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Registros recuperados : 167 | |
81. | | SALVIANO, A. A. C.; MELO, F. de B.; SOBREIRA, F. B.; LIMA, M. F. de; CARNEIRO, L. G. Capacidade de uso das terras da microbacia hidrografica I do Rio Itaueiraz, em Floriano, PI. In: REUNIAO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVACAO DO SOLO E DA AGUA, 13. 2000, Ilhes, BA. Anais... Ilheus: CEPLAC/CEPEC, 2000. (CD-ROM) Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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82. | | BARROS, M.; CUNHA, T. J. F.; SILVA, D. J.; TAURA, T. A.; SALVIANO, A. M.; GIONGO, V. Carbono do solo em cultivos de manga (Mangifera indica L.) no Submedio do Vale do São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2187-2190. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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83. | | MARTINS, A. S. da S.; YURI, J. E.; RESENDE, G. M. de; COSTA, N. D.; SALVIANO, A. M. Avaliação da produtividade de genótipos de melão nas condições do Submédio do Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 13., 2018, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2018. p. 135-140. (Embrapa Semiárido. Documentos, 283). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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84. | | SILVA, D. B. da; JUNQUEIRA, N. T. V.; SILVA, J. A. da; PEREIRA, A. V.; SALVIANO, A.; JUNQUEIRA, G. D. Avaliação do potencial de produção do "pequizeiro-anão" sob condições naturais na região sul do estado de Minas Gerais. Revista Brasileira de Fruticultura, Cruz das Almas, v. 23, n. 3, p. 726-729, dez. 2001. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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85. | | VOLTOLINI, T. V.; OLIVEIRA, A. R. de; SALVIANO, A. M.; MOURA, M. S. B. de; ARAUJO, G. G. L. de. Introdução e importância econômica. In: VOLTOLINI, T. V.; OLIVEIRA, A. R. de; SALVIANO, A. M.; MOURA, M. S. B. de; ARAÚJO, G. G. L. de (ed.). Sistema de produção de palma-forrageira para o Estado da Paraíba. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. (Embrapa Semiárido. Sistema de Produção, 14). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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86. | | SALVIANO, A. M.; MENEZES, F. J. de S.; SILVA, P. T. de S. e; MELO, S. B. de. Metais pesados e atributos de solos da região de entorno do Lago de Sobradinho-BA. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 36., 2017, Belém, PA. Amazônia e seus solos: peculiaridades e potencialidades. Belém, PA: SBCS, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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87. | | ZARONI, M. J.; SILVA, M. S. L. da; OLIVEIRA NETO, M. B. de; MARQUES, F. A.; SALVIANO, A. M. Metodologia SABS: saberes local e técnico-científico na caracterização e avaliação do solo e da água em área de barragem subterrânea. In: SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DO IFPE, 5.; SEMINÁRIO DE EDUCAÇÃO DO CAMPO DO IFPE, 4., 2022, Caruaru. Educação do campo e agroecologia: resistência e caminhos para a construção de um projeto popular. Recife: IFPE, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
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88. | | ZARONI, M. J.; SILVA, M. S. L. da; OLIVEIRA NETO, M. B. de; MARQUES, F. A.; SALVIANO, A. M. Metodologia SABS: saberes local e técnico-científico na caracterização e avaliação do solo e da água em área de barragem subterrânea. In: FOLMER, I. (org.). Educação do campo: práticas educativas, saberes e sujeitos. Santa Maria, RS: Arco Editores, 2023. cap. 5, p. 85-91. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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89. | | SALVIANO, A. M.; LIMA, A. M. N.; RAFAEL, M. R. S.; CUNHA, J. C.; SILVA, P. G. Plantas de cobertura em ambiente semiárido: produção de biomassa, adição de Carbono e de nutrientes ao solo. DELOS: Desarrollo Local Sostenible, v. 16, n. 43, p. 835-852, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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92. | | CERQUEIRA, P. R. S.; SALVIANO, A. M.; TAURA, T. A.; OLSZEVSKI, N.; GIONGO, V.; CUNHA, T. J. F.; FERNANDEZ, E. Estratégias metodológicas para o monitoramento e espacialização da salinidade e da sodicidade dos solos em projetos de irrigação. In: CERQUEIRA, P. R. S.; LACERDA, C. F. de; ARAÚJO, G. G. L. de; GHEYI, H. R.; SIMÕES, W. L. Agricultura irrigada em ambientes salinos. Brasília, DF: CODEVASF, 2021. cap. 1, p. 20-57. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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94. | | OLIVEIRA, V. R. de; MACEDO, M. V.; BARBOSA, K. V. F.; CAVALCANTE, R. O.; FREIRES, L.; SALVIANO, A. M. Curva de absorção de macronutrientes em melão amarelo em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 46. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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95. | | OLIVEIRA, V. R. de; MACEDO, M. V.; BARBOSA, K. V. F.; CAVALCANTE, R. O.; FREIRES, L.; SALVIANO, A. M. Curva de absorção de micronutrientes para melão amarelo cultivado em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 47. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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98. | | RAFAEL, M. R. S.; SALVIANO, A. M.; LIMA, A. M. N.; CUNHA, J. C.; SILVA, P. G.; GIONGO, V. Decomposição de adubos verdes em condições semiáridas irrigadas. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 3., 2018, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2018. p. 37-42. (Embrapa Semiárido. Documentos, 284). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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99. | | BARBOSA, F. J. V.; SALVIANO, A. A. C.; TEIXEIRA, C. B.; CORDEIRO, J. C.; SANTOS, H. L. Efeito da adubação orgânica sobre a produção de forragem e composição química do guandu, Cajanus cajan. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL 2.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 8., 2000, Teresina. Resumos... Teresina: Sociedade Nordestina de Produção Animal, 2000. v. 2. p. 81-83. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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100. | | SIMOES, W. L.; SOUSA, J. S. C. de; SALVIANO, A. M.; CALGARO, M.; GOMES, V. H. F. Produção do meloeiro sob diferentes lâminas de irrigação e doses de bioestimulante no Submédio São Francisco. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 3., 2018, João Pessoa. Ciência, tecnologia e desenvolvimento rural: compartilhando conhecimentos inovadores e experiências. João Pessoa: Instituto Internacional Despertando Vocações, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 167 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
22/03/2018 |
Data da última atualização: |
08/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
GIONGO, V.; SALVIANO, A. M.; ANGELOTTI, F.; TAURA, T. A.; LEITE, L. F. C.; CUNHA, T. J. F. |
Afiliação: |
VANDERLISE GIONGO, CPATSA; ALESSANDRA MONTEIRO SALVIANO, CPATSA; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA; TATIANA AYAKO TAURA, CPATSA; LUIZ FERNANDO CARVALHO LEITE, CPAMN; TONY JARBAS FERREIRA CUNHA, CPATSA. |
Título: |
Low carbon technologies for agriculture in dryland: brazilian experience. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: RAO, C. S.; SHANKER, A. K.; SHANKER, C. (Ed.). Climate resilient agriculture: strategies and perspectives. Rijeka, Croatia: InTech, 2018. |
Páginas: |
cap. 6, p. 105-127. |
DOI: |
0.5772/intechopen.72363 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Anthropogenic activities have altered the atmospheric composition since the industrial era, especially with the increasing greenhouse gas emission due to fossil fuel combustion, cement production, and land-use change. The Brazilian semiarid, covering approximately 969.589 km2 with 21 million people, region has 1.6 million agricultural establishments and 95% are classified as family farms. The typical agricultural systems are characterized by high grazing density, slash and burn practices, and fruits and legumes by irrigated monocultures. Consequently, soil degradation occurs due unsustainable soil management, decreasing soil carbon stock, and the biodiversity. The soil carbon depletion is also associated with saline, water, and thermal stresses. Saline, water, and thermal stresses in dryland, the impact of the land-use change associated with climate change, and few technological resources available for use in agricultural systems are the main reasons responsible for low productivity in the Brazilian semiarid region. Low-cost agricultural practices can contribute to build healthy and sustainable agroecosystems: among these, the selection of plant species tolerant to saline, water, and thermal stresses, the use of rhizobial inoculants, adoption of no-tillage, sowing green manure, and adoption of technologies to stock water to improve its efficiency and productivity. |
Palavras-Chave: |
Agroecossistema; Agroecosystems design; Mudanças Climáticas; Technologies. |
Thesagro: |
Carbono; Clima; Efeito Estufa; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Climate change; Land use change. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174382/1/Vanderlise.pdf
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Marc: |
LEADER 02377naa a2200325 a 4500 001 2089599 005 2020-01-08 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a0.5772/intechopen.72363$2DOI 100 1 $aGIONGO, V. 245 $aLow carbon technologies for agriculture in dryland$bbrazilian experience.$h[electronic resource] 260 $c2018 300 $acap. 6, p. 105-127. 520 $aAnthropogenic activities have altered the atmospheric composition since the industrial era, especially with the increasing greenhouse gas emission due to fossil fuel combustion, cement production, and land-use change. The Brazilian semiarid, covering approximately 969.589 km2 with 21 million people, region has 1.6 million agricultural establishments and 95% are classified as family farms. The typical agricultural systems are characterized by high grazing density, slash and burn practices, and fruits and legumes by irrigated monocultures. Consequently, soil degradation occurs due unsustainable soil management, decreasing soil carbon stock, and the biodiversity. The soil carbon depletion is also associated with saline, water, and thermal stresses. Saline, water, and thermal stresses in dryland, the impact of the land-use change associated with climate change, and few technological resources available for use in agricultural systems are the main reasons responsible for low productivity in the Brazilian semiarid region. Low-cost agricultural practices can contribute to build healthy and sustainable agroecosystems: among these, the selection of plant species tolerant to saline, water, and thermal stresses, the use of rhizobial inoculants, adoption of no-tillage, sowing green manure, and adoption of technologies to stock water to improve its efficiency and productivity. 650 $aClimate change 650 $aLand use change 650 $aCarbono 650 $aClima 650 $aEfeito Estufa 650 $aSolo 653 $aAgroecossistema 653 $aAgroecosystems design 653 $aMudanças Climáticas 653 $aTechnologies 700 1 $aSALVIANO, A. M. 700 1 $aANGELOTTI, F. 700 1 $aTAURA, T. A. 700 1 $aLEITE, L. F. C. 700 1 $aCUNHA, T. J. F. 773 $tIn: RAO, C. S.; SHANKER, A. K.; SHANKER, C. (Ed.). Climate resilient agriculture: strategies and perspectives. Rijeka, Croatia: InTech, 2018.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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