|
|
Registros recuperados : 366 | |
222. | | SALOMÃO, R. de P.; SANTANA, A. C. de; BRIENZA JUNIOR, S.; ROSA, N. de A.; PRECINOTO, R. S. Crescimento de Bertholletia excelsa Bonpl. (castanheira) na Amazônia trinta anos após a mineração de bauxita. Boletim do Museu Paraense Emílio Goeldi. Ciências Naturais, Belém, PA, v. 9, n. 2, p. 307-320, maio/ago. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
224. | | COSTA, J. G. da; PIRES, E. V.; CARVALHO, C. M.; SABNTOS, T. A.; GUZZO, E. C.; SANTANA, A. E. G. Comportamento da joaninha Hippodamia Convergens em relação aos compostos orgânicos volátieis emitidos por pimentão Capsicum Annuum. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 10.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 10.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 11., 2011, Maceió. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
| |
226. | | CRANCIANINOV, W. S.; FREITAS, A. M.; SANTANA, A. C.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. Composição química de soja verde para consumo como hortaliça. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial: resumos. Campinas: Unicamp, 2005. 1 CD-ROM. Sessão/Tema: Química e Análise de Alimentos. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
227. | | CRANCIANINOV, W. S.; FREITAS, A. M.; URRUTIA, C. R.; SANTANA, A. C.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. Composição química de soja verde para consumo como hortaliça. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 2005, Londrina. Resumos expandidos. Londrina: Embrapa Soja, 2005. p. 165-168. (Embrapa Soja. Documentos, 268). Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
228. | | PALMA, J. M.; LISBOA, R. C.; RODRIGUES, D. P.; SANTOS, A. F. M.; HOFER, E.; SANTANA, A. P. Caracterização molecular de Listeria monocytogenes oriundas de cortes cárneos bovinos e de abatedouros frigorífico de bovinos localizados no Distrito Federal, Brasil. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 36, n. 10, p. 957-964, out. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
229. | | MANDARINO, J. M. G.; BENASSI, V. T.; BOLOTARI, M. T.; CRANCIANINOV, W. S.; SANTANA, A. C; BRUEL, F. H. Caracterização química de cultivares de soja desenvolvidas pela Embrapa Soja. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA NA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 26., 2004, Ribeirão Preto. Resumos... Londrina: Embrapa Soja: Fundação Meridional, 2004. p. 47-48. (Embrapa Soja. Documentos, 234). Organizado por Odilon Ferreira Saraiva, Janete Lasso Ortiz, Regina Maria Villas Boas de Campos Leite. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
231. | | CRANCIANINOV, W. S.; FREITAS, A. M.; SANTANA, A. C.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. Comparação entre dois métodos para a extração de isoflavonas em cultivares de soja. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial: resumos. Campinas: Unicamp, 2005. 1 CD-ROM. Sessão/Tema: Química e Análise de Alimentos. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
232. | | NAVES, R. de L.; VALDEBENITO-SANHUEZA, R. M.; SANTANA, A. P. dos S.; HENRIQUE, C. R.; MORANTE, J. P. Controle da podridão dos cachos em uvas finas de mesa com os biofungicidas Serenade, Sonata e Clonostachys rosea. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 12., 2008, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. p. 99. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
233. | | NAVES, R. de L.; VALDEBENITO-SANHUEZA, R. M.; SANTANA, A. P. dos S.; HENRIQUE, C. R.; MORANTE, J. P. Controle biológico das podridões dos cachos em uvas finas de mesa no noroeste do estado de São Paulo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20., 2008, Vitória, ES. Anais... Vitória: Incaper, 2008. Não Paginado. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
234. | | MENEZES, A. J. E. A. de; HOMMA, A. K. O.; SANTANA, A. C. de; MENDES, F. A. T. A importância da "produção invisível" para a agricultura familiar na Amazônia: o caso dos projetos de assentamento agroextrativistas Praialta e Piranheira, Município de Nova Ipixuna, Pará. Novos Cadernos NAEA, Belém, PA, v. 4, n. 2, p. 4-26, 2001. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
235. | | LEES, A. C.; MOURA, N. G. de; SANTANA, A.; ALEIXO, A.; BARLOW, J.; BERENGUER, E.; FERREIRA, J.; GARDNER, T. A. Paragominas: a quantitative baseline inventory of an eastern Amazonian avifauna. Revista Brasileira de Ornitologia, v. 20, n. 2, p. 93-118, jun. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
236. | | SANTANA, A. F. de; SILVA, M. H.; COSTA, G. B.; RIBEIRO, A. C.; BRAZIL, B. N.; AGUIAR, C. S. Peso ao nascer de cordeiros da raça Santa Inês oriundos de parto simples. In: CONGRESSO LATINOAMERICANO DE BUIATRIA, 11.; CONGRESSO BRASILEIRO DE BUIATRIA, 5.; CONGRESSO NORDESTINO DE BUIATRIA, 3., 2003, Salvador. Sanidade, base da economia pecuária: programa final: livro de resumos. Salvador: Associação Brasileira de Buiatria, 2003. p. 84. ref. 197. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
239. | | COSTA, J. G. da; PIRES, E. V.; RIFFEL, A.; BIRKETT, M.; BLEICHER, E.; SANTANA, A. E. G. Resistência de cultivares de Capsicum SPP. ao pulgão Aphis gossypii. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 23., 2010, Natal. Anais... Natal: SEB; EMPARN, 2010. Resumo em anais. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
| |
240. | | COSTA, J. G. da; PIRES, E. V.; RIFFEL, A.; BIRKETT, M. A.; BLEICHER, E.; SANTANA, A. E. G. The role of volatiles and cis-jasmone in tesistance of pepper Capsicum spp. to the Aphid aphis Gossupii. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE BIOTECNOLOGIA, 3., 2010, Fortaleza. [Anais...]. Fortaleza: Sociedade Brasileira de Biotecnologia, 2010. Resumo em anais. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
| |
Registros recuperados : 366 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
14/01/2020 |
Data da última atualização: |
14/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SABINO, A. R.; TAVARES, S. S.; RIFFEL, A.; LI, J. V.; OLIVEIRA, D. J. A.; FERES, C. I. M. A.; HENRIQUE, L.; OLIVEIRA, J. S.; CORREIA, G. D. S.; SABINO, A. R.; NASCIMENTO, T. G.; HAWKES, G.; SANTANA, A. E. G.; HOLMES, E.; BENDO, E. S. |
Afiliação: |
ADILSON R. SABINO; SHEILA S. TAVARES; ALESSANDRO RIFFEL, CPATC; JIA V. LI; DEMETRIOS J. A. OLIVEIRA; CHRYSTIAN I. M. A. FERES; JAIM S. OLIVEIRA; GONCALO D. S. CORREIA; ANDERSON R. SABINO; TICIANO G. NASCIMENTO; GEOFREY HAWKES; ANTONIO E. G. SANTANA; ELAINE HOLMES; EDSON S. BENTO. |
Título: |
1H NMR metabolomic approach reveals chlorogenic acid as a response ofsugarcane induced by exposure toDiatraea saccharalis. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Industrial Crops & Products, V. 140, 111651, 2019. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Sugarcane(Saccharum officinarum)has been considered one of the most efficient energy crops, but its productionyield is sensitive to outbreaks of pest insects, especially the sugarcane borerDiatraea saccharalis. Geneticbreeding programs and biotechnology projects have been developed to decode the defense mechanisms of su-garcane against herbivorous insect attacks, and the develop plague-resistant plants. We performed metabolicprofile analysis of the SP791011 sugarcane variety?s response toDiatraea saccharalisherbivory, using NuclearMagnetic Resonance (NMR) spectroscopy of organic leaf extracts. The leaf response of SP791011 toD. saccharalisresulted in depletion of choline, alanine, sucrose, glutamate, trigonelline, and isomers (E)-aconitate, (Z)-aco-nitate, and higher expression of chlorogenic acid and other caffeic acid conjugates in sugarcane leaves. Theincrease in chlorogenic acid suggests the shikimic acid pathway was induced byD. saccharalisherbivory, in-creasing the biosynthesis of phenylpropanoids such as chlorogenic acid in the sugarcane leaves. In addition tothe herbivory test, we performed an in vivo biological assay by adding chlorogenic acid to an artificial diet toD.saccharaliscaterpillars. This assay demonstrated a decrease in the development time of the pupae compared withpupae from caterpillars raised under normal diet. However, deformations in moth wings fed with chlorogenicacid were observed for three concentrations tested (0.05 mg/mL, 0.5 mg/mL and 5 mg/mL) during the in vivobioassay. Chlorogenic acid may be considered a natural biopesticide and its production could be induced todevelop more resistant sugarcane varieties againstD. saccharalis. MenosSugarcane(Saccharum officinarum)has been considered one of the most efficient energy crops, but its productionyield is sensitive to outbreaks of pest insects, especially the sugarcane borerDiatraea saccharalis. Geneticbreeding programs and biotechnology projects have been developed to decode the defense mechanisms of su-garcane against herbivorous insect attacks, and the develop plague-resistant plants. We performed metabolicprofile analysis of the SP791011 sugarcane variety?s response toDiatraea saccharalisherbivory, using NuclearMagnetic Resonance (NMR) spectroscopy of organic leaf extracts. The leaf response of SP791011 toD. saccharalisresulted in depletion of choline, alanine, sucrose, glutamate, trigonelline, and isomers (E)-aconitate, (Z)-aco-nitate, and higher expression of chlorogenic acid and other caffeic acid conjugates in sugarcane leaves. Theincrease in chlorogenic acid suggests the shikimic acid pathway was induced byD. saccharalisherbivory, in-creasing the biosynthesis of phenylpropanoids such as chlorogenic acid in the sugarcane leaves. In addition tothe herbivory test, we performed an in vivo biological assay by adding chlorogenic acid to an artificial diet toD.saccharaliscaterpillars. This assay demonstrated a decrease in the development time of the pupae compared withpupae from caterpillars raised under normal diet. However, deformations in moth wings fed with chlorogenicacid were observed for three concentrations tested (0.05 mg/mL, 0.5 mg/mL and 5 mg/mL)... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Cana de Açúcar; Inseto; Inseto Para Controle Biológico. |
Thesaurus NAL: |
Sugarcane. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208742/1/2019-h1nmr.pdf
|
Marc: |
LEADER 02668naa a2200337 a 4500 001 2118719 005 2020-01-14 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSABINO, A. R. 245 $a1H NMR metabolomic approach reveals chlorogenic acid as a response ofsugarcane induced by exposure toDiatraea saccharalis.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aSugarcane(Saccharum officinarum)has been considered one of the most efficient energy crops, but its productionyield is sensitive to outbreaks of pest insects, especially the sugarcane borerDiatraea saccharalis. Geneticbreeding programs and biotechnology projects have been developed to decode the defense mechanisms of su-garcane against herbivorous insect attacks, and the develop plague-resistant plants. We performed metabolicprofile analysis of the SP791011 sugarcane variety?s response toDiatraea saccharalisherbivory, using NuclearMagnetic Resonance (NMR) spectroscopy of organic leaf extracts. The leaf response of SP791011 toD. saccharalisresulted in depletion of choline, alanine, sucrose, glutamate, trigonelline, and isomers (E)-aconitate, (Z)-aco-nitate, and higher expression of chlorogenic acid and other caffeic acid conjugates in sugarcane leaves. Theincrease in chlorogenic acid suggests the shikimic acid pathway was induced byD. saccharalisherbivory, in-creasing the biosynthesis of phenylpropanoids such as chlorogenic acid in the sugarcane leaves. In addition tothe herbivory test, we performed an in vivo biological assay by adding chlorogenic acid to an artificial diet toD.saccharaliscaterpillars. This assay demonstrated a decrease in the development time of the pupae compared withpupae from caterpillars raised under normal diet. However, deformations in moth wings fed with chlorogenicacid were observed for three concentrations tested (0.05 mg/mL, 0.5 mg/mL and 5 mg/mL) during the in vivobioassay. Chlorogenic acid may be considered a natural biopesticide and its production could be induced todevelop more resistant sugarcane varieties againstD. saccharalis. 650 $aSugarcane 650 $aCana de Açúcar 650 $aInseto 650 $aInseto Para Controle Biológico 700 1 $aTAVARES, S. S. 700 1 $aRIFFEL, A. 700 1 $aLI, J. V. 700 1 $aOLIVEIRA, D. J. A. 700 1 $aFERES, C. I. M. A. 700 1 $aHENRIQUE, L. 700 1 $aOLIVEIRA, J. S. 700 1 $aCORREIA, G. D. S. 700 1 $aSABINO, A. R. 700 1 $aNASCIMENTO, T. G. 700 1 $aHAWKES, G. 700 1 $aSANTANA, A. E. G. 700 1 $aHOLMES, E. 700 1 $aBENDO, E. S. 773 $tIndustrial Crops & Products, V. 140, 111651, 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|