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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Cocais; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Cocais; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima... Mostrar Todas |
Data corrente: |
22/02/2013 |
Data da última atualização: |
27/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
COSTA, N. D. (ed.). |
Afiliação: |
NIVALDO DUARTE COSTA, CPATSA. |
Título: |
A cultura da cebola. |
Edição: |
2. ed. rev. ampl. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF : Embrapa, 2012 |
Páginas: |
116 p. |
Descrição Física: |
il. color. |
Série: |
(Coleção plantar, 70). |
ISBN: |
978-85-7035-134-0 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Projeto Minibibliotecas. |
Conteúdo: |
Introdução. Produção e mercado. Composição química e usos da cebola. Clima. Época de plantio. Cultivares. Solo. Adubação. Irrigação. Métodos de plantio. Manejo de plantas invasoras. Principais pragas e controle. Doenças da cebola - considerações e controle. Doenças causadas por fungos. Doenças causadas por bactérias. Doenças causadas por nematoides. Doenças causadas por vírus. Outras doenças. Colheita e pós-colheita. Cura. Armazenamento. Beneficiamento, classificação e embalagem. Coeficientes técnicos. Referências. |
Palavras-Chave: |
Cultura; Método de plantio; Onion; Produção e mercado; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Allium Cepa; Cebola; Época de Colheita; Época de Plantio; Plantio; Pós-Colheita; Sistema de Cultivo; Sistema de Irrigação; Sistema de Produção; Variedade. |
Thesaurus Nal: |
Allium; Cultivation area; Irrigation; Onion yellows; Onions. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01589nam a2200409 a 4500 001 1952715 005 2021-09-27 008 2012 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-7035-134-0 100 1 $aCOSTA, N. D. 245 $aA cultura da cebola. 250 $a2. ed. rev. ampl. 260 $aBrasília, DF : Embrapa$c2012 300 $a116 p.$cil. color. 490 $a(Coleção plantar, 70). 500 $aProjeto Minibibliotecas. 520 $aIntrodução. Produção e mercado. Composição química e usos da cebola. Clima. Época de plantio. Cultivares. Solo. Adubação. Irrigação. Métodos de plantio. Manejo de plantas invasoras. Principais pragas e controle. Doenças da cebola - considerações e controle. Doenças causadas por fungos. Doenças causadas por bactérias. Doenças causadas por nematoides. Doenças causadas por vírus. Outras doenças. Colheita e pós-colheita. Cura. Armazenamento. Beneficiamento, classificação e embalagem. Coeficientes técnicos. Referências. 650 $aAllium 650 $aCultivation area 650 $aIrrigation 650 $aOnion yellows 650 $aOnions 650 $aAllium Cepa 650 $aCebola 650 $aÉpoca de Colheita 650 $aÉpoca de Plantio 650 $aPlantio 650 $aPós-Colheita 650 $aSistema de Cultivo 650 $aSistema de Irrigação 650 $aSistema de Produção 650 $aVariedade 653 $aCultura 653 $aMétodo de plantio 653 $aOnion 653 $aProdução e mercado 653 $aVale do São Francisco
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
28/07/2016 |
Data da última atualização: |
08/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MENEZES, K. A. S.; NUNES, G. F. de O.; SAMPAIO, A. A.; SILVA, A. F. da; SOUZA, L. S. B. de; GAVA, C. A. T.; MARTINS, L. M. V.; FERNANDES JUNIOR, P. I. |
Afiliação: |
KELLY ALEXSANDRA SOUZA MENEZES, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro, BA; GERSIKA FAKIRRA DE OLIVEIRA NUNES, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro, BA; ALINE ARAUJO SAMPAIO, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro, BA; ALEKSANDRO FERREIRA DA SILVA, Universidade Federal Rural de Pernambuco; Recife, PE; LAYANE SILVA BARBOSA DE SOUZA, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro, BA; CARLOS ALBERTO TUAO GAVA, CPATSA; LINDETE MÍRIA VIEIRA MARTINS, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais, Universidade do Estado da Bahia, Juazeiro, BA; PAULO IVAN FERNANDES JUNIOR, CPATSA. |
Título: |
Diversity of new root nodule bacteria from Erythrina velutina Willd., a native legume from the Caatinga dry forest (Northeastern Brazil). |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Ciências Agrárias, Lisboa, v. 39, n. 2, p. 222-233, 2016. |
DOI: |
10.19084/RCA15050 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aims to evaluate the phenotypical characteristics of bacterial isolates from mulungu (Erythrina velutina Willd.) nodules and determinate their Box-PCR fingerprinting. All bacteria were evaluated by the following phenotypic characteristics: growth rate, pH change, colony color and mucus production. The bacterial isolates able to re-nodulate the original host were also evaluated regarding its tolerance to increased salinity and different incubation temperatures, ability to growth using different carbon sources, intrinsic antibiotic resistance and ?in vitro? auxin biosynthesis. The molecular fingerprints were set up using the Box-PCR technique and the isolates were clustered by their profiles. Among the 22 bacterial isolates obtained, eight were able to re-nodulate the original host. Among the nodule inducing isolates, some were tolerant to 1% of NaCl and 39° C and all of them metabolized the maltose, fructose, glucose, sucrose and arabinose, were resistant to rifampicin and produced auxin. The bacteria showed low genetic similarity among them and reference strains, which indicates the great genetic variability of the isolates. The results of this work are the first reports about the bacterial isolates able to nodulate this species. A more deep study of these bacteria may reveal the existence of isolates tolerant to environmental stresses and suitable as a future mulungu inoculant. |
Palavras-Chave: |
Bactérias isoladas de nódulos; Biological nitrogen fixation; Box-PCR; Fixação biológica de azoto; Inoculant; Leguminosa arbórea; Planta nativa; Rhizobia; Rizóbio; Tree legumes. |
Thesagro: |
Caatinga; Inoculante; Mulungu. |
Thesaurus NAL: |
Erythrina velutina. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/145867/1/Paulo-Ivan-1.pdf
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Marc: |
LEADER 02593naa a2200385 a 4500 001 2049759 005 2017-02-08 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.19084/RCA15050$2DOI 100 1 $aMENEZES, K. A. S. 245 $aDiversity of new root nodule bacteria from Erythrina velutina Willd., a native legume from the Caatinga dry forest (Northeastern Brazil).$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThis study aims to evaluate the phenotypical characteristics of bacterial isolates from mulungu (Erythrina velutina Willd.) nodules and determinate their Box-PCR fingerprinting. All bacteria were evaluated by the following phenotypic characteristics: growth rate, pH change, colony color and mucus production. The bacterial isolates able to re-nodulate the original host were also evaluated regarding its tolerance to increased salinity and different incubation temperatures, ability to growth using different carbon sources, intrinsic antibiotic resistance and ?in vitro? auxin biosynthesis. The molecular fingerprints were set up using the Box-PCR technique and the isolates were clustered by their profiles. Among the 22 bacterial isolates obtained, eight were able to re-nodulate the original host. Among the nodule inducing isolates, some were tolerant to 1% of NaCl and 39° C and all of them metabolized the maltose, fructose, glucose, sucrose and arabinose, were resistant to rifampicin and produced auxin. The bacteria showed low genetic similarity among them and reference strains, which indicates the great genetic variability of the isolates. The results of this work are the first reports about the bacterial isolates able to nodulate this species. A more deep study of these bacteria may reveal the existence of isolates tolerant to environmental stresses and suitable as a future mulungu inoculant. 650 $aErythrina velutina 650 $aCaatinga 650 $aInoculante 650 $aMulungu 653 $aBactérias isoladas de nódulos 653 $aBiological nitrogen fixation 653 $aBox-PCR 653 $aFixação biológica de azoto 653 $aInoculant 653 $aLeguminosa arbórea 653 $aPlanta nativa 653 $aRhizobia 653 $aRizóbio 653 $aTree legumes 700 1 $aNUNES, G. F. de O. 700 1 $aSAMPAIO, A. A. 700 1 $aSILVA, A. F. da 700 1 $aSOUZA, L. S. B. de 700 1 $aGAVA, C. A. T. 700 1 $aMARTINS, L. M. V. 700 1 $aFERNANDES JUNIOR, P. I. 773 $tRevista de Ciências Agrárias, Lisboa$gv. 39, n. 2, p. 222-233, 2016.
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