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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
30/08/2007 |
Data da última atualização: |
23/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
VINHOLIS, M. de M. B.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A.; PRIMAVESI, O. |
Afiliação: |
MARCELA DE MELLO BRANDAO VINHOLIS, CPPSE; GILBERTO BATISTA DE SOUZA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; ODO PRIMAVESI, CPPSE/SÃO CARLOS,SP. |
Título: |
Impacto econômico, social e ambiental do uso do microondas doméstico para determinação de matéria seca e do teor de água em solos e plantas. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 45., 2007, Londrina. Conhecimento para a agricultura do futuro: anais. Londrina: Sober: IAPAR:UEL, 2007. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 45., 2007, Londrina. Conhecimento para a agricultura do futuro: resumos. Londrina: Sober: IAPAR:UEL, 2007. |
Conteúdo: |
O controle da qualidade de forrageiras e da alimentação animal é estratégico para garantir o sucesso da atividade produtiva das cadeias da carne e do leite bovino. O objetivo deste trabalho foi avaliar o impacto econômico, social e ambiental do uso do microondas doméstico para determinação de matéria seca e do teor de água em solos e plantas. A presente tecnologia é um método alternativo ao método convencional de secagem de amostras de solo e de planta em estufas. Os resultados da avaliação em laboratórios indicam redução no custo da análise da amostra em 69%, quando utilizado o procedimento alternativo, bem como impactos sociais e ambientais positivos. Em propriedades rurais leiteiras os benefícios verificados foram rapidez de fornecimento de resultados para os sistemas de produção e a possibilidade de se compor dieta mais adequada para os animais. A silagem fornecida em níveis ideais de matéria seca (35%), foi capaz de elevar em 9,2% a produção de leite por animal/dia, obtendo ao final um ganho líquido unitário de R$1,06. |
Palavras-Chave: |
Alimentação animal; Cadeia produtiva da carne; Cadeia produtiva do leite; Impacto de tecnologia; Manejo irrigação. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPPSE/17164/1/PROCIMdeMBV2007.00145.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
27/04/2022 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SALVADOR, M. V.; KOCK, F. V. C.; SANTOS, I. L.; PAULINO, J. F. C.; ALMEIDA, C. P. de; GARCIA, R. H. S.; BENCHIMOL-REIS, L. L.; COLNAGO, L. A.; FERREIRA, A. G. |
Afiliação: |
LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA. |
Título: |
Monitoring stimulated darkening from UV-C light on different bean genotypes by NMR spectroscopy. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Molecules, v. 27, 2060, 2022. |
Páginas: |
10 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/molecules27072060 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The use of UV-C cool white light on bean (Phaseolus vulgaris L.) seeds significantly increases the biochemical seed coat post-harvest darkening process, whilst preserving seed germination. The aim of this work consists in monitoring the effect caused by the incidence of UV-C light on different bean genotypes using NMR spectroscopy. The genotype samples named IAC Alvorada; TAA Dama;BRS Estilo and BRS Pérola from the Agronomic Institute (IAC; Campinas; SP; Brazil) were evaluated.The following two methodologies were used: a prolonged darkening, in which the grain is placed in a room at a controlled temperature (298 K) and humidity for 90 days, simulating the supermarket shelf; an accelerated darkening, where the grains are exposed to UV-C light (254 nm) for 96 h. The experiments were performed using the following innovative time-domain (TD) NMR approaches:the RK-ROSE pulse sequence; one- and two-dimensional high resolution (HR) NMR experiments(1H; 1H-1H COSY and 1H-13C HSQC); chemometrics tools, such as PLS-DA and heat plots. The results suggest that the observed darkening occurs on the tegument after prolonged (90 days) and accelerated (96 h) conditions. In addition, the results indicate that phenylalanine is the relevant metabolite within this context, being able to participate in the chemical reactions accounted for by the darkening processes. Additionally, it is possible to confirm that a UV-C lamp accelerates oxidative enzymatic reactions and that the NMR methods used were a trustworthy approach to monitor and understand the darkening in bean seeds at metabolite level. MenosThe use of UV-C cool white light on bean (Phaseolus vulgaris L.) seeds significantly increases the biochemical seed coat post-harvest darkening process, whilst preserving seed germination. The aim of this work consists in monitoring the effect caused by the incidence of UV-C light on different bean genotypes using NMR spectroscopy. The genotype samples named IAC Alvorada; TAA Dama;BRS Estilo and BRS Pérola from the Agronomic Institute (IAC; Campinas; SP; Brazil) were evaluated.The following two methodologies were used: a prolonged darkening, in which the grain is placed in a room at a controlled temperature (298 K) and humidity for 90 days, simulating the supermarket shelf; an accelerated darkening, where the grains are exposed to UV-C light (254 nm) for 96 h. The experiments were performed using the following innovative time-domain (TD) NMR approaches:the RK-ROSE pulse sequence; one- and two-dimensional high resolution (HR) NMR experiments(1H; 1H-1H COSY and 1H-13C HSQC); chemometrics tools, such as PLS-DA and heat plots. The results suggest that the observed darkening occurs on the tegument after prolonged (90 days) and accelerated (96 h) conditions. In addition, the results indicate that phenylalanine is the relevant metabolite within this context, being able to participate in the chemical reactions accounted for by the darkening processes. Additionally, it is possible to confirm that a UV-C lamp accelerates oxidative enzymatic reactions and that the NMR methods used were... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bean darkening; NMR spectroscopy and chemometrics; UV-C irradiation. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142447/1/P-Monitoring-Stimulated-Darkening-from-UV-C-Light-on.pdf
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Marc: |
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