização:  03/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  GODOI, P. F. A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; MELO, A. A. S. de; SILVA, T. S.; GOIS, G. C.; SANTOS, K. C. dos; NASCIMENTO, D. B. do; SILVA, P. B. da; OLIVEIRA, J. S. de; SANTOS, E. M.; SILVA, T. G. F. da; ZANINE, A. de M.; FERREIRA, D. de J.; VOLTOLINI, T. V.; CAMPOS, F. S.
Afiliação:  PAULO FERNANDO ANDRADE GODOI, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES MAGALHÃES, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; AIRON APARECIDO SILVA DE MELO, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns, PE; TIAGO SANTOS SILVA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão, Ouricuri-PE; GLAYCIANE COSTA GOIS, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha, MA; KELLY CRISTINA DOS SANTOS, UFRPE; DANIEL BEZERRA DO NASCIMENTO, UFRPE; PRISCILA BARRETO DA SILVA, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, Garanhuns-PE; JULIANA SILVA DE OLIVEIRA, Universidade Federal da Paraíba, Areia-PB; EDSON MAURO SANTOS, Universidade Federal da Paraíba, Areia-PB; THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Serra Talhada-PE; ANDERSON DE MOURA ZANINE, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha-MA; DANIELE DE JESUS FERREIRA, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha-MA; TADEU VINHAS VOLTOLINI, CPATSA; FLEMING SENA CAMPOS, Universidade Federal do Maranhão, Chapadinha-MA.
Título:  Chemical properties, ruminal fermentation, gas production and digestibility of silages composed of spineless cactus and tropical forage plants for sheep feeding.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Animals, v. 14, 552, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.3390/ani14040552
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim was to evaluate the chemical composition, carbohydrates, protein fractionation and in vitro gas production of silages composed of spineless cactus and tropical forages and their effect on sheep performance. Treatments consisted of silages: corn silage (CS), spineless cactus silage (SCS), spineless cactus + gliricidia (SCG), spineless cactus + buffel grass silage (SCBG) and spineless cactus + pornunça (SCP). Silos were opened 60 days after ensiling, and analyses were carried out. The digestibility test lasted for 36 days, with eight animals per treatment. A completely randomized design was adopted. Considering carbohydrate fractionation, CS, SCS and SCBG silages had higher total carbohydrate content (p = 0.001). The SCS silage presented a higher A + B1 fraction (p = 0.001). The SCBG and SCG silages showed a higher B2 fraction (p < 0.0001) compared to the CS and SCS silages. The SCBG and SCP silages presented a higher C fraction (p = 0.001). For protein fractionation, the SCP and SCG silages showed higher crude protein contents (p = 0.001). The CS and SCS silages showed a higher A fraction (p = 0.001). The SCBG silage presented a higher B1 + B2 fraction (p = 0.001). The SCG silage showed a higher B3 fraction (p = 0.006) compared to SCBG silage. The SCS and SCP silages showed a higher C fraction (p = 0.001). Exclusive SCS silage showed higher in vitro dry matter digestibility (p = 0.001), dry matter degradability (p = 0.001) and total gas production (p = 0.001). The use... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alimentação de ovelhas; Fermentação Ruminal; Produção de Gás.
Thesagro:  Alimentação; Digestibilidade; Nutrição Animal; Ovelha; Palma Forrageira; Planta Forrageira; Silagem.
Thesaurus NAL:  Crude protein; Dry matter content; Dry matter intake; Forage; Forage grasses; Sheep feeding; Weight gain.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163043/1/Chemical-Properties-Ruminal-Fermentation-2024.pdf
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Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60933 - 1UPCAP - DD
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