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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  28/03/2018
Data da última atualização:  02/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARRIEL-ELIAS, M. T.; OLIVEIRA, M. I. S.; SILVA-LOBO, V. L.; FILIPPI, M. C. C.; BABANA, A. H.; CONCEIÇÃO, E. C.; CORTES, M. V. de C. B.
Afiliação:  MARINA TEIXEIRA ARRIEL-ELIAS, UFG; MAYTHSUELEN I. S. OLIVEIRA, UFG; VALACIA LEMES DA SILVA LOBO, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; AMADOU H. BABANA, UNIVERSITY OF SCIENCES TECHNIQUES AND TECHNOLOGY OF BAMAKO, Mali; EDEMILSON CARDOSO CONCEIÇÃO, UFG; MARCIO VINICIUS DE C BARROS CORTES, CNPAF.
Título:  Shelf life enhancement of plant growth promoting rhizobacteria using a simple formulation screening method.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  African Journal of Microbiology Research, v. 12, n. 5, p. 115-126, Feb. 2018.
ISSN:  1996-0808
DOI:  10.5897/AJMR2017.8787
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) are a specific group of bacteria interacting beneficially with plants. Among the known PGPRs, the species Pseudomonas fluorescens and Burkholderia pyrrocinia have been highlighted in both growth promotion and control of rice diseases. Ensuring the stability of the microorganism during production, formulation, distribution and storage has been a challenge for these species. In this context, the objective of this work was to develop liquid formulations, through a simplified process, that allows increase in the shelf life of these rhizobacteria for commercial application. Both bacteria were tested in 32 formulations under two storage temperature conditions: 8 and 28°C, resulting in 64 treatments for each species, which were evaluated for 180 days. Combinations of the adjuvants: molasses, glycerol, NaCl, PVP, MgSO4, K2HPO4 and yeast extract were evaluated. Formulations containing molasses, stored at 8°C, were considered the most efficient in maintaining microbial viability. The method used was considered efficient to select three formulations that allowed maintenance of the concentration of viable cells of P. fluorescens and B. pyrrocinia in 108 cfu.mL-1, for at least 90 and 150 days, respectively, not interfering with bacterial action potential.
Palavras-Chave:  Liquid formulations.
Thesagro:  Pseudomonas Fluorescens.
Thesaurus Nal:  Burkholderia pyrrocinia; Plant growth-promoting rhizobacteria; Shelf life.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174668/1/CNPAF-2018-ajmr.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35176 - 1UPCAP - DD20182018
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  18/10/2006
Data da última atualização:  18/10/2006
Autoria:  SANTOS, C. C. R. dos; PERIN, L.; BALDANI, J. I.; REIS, V. M.
Título:  Isolamento de Gluconacetobacter spp. em diferentes tipos de solos.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 1, p. 85-92, jan. 2006.
Idioma:  Português
Notas:  Isolation of Gluconacetobacter spp. in different soil types.
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi o aprimoramento da técnica de imunocaptura para utilização em amostras de solo contendo altos teores de argila e sua aplicação no isolamento de estirpes de Gluconacetobacter diazotrophicus a partir de amostras de solo cultivado com cana-de-açúcar e café. A técnica de imunocaptura foi aplicada com sucesso no isolamento de bactérias de amostras de solo. A modificação do método de imunocaptura comAl2(S04)3 permitiu a sua aplicação em amostras de solo argiloso pela floculação da argila em suspensão. Este método mostrou-se efetivo no isolamento de G. diazotrophicus inoculada em amostras de solo arenoso e argiloso aos cinco dias após a inoculação. A sensibilidade máxima do método em isolar células de G. diazotrophicus mediante cultura pura foi de 10³ células mL-1. A modificação da técnica permitiu o isolamento de Gluconacetobacter spp. de amostras de solo colhidas a 50 cm das raízes de plantas de café, mas não de amostras de solo colhidas à mesma distância de plantas de cana-de-açúcar. The objective of this work was to improve the immunocapture method for the application to soil samples containing high levels of clay particles and to utilize it for the isolation of Gluconacetobacter diazotrophicus strains from soil cultivated with sugarcane and coffee. The immunocapture technique was applied successfully for isolation of bacterium from soil samples. The modified immunocapture technique with AI2(S04)3 allowed the application of the method using clayed... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bactéria diazotrófica; Cana-de-açúcar; Coffee; Diazotrophic bacteria.
Thesagro:  Café; Ecologia; Imunologia; Solo.
Thesaurus NAL:  ecology; immunology; soil; sugarcane.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB33647 - 1UPCSP - --0023182
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