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Registros recuperados : 156 | |
41. | | NOGUEIRA, R. V.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GOUVÊA, A. C. M. S.; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G.; PACHECO, S.; OLIVEIRA, L. M. de. Isolamento da antocianina pelargonidina-3-glicosídeo do morango por CLAE para uso como padrão analítico. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CROMATOGRAFIA E TÉCNICAS RELACIONADAS, 14., 2012, Florianópolis. Livro de resumos. [S.l.: s.n.], 2012. p. 228. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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42. | | OLIVEIRA, L. M. de; GOUVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G.; PACHECO, S.; NOGUEIRA, R. V. Isolamento e confirmação da antocianina majoritária da flor de jambo vermelho por CLAE-ESI-EM/EM. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CROMATOGRAFIA E TÉCNICAS RELACIONADAS, 14., 2012, Florianópolis. Livro de resumos. [S.l.: s.n.], 2012. p. 59. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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44. | | SANTANA, I.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GOUVÊA, A. C. M. S.; GODOY, R. L. de O. Influence of the temperature of reverse osmosis process on the anthocyanin composition of grape juice (Vitis labrusca L.) Acta Horticulturae, v. 1040, p. 89-96, Jun. 2014. Edition of Proceedings of the III International Symposium on Human Health Effects of Fruits and Vegetables, Avignon, Oct. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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45. | | MACHADO, A. M. R.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G.; TORQUILHO, H. de S.; BOBEDA, C. R. R. Determinação de vitamina C na farinha da casca de cajá-manga (Spondias cytherea Sonn.). In: SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE TRATAMENTO DE RESÍDUOS DE LABORATÓRIO, 2., 2012, Rio de Janeiro. A Química em equilíbrio com o meio ambiente: resumos. Rio de Janeiro: [s.n.], 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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47. | | MARTINS, V. C.; GODOY, R. L. de O.; GOUVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; COUTO, C. C.; FREITAS-SILVA, O. Desenvolvimento de método por CLUE-EM-EM para detecção de adulterantes em café. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida. Anais. Gramado: SBCTA Regional, 2016. Food: the tree that sustains life. 468. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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49. | | PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A. Construção de curvas analíticas para determinação dos principais carotenoides de alimentos por cromatografia líquida de alta eficiência. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF : Embrapa, 2015. p. 85-88 T307. Título equivalente: Analytical curves construction for determination of major carotenoids in foods by high performance liquid chromatography. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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50. | | BORGUINI, R. G.; GONÇALVES, N. B.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GODOY, R. L. de O. Flores da capuchinha: uma hortaliça não-convencional rica em carotenoides. Cadernos de Agroecologia, v. 13, n. 1, jul. 2018. Não paginado. Trabalho apresentado no VI Congresso Latino-Americano; X Congresso Brasileiro; V Seminário do DF e Entorno. Brasília, DF, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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51. | | BORGUINI, R. G.; GONCALVES, N. B.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GODOY, R. L. de O. Flores de capuchinha: uma hortaliça não-convencional rica em carotenoides. Cadernos de Agroecologia, v. 13, n. 1, jul. 2018. Não paginado Anais do 6º Congresso Latino-Americano de Agroecologia; 10º Congresso Brasileiro de Agroecologia; 5º Seminário do DF e Entorno. Brasília, set. 2017. Tema Gerador: Agroecologia e Agriculturas Urbana e Periurbana. Eixo 11. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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52. | | GOUVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; OLIVEIRA, L. M. de; GODOY, R. L. de O.; PEIXOTO, F. M.; PACHECO, S.; BORGUINI, R. G. Fontes naturais de antocianinas para a obtenção de padrões para análise de frutos vermelhos e seus produtos. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 27, n. 218/219, p. 122-126, mar./abr. 2013. Edição dos Resumos do VI Congresso Latinoamericano e XII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, II Encontro Nacional de Vigilância das Zoonoses, IV Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal,... Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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55. | | ROMUALDO, G. R.; SOUZA, I. P. de; SOUZA, L. V. de; SANTIAGO, M. C. P. de A.; BORGUINI, R. G.; COGLIATI, B.; BARBISAN, L. F. The effects of anthocyanin-rich Myrtaceae fruits peel powder on fibrosis-associated hepatocarcinogenesisin mice. In: WORLD TOXICOLOGIC PATHOLOGY CONGRESS, 2018, São Paulo. [Anais... São Paulo: Galoá, 2018] 4. p. WTPC. 21 a 26 de abril. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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56. | | PORTE, A.; LUTTERBACH, F. G. C.; PORTE, L. H. M; GODOY, R. L. de O.; CARDOSO, M. H.; SANTIAGO, M. C. P. de A. Determinação de ácido ascórbico em bebidas de abacaxi (Ananas comosus) e beterraba (Beta vulgaris) por titrimetria e cromatografia líquida. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 27, n. 218/219, p. 1507-1510, mar./abr. 2013. Edição dos Resumos do VI Congresso Latinoamericano e XII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, II Encontro Nacional de Vigilância das Zoonoses, IV Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal,... Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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57. | | NOGUEIRA, R. I.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GOMES, F. dos S.; PONTES, S. M.; LOPES, P. R. C.; FREITAS, S. P. Microencapsulation of bioactive compounds from pomegranate (Punica granatum L) juice using spray drying. In: EUROPEAN DRYING CONFERENCE, 3., 2011, Palma de Mallorca. Proceedings. Palma: Universitat de les Illes Balears, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 156 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
31/12/2023 |
Data da última atualização: |
31/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
ROCHA, R. B.; ALVES, E. A.; TADEU, H. C.; TEIXEIRA, A. L.; BIZZO, H. R.; ANTONIASSI, R.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A. |
Afiliação: |
RODRIGO BARROS ROCHA, CNPCa; ENRIQUE ANASTACIO ALVES, CPAF-RO; HUGO CESAR TADEU, UNESP; ALEXSANDRO LARA TEIXEIRA, CNPCa; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA. |
Título: |
Caffeine and chlorogenic acid content of Coffea canephora cultivars in different environments |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, v. 18, e182164, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.25186/.v18i.2164 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee plants of the Coffea canephora species are currently grown in tropical regions throughout the world, and both higher yield efficiency and higher beverage quality are important considerations. The aim of this study is to characterize the content of caffeine and chlorogenic acids of C. canephora cultivars in different environments. According to the maturation cycle of each clone, samples of cherry coffee were collected from ten cultivars evaluated in the environments of Porto Velho, RO; Ouro Preto do Oeste, RO; and Manaus, AM in Brazil. These environments with contrasting characteristics represent most of the coffee fields established in the Af and Aw climate types in Latossolos Vermelhos and Latossolos Amarelos typical of the Western Amazon. The results were analyzed considering the factorial design to quantify the effects of genotypes, of environments, and of the genotype × environment interaction (GE) on the caffeine and chlorogenic acid content. Despite the significant genetic-environment (GE) effects, the caffeine and chlorogenic acid content primarily exhibited genetic control. In comparison to caffeine content, chlorogenic acid content showed a stronger environmental influence, resulting in more variations in genotype performance across different environments. The significant positive association between the caffeine content and chlorogenic acid content favors the selection of plants that simultaneously have higher or lower content of both traits. The dispersion of the first two principal components, linked with reference points, enabled the identification of genotype performance acrosall environments in a single analysis. The selection of clone BRS3210 results in a gain from selection of 14.99% in caffeine content, while cultivation of clone BRS3193 yields a gain from selection of 10.81% in chlorogenic acid content. The selection of clone BRS2299 results in a reduction of 21.85% in caffeine content and of 9.15% in chlorogenic acid content. MenosCoffee plants of the Coffea canephora species are currently grown in tropical regions throughout the world, and both higher yield efficiency and higher beverage quality are important considerations. The aim of this study is to characterize the content of caffeine and chlorogenic acids of C. canephora cultivars in different environments. According to the maturation cycle of each clone, samples of cherry coffee were collected from ten cultivars evaluated in the environments of Porto Velho, RO; Ouro Preto do Oeste, RO; and Manaus, AM in Brazil. These environments with contrasting characteristics represent most of the coffee fields established in the Af and Aw climate types in Latossolos Vermelhos and Latossolos Amarelos typical of the Western Amazon. The results were analyzed considering the factorial design to quantify the effects of genotypes, of environments, and of the genotype × environment interaction (GE) on the caffeine and chlorogenic acid content. Despite the significant genetic-environment (GE) effects, the caffeine and chlorogenic acid content primarily exhibited genetic control. In comparison to caffeine content, chlorogenic acid content showed a stronger environmental influence, resulting in more variations in genotype performance across different environments. The significant positive association between the caffeine content and chlorogenic acid content favors the selection of plants that simultaneously have higher or lower content of both traits. The dispersion ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Amazônia ocidental; Ambiente; Conilon; Environment interaction; Interação; Robusta; Western Amazon. |
Thesagro: |
Meio Ambiente. |
Thesaurus NAL: |
Genotype. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02880nam a2200313 a 4500 001 2160356 005 2023-12-31 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.25186/.v18i.2164$2DOI 100 1 $aROCHA, R. B. 245 $aCaffeine and chlorogenic acid content of Coffea canephora cultivars in different environments$h[electronic resource] 260 $aCoffee Science, v. 18, e182164$c2023 520 $aCoffee plants of the Coffea canephora species are currently grown in tropical regions throughout the world, and both higher yield efficiency and higher beverage quality are important considerations. The aim of this study is to characterize the content of caffeine and chlorogenic acids of C. canephora cultivars in different environments. According to the maturation cycle of each clone, samples of cherry coffee were collected from ten cultivars evaluated in the environments of Porto Velho, RO; Ouro Preto do Oeste, RO; and Manaus, AM in Brazil. These environments with contrasting characteristics represent most of the coffee fields established in the Af and Aw climate types in Latossolos Vermelhos and Latossolos Amarelos typical of the Western Amazon. The results were analyzed considering the factorial design to quantify the effects of genotypes, of environments, and of the genotype × environment interaction (GE) on the caffeine and chlorogenic acid content. Despite the significant genetic-environment (GE) effects, the caffeine and chlorogenic acid content primarily exhibited genetic control. In comparison to caffeine content, chlorogenic acid content showed a stronger environmental influence, resulting in more variations in genotype performance across different environments. The significant positive association between the caffeine content and chlorogenic acid content favors the selection of plants that simultaneously have higher or lower content of both traits. The dispersion of the first two principal components, linked with reference points, enabled the identification of genotype performance acrosall environments in a single analysis. The selection of clone BRS3210 results in a gain from selection of 14.99% in caffeine content, while cultivation of clone BRS3193 yields a gain from selection of 10.81% in chlorogenic acid content. The selection of clone BRS2299 results in a reduction of 21.85% in caffeine content and of 9.15% in chlorogenic acid content. 650 $aGenotype 650 $aMeio Ambiente 653 $aAmazônia ocidental 653 $aAmbiente 653 $aConilon 653 $aEnvironment interaction 653 $aInteração 653 $aRobusta 653 $aWestern Amazon 700 1 $aALVES, E. A. 700 1 $aTADEU, H. C. 700 1 $aTEIXEIRA, A. L. 700 1 $aBIZZO, H. R. 700 1 $aANTONIASSI, R. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A.
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