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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
08/01/2021 |
Data da última atualização: |
13/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SESSO, P. P.; PEREIRA, L. F. P.; SESSO FILHO, U. A.; ZAPPAROLI, I. D. |
Afiliação: |
PATRÍCIA POMPERMAYER SESSO, Universidade Estadual de Londrina; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; UMBERTO ANTONIO SESSO FILHO, Universidade Estadual de Londrina; IRENE DOMENES ZAPPAROLI, Universidade Estadual de Londrina. |
Título: |
Análise exploratória de dados espaciais da produção de café no estado do Paraná, 1980-2018. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 37, n. 3, e26768, 2020. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2020.v37.26768 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Exploratory analysis of spatial data of the coffee production in Paraná state, 1980-2018. |
Conteúdo: |
Resumo: O objetivo deste estudo foi realizar a análise exploratória dos dados espaciais (Aede) da produção de café dos municípios do estado do Paraná, no período 1980-2018. A fonte dos dados foi o Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (Ipardes). Nesse período, a produtividade da cultura do café no estado do Paraná aumentou de cerca de 900 para 1.500 kg ha-1, com tendência de crescimento de 16,48 kg ha-1 por ano. A introdução de novas tecnologias na década de 1990 propiciou menor risco aos produtores, e o aumento da produtividade implicou a redução do custo médio da saca de café e o aumento da competitividade. No período de análise, ocorreu o deslocamento da maior parte da área colhida e da produção para as Mesorregiões Norte Pioneiro e Norte Central, que passaram a concentrar a produção e os municípios mais produtivos. Verificou-se uma autocorrelação espacial da produtividade dos municípios, e identificaram-se agrupamentos espaciais Alto-Alto dos municípios localizados, principalmente, nas Mesorregiões Norte Pioneiro e Norte Central do estado do Paraná, no ano de 2018. Abstract: The objective of this study was to carry out an exploratory analysis of spatial data (AEDE) for coffee production in municipalities of Paraná state, Brazil, in the period 1980-2018. The data source was the Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (Ipardes). In that period, the productivity of the coffee culture in Parana state increased from about 900 to 1,500 kg ha-1, with a growth trend of 16.48 kg ha-1 per year. The introduction of new technologies in the 1990 decade provided less risk to producers, and the increase of productivity implied the reduction of the average cost of coffee bag and the increase of competitiveness. In the period analysed, most of the harvested area and production moved to the Mesoregions Norte Pioneiro and Norte Central, which started to concentrate the production and more productive municipalities. A spatial autocorrelation was found for the municipalities? productivity, and Alto-Alto spatial clusters were identified for the municipalities located mainly in the Paraná state Mesoregions North Pioneiro and Central North, in 2018. MenosResumo: O objetivo deste estudo foi realizar a análise exploratória dos dados espaciais (Aede) da produção de café dos municípios do estado do Paraná, no período 1980-2018. A fonte dos dados foi o Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (Ipardes). Nesse período, a produtividade da cultura do café no estado do Paraná aumentou de cerca de 900 para 1.500 kg ha-1, com tendência de crescimento de 16,48 kg ha-1 por ano. A introdução de novas tecnologias na década de 1990 propiciou menor risco aos produtores, e o aumento da produtividade implicou a redução do custo médio da saca de café e o aumento da competitividade. No período de análise, ocorreu o deslocamento da maior parte da área colhida e da produção para as Mesorregiões Norte Pioneiro e Norte Central, que passaram a concentrar a produção e os municípios mais produtivos. Verificou-se uma autocorrelação espacial da produtividade dos municípios, e identificaram-se agrupamentos espaciais Alto-Alto dos municípios localizados, principalmente, nas Mesorregiões Norte Pioneiro e Norte Central do estado do Paraná, no ano de 2018. Abstract: The objective of this study was to carry out an exploratory analysis of spatial data (AEDE) for coffee production in municipalities of Paraná state, Brazil, in the period 1980-2018. The data source was the Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (Ipardes). In that period, the productivity of the coffee culture in Parana state increased from about 900 to 1,500 k... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Análise espacial; Análise exploratória de dados espaciais; Paraná. |
Thesagro: |
Tecnologia Agrícola. |
Thesaurus Nal: |
Geospatial technology; Spatial data. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220283/1/Analise-expl-2020.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220067/1/26768-128040-1-PB.pdf
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Marc: |
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Embrapa Café (CNPCa) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
16/01/2001 |
Data da última atualização: |
12/04/2017 |
Autoria: |
ANDREOTTI, R.; ARAUJO, M. S.; SAMPAIO, C. A. M.; CHUDZINSKI, A. M.; SAMPAIO, M. U. |
Afiliação: |
EMBRAPA Pantanal (Corumba, MS). Instituto Butanta. Escola Paulista de Medicina (Sao Paulo, SP). |
Título: |
Kininogens in plasma of Caiman (Caiman crocodilus yacare). |
Ano de publicação: |
1991 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE BIOQUIMICA E BIOLOGIA MOLECULAR, 20., 1991, Caxambu. Resumos. Caxambu: [s.n.], 1991. p.287. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Kininogens are the major mammalian plasma cysteine proteinase inhibitors; a kininogen-like protein was also found in Bothrops jararaca (poisonous snake) plasma. The objetive of this communication is to describe a kininogen like protein in plasma of Caiman crocodilus yacare. Total caiman plasma protein is in range of 80 mg/ml. Caiman crude plasma, like snakes, does not contain detectable quantities of cysteine proteinase inhibitors, but following an ion-exchange chromatography of crude plasma on a DEAE-Sephadex colum (0.1 M tris-HC1, pH 8.0 buffer), a protein eluted with 0.3 M NaCl strongly inhibited papain. The inhibitor was further purified by affinity chromatography on a carboxy-methylated-papain-Sepharose column. the molecular weight of the caiman cysteine proteinase inhibitor is in range of 70,000. The described properties of the isolated caiman protein indicate that a kininogen-like protein is a general finding in reptile plasma. The prothombin time (PT) and activated partial thromboplastin time (APTT) is higher when compared to human plasma. Caiman plasma also contains a trypsin inhibitory activity, but total inhibition of trypsin was not achieved. Reptilian kininogen may lack the site for interactin with plasma prokallikrein, and the sequence of the released kinin must be distinct from bradykini. The poor effectiveness of bradykinin on snake smooth muscle indicates that the reptile kinin receptors are adapted to the release of a reptile kinin. |
Palavras-Chave: |
Caiman crocodilus yacare; Kininogens; Reptile. |
Thesagro: |
Bioquímica; Jacaré; Plasma; Réptil. |
Thesaurus NAL: |
biochemistry. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02242naa a2200265 a 4500 001 1804791 005 2017-04-12 008 1991 bl --- 0-- u #d 100 1 $aANDREOTTI, R. 245 $aKininogens in plasma of Caiman (Caiman crocodilus yacare). 260 $c1991 520 $aKininogens are the major mammalian plasma cysteine proteinase inhibitors; a kininogen-like protein was also found in Bothrops jararaca (poisonous snake) plasma. The objetive of this communication is to describe a kininogen like protein in plasma of Caiman crocodilus yacare. Total caiman plasma protein is in range of 80 mg/ml. Caiman crude plasma, like snakes, does not contain detectable quantities of cysteine proteinase inhibitors, but following an ion-exchange chromatography of crude plasma on a DEAE-Sephadex colum (0.1 M tris-HC1, pH 8.0 buffer), a protein eluted with 0.3 M NaCl strongly inhibited papain. The inhibitor was further purified by affinity chromatography on a carboxy-methylated-papain-Sepharose column. the molecular weight of the caiman cysteine proteinase inhibitor is in range of 70,000. The described properties of the isolated caiman protein indicate that a kininogen-like protein is a general finding in reptile plasma. The prothombin time (PT) and activated partial thromboplastin time (APTT) is higher when compared to human plasma. Caiman plasma also contains a trypsin inhibitory activity, but total inhibition of trypsin was not achieved. Reptilian kininogen may lack the site for interactin with plasma prokallikrein, and the sequence of the released kinin must be distinct from bradykini. The poor effectiveness of bradykinin on snake smooth muscle indicates that the reptile kinin receptors are adapted to the release of a reptile kinin. 650 $abiochemistry 650 $aBioquímica 650 $aJacaré 650 $aPlasma 650 $aRéptil 653 $aCaiman crocodilus yacare 653 $aKininogens 653 $aReptile 700 1 $aARAUJO, M. S. 700 1 $aSAMPAIO, C. A. M. 700 1 $aCHUDZINSKI, A. M. 700 1 $aSAMPAIO, M. U. 773 $tIn: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE BIOQUIMICA E BIOLOGIA MOLECULAR, 20., 1991, Caxambu. Resumos. Caxambu: [s.n.], 1991. p.287.
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