|
|
Registros recuperados : 181 | |
121. | | LIMA, T. C.; ALVES, J. P. de A.; BRITO, M. S. de; FIGUEIREDO, M. F.; SALLES, H. O.; ANDRADE, L. B. da S. Caracterização de uma amilase de sementes de Libidibia ferrea (Mart. ex. Tul.). In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA PARA O PROGRESSO DA CIÊNCIA, 65., 2013, Recife. Ciência para um novo Brasil. Recife: UFPE: SBPC, 2013. 2 p. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
122. | | SOUSA, A. M. P.; BRAGA, A. C. L.; CAVALCANTE, A. C. R.; VIEIRA, L. da S.; ANDRADE, L. B. da S.; SALLES, H. O. Efeito de extratos de Sterculia striata sobre o desembainhamento de larvas de Haemonchus contortus. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 2., 2013, Sobral. Resumos... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2013. p. 55-56. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Documentos, 109). Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
123. | | MARANGUAPE, J. S.; SANTOS, M. A. dos; LIMA, L. dos S.; SALLES, H. O.; SOUZA, H. A. de; POMPEU, R. C. F. F. Características morfofisiológicas de capim-tanzânia sob diferentes doses e fontes de adubação nitrogenada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRONOMIA, 30., 2017, Fortaleza. Segurança hídrica: um desafio para os engenheiros agrônomos do Brasil; [anais]. Fortaleza: AEAC; CONFAEAB, 2017. 6 f. [HEVILA OLIVEIRA SALLES FIGUEIREDO] Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
124. | | ARAGÃO, V. V. M.; MENESES, C. J. do N.; SOUSA, K. R. de; OLIVEIRA, S. T. de; SALLES, H. O.; ANDRADE, L. B. da S. Ação nematicida de proteínas ligantes à quitina das frações albumínica e globulínica de sementes de Crotalaria spectabilis, Roth. (Leguminosae: Papilonoidea). In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 61., 2010, Manaus. Diversidade vegetal brasileira: conhecimento, conservação e uso. Manaus: SBB, 2010. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
125. | | SOARES, A. T.; SIMPLICIO, A. A.; ANDRIOLI, A.; SALLES, H. O.; MOURA-SOBRINHO, P. A.; SOARES, B. A.; MORAES, J. B.; WANDERLEY, K. O. Uso de flunixin meglumine para impedir a regressão prematura de corpos lúteos apos a superovulação em caprinos. ARS Veterinária, Jaboticabal, v. 11, n. 2, p. 112-113, 1995. Anais da 10 Reuniao anual da Sociedade Brasileira de Transferencia de Embrioes, 1995. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
127. | | NASCIMENTO, M. T. dos S. C. do; BRITO, R. L. L. de; VIEIRA, L. da S.; CAVALCANTE, A. C. R.; ANDRADE, L. B. da S.; SALLES, H. O. Inibição in vitro da eclodibilidade de nematóides gastrintestinais por extratos de sementes de Crotalaria spectabilis. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PARASITOLOGIA VETERINÁRIA, 17., 2012, São Luis. Parasitologia veterinária, bem estar e produção animal: anais. São Luis: Colégio Brasileiro de Parasitologia Veterinária, 2012. p. 104. Resumo PH 057. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
128. | | PEREIRA, A. M. de S.; SILVA, G. dos S.; ALMEIDA, R. D.; SALLES, H. O.; SANTOS, K. M. O. dos; FLORENTINO, E. R.; BURITI, F. C. A. Instrumental texture and sensory evaluation of fermented dairy beverages processed with reconstituted goat whey powder and a co-culture of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus casei. Mljekarstvo, v. 68, n. 1, p. 21-29, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
129. | | LOBO, M. S. M.; NASCIMENTO, L. T.; PRADO, L. M.; MARANGUAPE, J. S.; POMPEU, R. C. F. F.; SALLES, H. O. Incremento da atividade anti-helmíntica in vitro com dieta à base de farelo de mamona peneirado. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 11., 2022, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2023. p. 20-21. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Eventos técnicos & científicos). Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
130. | | ANDRADE, I. R. A. de; CÂNDIDO, M. J. D.; POMPEU, R. C. F. F.; FEITOSA, T. S.; BOMFIM, M. A. D.; SALLES, H. O.; EGITO, A. S. do. Inactivation of lectins from castor cake by alternative chemical compounds. Toxicon, v. 160, p. 47-54, Feb. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
131. | | SILVA, L. J. da C.; OLIVEIRA, T. dos R.; SOUZA, E. M. de; LIMA, T. C.; SALLES, H. O.; ANDRADE, L. B. da S. Estabilidade térmica de celulases em extratos aquosos de sementes de Libidibia ferrea (Mart.) L.P. Queiroz. In: SIMPÓSIO LATINO-AMERICANO DE BIOTECNOLOGIA DO NORDESTE, 1., 2013, Parnaíba. [Resumos...]. Parnaíba: UFPI; BIOTEC; CONICET, 2013. Poster P28. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
133. | | ANDRIOLI, A.; SALLES, H. O.; PINHEIRO, R. R.; MOURA SOBRINHO, P. A.; MOARES, J. B.; MARQUES, M. A. J.; SOARES, A. T. Controle da artrite encefalite caprina a vírus (CAEV) através da transferência de embriões (TE). In: CONGRESSO PANAMERICANO DE CIENCIAS VETERINARIAS, 15., 1996, Campo Grande, MS. Resumos... Campo Grande, MS: Associacao Panamericana de Ciencias Veterinarias, 1996. p. 391. Ref. 063. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
134. | | GOMES, G. M. F.; VASCONCELOS, A. M. de; SALLES, H. O.; EGITO, A. S. do; CARNEIRO, J. da C.; BOMFIM, M. A. D.; LANDIM, A. V. Degradabilidade ruminal in situ do bagaço de cana-de-açúcar in natura em caprinos e ovinos nativos do Nordeste brasileiro. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científicos na zootecnia brasileira de vanguarda: anais. Salvador: SBZ, 2010. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
135. | | ANDRADE, I. R. A. de; CÂNDIDO, M. J. D.; FEITOSA, T. S.; POMPEU, R. C. F. F.; SALLES, H. O.; EGITO A. S. do. Degradação das lectinas citotóxicas da torta de mamona tratadas com diferentes soluções de hidróxido de sódio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 6.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 3., 2014, Fortaleza. Energia e segurança alimentar na agricultura familiar: anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2014. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
136. | | NASCIMENTO, M. T. dos S. C. do; BRITO, R. L. L. de; VIEIRA, L. da S.; CAVALCANTE, A. C. R.; ANDRADE, L. B. da S.; SALLES, H. O. Extrato de folhas versus sementes de Ipomoea asarifolia na inibição da eclodibilidade de nematoides gastrintestinais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PARASITOLOGIA VETERINÁRIA, 17., 2012, São Luis. Parasitologia veterinária, bem estar e produção animal: anais. São Luis: Colégio Brasileiro de Parasitologia Veterinária, 2012. p. 103. Resumo PH 056. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
137. | | FEITOSA, T. S.; ANDRADE, I. R. A. de; POMPEU, R. C. F. F.; CÂNDIDO, M. J. D.; SALLES, H. O.; EGITO, A. S. do. Destoxificação da torta de mamona por diferentes soluções de óxido de cálcio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 6.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 3., 2014, Fortaleza. Energia e segurança alimentar na agricultura familiar: anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2014. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
138. | | EGITO, A. S. do; POMPEU, R. C. F. F.; FEITOSA, T. S.; XIMENES, L. V.; FURTADO, J. R.; SALLES, H. O. Destoxificação da torta de mamona com sementes de Albizia lebbeck. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 6.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 3., 2014, Fortaleza. Energia e segurança alimentar na agricultura familiar: anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2014. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
139. | | FEIROSA, T. S.; ANDRADE, I. R. A. de; POMPEU, R. C. F. F.; SALLES, H. O.; EGITO, A. S. do; BOMFIM, M. A. D. Destoxificação da torta de mamona sob diferentes soluções químicas visando seu uso na alimentação de ruminantes. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 3., 2014, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2014. p. 19. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
140. | | ÁVILA, F. G. S.; POMPEU, R. C. F. F.; LUCAS, R. C.; ARAÚJO, R. A.; SALLES, H. O.; EGITO, A. S. do. Destoxificação da torta de mamona tratadas com diferentes soluções alcalinas em escala semi-industrial. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 5., 2016, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2016. p. 12-13. [HEVILA OLIVEIRA SALLES FIGUEIREDO]; [ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS]. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
Registros recuperados : 181 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
24/03/2022 |
Data da última atualização: |
24/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ROCHA, A. C.; ALVES, F. G. da S.; SALLES, H. O.; POMPEU, R. C. F. F.; LUDKE, J. V.; SEVERINO, L. S.; CÂNDIDO, M. J. D. |
Afiliação: |
AMANDA CARDOSO ROCHA, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; FRANCISCO GLEYSON DA SILVEIRA ALVES, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; HEVILA OLIVEIRA SALLES FIGUEIREDO, CNPC; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; JORGE VITOR LUDKE, CNPSA; LIV SOARES SEVERINO, CNPA; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil. |
Título: |
The industrial process of solvent extraction of castor oil reduces the toxicity of the meal. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Industrial Crops and Products, v. 181, 114800, Jul. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.114800 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Castor (Ricinus communis L.) oil is an important raw material for the chemical industry. The industrial process of castor oil extraction exposes the material to chemical, thermal, and mechanical treatments that influence the properties of the proteins in the meal. This study tested the hypothesis that the regular industrial process of castor oil extraction with solvent changes properties of the meal like the profile of proteins, the nematicide efficiency, and its toxicity. The changes made by the process of oil extraction create opportunities for adding value to this by-product. Samples of castor cake and meal were collected along the process of oil extraction under the regular operation of an industry. The samples were analyzed for chemical composition, hemagglutination activity, nematicide efficiency, and toxicity for feeding broilers and sheep. It was found that the step of solvent evaporation is responsible for the most relevant modifications in the meal, with significant changes in the protein profile, loss of hemagglutination capacity, and reduction of toxicity and nematicide efficiency. The castor meal produced just after the solvent evaporation has the toxicity reduced to a level that was tolerable to be used in the ration of small ruminants without detectable loss of performance or clinical signs of intoxication. The castor meal was toxic for broilers. The nematicide capacity of castor meal against larvae of Haemonchus contortus is reduced after the step of solvent extraction, but it is still significant and detected in doses as low as 5 mg/g. When castor meal was separated in fractions by sieving, the fine fraction (particles smaller than 0.5 mm) had high protein content (60.2%), low fiber content (6.0%), and high water holding capacity (164.2% of its dry weight). MenosAbstract: Castor (Ricinus communis L.) oil is an important raw material for the chemical industry. The industrial process of castor oil extraction exposes the material to chemical, thermal, and mechanical treatments that influence the properties of the proteins in the meal. This study tested the hypothesis that the regular industrial process of castor oil extraction with solvent changes properties of the meal like the profile of proteins, the nematicide efficiency, and its toxicity. The changes made by the process of oil extraction create opportunities for adding value to this by-product. Samples of castor cake and meal were collected along the process of oil extraction under the regular operation of an industry. The samples were analyzed for chemical composition, hemagglutination activity, nematicide efficiency, and toxicity for feeding broilers and sheep. It was found that the step of solvent evaporation is responsible for the most relevant modifications in the meal, with significant changes in the protein profile, loss of hemagglutination capacity, and reduction of toxicity and nematicide efficiency. The castor meal produced just after the solvent evaporation has the toxicity reduced to a level that was tolerable to be used in the ration of small ruminants without detectable loss of performance or clinical signs of intoxication. The castor meal was toxic for broilers. The nematicide capacity of castor meal against larvae of Haemonchus contortus is reduced after the step o... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Farelo de mamona; Óleo de mamona. |
Thesagro: |
Haemonchus Contortus; Ricinus Communis. |
Thesaurus NAL: |
Anthelmintics; Castor bean meal; Castor oil; Ricin; Ruminants. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02746naa a2200313 a 4500 001 2141218 005 2022-03-24 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.114800$2DOI 100 1 $aROCHA, A. C. 245 $aThe industrial process of solvent extraction of castor oil reduces the toxicity of the meal.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAbstract: Castor (Ricinus communis L.) oil is an important raw material for the chemical industry. The industrial process of castor oil extraction exposes the material to chemical, thermal, and mechanical treatments that influence the properties of the proteins in the meal. This study tested the hypothesis that the regular industrial process of castor oil extraction with solvent changes properties of the meal like the profile of proteins, the nematicide efficiency, and its toxicity. The changes made by the process of oil extraction create opportunities for adding value to this by-product. Samples of castor cake and meal were collected along the process of oil extraction under the regular operation of an industry. The samples were analyzed for chemical composition, hemagglutination activity, nematicide efficiency, and toxicity for feeding broilers and sheep. It was found that the step of solvent evaporation is responsible for the most relevant modifications in the meal, with significant changes in the protein profile, loss of hemagglutination capacity, and reduction of toxicity and nematicide efficiency. The castor meal produced just after the solvent evaporation has the toxicity reduced to a level that was tolerable to be used in the ration of small ruminants without detectable loss of performance or clinical signs of intoxication. The castor meal was toxic for broilers. The nematicide capacity of castor meal against larvae of Haemonchus contortus is reduced after the step of solvent extraction, but it is still significant and detected in doses as low as 5 mg/g. When castor meal was separated in fractions by sieving, the fine fraction (particles smaller than 0.5 mm) had high protein content (60.2%), low fiber content (6.0%), and high water holding capacity (164.2% of its dry weight). 650 $aAnthelmintics 650 $aCastor bean meal 650 $aCastor oil 650 $aRicin 650 $aRuminants 650 $aHaemonchus Contortus 650 $aRicinus Communis 653 $aFarelo de mamona 653 $aÓleo de mamona 700 1 $aALVES, F. G. da S. 700 1 $aSALLES, H. O. 700 1 $aPOMPEU, R. C. F. F. 700 1 $aLUDKE, J. V. 700 1 $aSEVERINO, L. S. 700 1 $aCÂNDIDO, M. J. D. 773 $tIndustrial Crops and Products$gv. 181, 114800, Jul. 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|