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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  06/09/2022
Data da última atualização:  26/01/2024
Autoria:  GARDONI, L. C. de P.; SANTANA, R. M.; BRITO, J. C. M.; RAMOS, L. X.; ARAÚJO, L. A.; BASTOS, E. M. A. F.; CALAÇA, P.
Afiliação:  LÍVIA CRISTINA DE PAIVA GARDONI, FUNDAÇÃO EZEQUIEL DIAS; RÂNIA MARA SANTANA, FUNDAÇÃO EZEQUIEL DIAS; JÚLIO CÉSAR MOREIRA BRITO, FUNDAÇÃO EZEQUIEL DIAS; LAURENICE XAVIER RAMOS, FUNDAÇÃO EZEQUIEL DIAS; LEONARDO ALLAN ARAÚJO, FUNDAÇÃO EZEQUIEL DIAS; ESTHER MARGARIDA ALVES FERREIRA BASTOS; PAULA CALAÇA, FUNDAÇÃO EZEQUIEL DIAS.
Título:  Content of phenolic compounds in monofloral aroeira honey and in floral nectary tissue.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02802, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.02802
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Conteúdo de compostos fenólicos em mel monofloral de aroeira e no tecido do nectário floral.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to quantify the content of total phenolic compounds in monofloral honey from aroeira (Astronium urundeuva) trees and to verify, through histochemical tests, if these compounds are present in the floral tissues. The apiary, with Apis mellifera bees, was installed among aroeira trees in the semiarid region of the state of Minas Gerais, Brazil. From the anatomy of the flowers and of the inflorescence rachis, an ornamented epidermis, tector and glandular trichomes, idioblasts, and a developed secretory system were observed. Aroeira honey has an average phenolic content of 142.5±22.6 mg 100 g-¹, a value considered very high when compared with those of other monofloral honeys from Brazil and around the world. Histochemical tests detected the presence of phenolic substances in the idioblasts and secretory ducts associated with the phloem in the floral tissues, especially in the nectar parenchyma, epidermis, and glandular trichomes. Phenolic compounds are present in the floral tissue of both floral morphs, mainly in the nectary where honeybees collect nectar. The obtained results are the first, in the literature, indicative that the phenolic compounds produced by aroeira trees are transferred through the nectar to the honey. This study contributes to the establishment of quality standards for monofloral aroeira honey and to the identification of its botanical origin. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi quantificar os compostos fenólicos t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Mel monofloral.
Thesagro:  Abelha; Apiário; Apis Mellifera; Aroeira; Astronium Urundeuva; Composto Fenólico.
Thesaurus Nal:  Africanized honey bees; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146216/1/Content-phenolic-compounds-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE66114 - 1UPEAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  10/09/2020
Data da última atualização:  10/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  RAMOS, M. R.; FREIRE, T. M.; SANTOS, F. M. B. dos; UHLMANN, A.; SANTOS, D. M. A. dos; CAMPOS, L. dos S.
Afiliação:  Michele Ribeiro Ramos, Universidade Estadual do Tocantins; Talita Maia Freire, Universidade Estadual do Tocatins; Franscisca Marta Barbosa dos Santos, Secretaria de Agricultura, Pecuária e Aquicultura de Tocatns; ALEXANDRE UHLMANN, CNPF; Danilo Marcelo Aires dos Santos, Universidade Estadual do Tocantins; Lorena dos Santos Campos, Universidade Estadual do Tocantins.
Título:  Pineapple quality in a traditional cultivation system in different soil classes.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Comunicata Scientiae, v. 11, e3329, 2020. 9 p.
DOI:  https://doi.org/10.14295/CS.v11i0.3329
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pineapple (Ananas comosus (L.) Merril) is considered one of the most important fruits of the tropical and subtropical regions, and the third most-produced in the world due to its high commercial expansion in the world market, in recent years. Therefore, this work aimed to evaluate the influence of landscape position on pineapple quality. The work was developed at the Providência Farm, located in the municipality of Miracema do Tocantins. The following soil parameters were evaluated: hydraulic conductivity - KS, soil bulk density ? DS, and total porosity ? TP, as well as the following quality attributes: titratable acidity - TA, length and diameter of infructescences, total fresh mass - TM, fresh mass of infructescences ? IM, and soluble solids ? SS. The analyses were performed at the Agri-Environmental Laboratory of the Agricultural Sciences Complex of the Federal University of Tocantins. Less massive infructescences developed on more porous soils. The variation in the mass of infructescences is not associated with soil types, but rather with soil porosity. Soils with higher KS tend to increase the chances of producing infructescences with high acidity and high levels of soluble solids. The DS did not result in a significant association with the pineapple quality attributes. The infructescences were not affected by the landscape position. No position in the landscape influenced fruit quality. In general, the infructescences showed low acidity and low levels of soluble solids... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agricultural production factors.
Thesagro:  Abacaxi; Crescimento; Solo.
Thesaurus NAL:  Fruit growing; Pineapples; Soil.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF57393 - 1UPCAP - DD
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