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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  09/03/2022
Data da última atualização:  23/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIEIRA, R. F.; FERRACINI, V. L.; SILVEIRA, A. P. D. da; PAZIANOTTO, R. A. A.
Afiliação:  ROSANA FARIA VIEIRA, CNPMA; VERA LUCIA FERRACINI, CNPMA; ADRIANA PARADA DIAS DA SILVEIRA, IAC; RICARDO ANTONIO ALMEIDA PAZIANOTTO, CNPMA.
Título:  Improvement of growth of common bean in phosphorus-deficient soils by phosphate-solubilizing and phytohormone-producing bacteria.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Agronomía Colombiana, v. 39, n. 3, p. 372-380, 2021.
Páginas:  p. 1-9.
DOI:  https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v39n3.95461
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The use of phosphate fertilizers is generally required for normal growth and development of crops. The cost of manufactured phosphate fertilizers has increased drastically in recent years and are becoming out of reach for low-income farmers. The objective of this research was to select phosphate-solubilizing and phytohormone-producing bacteria to improve the growth and P uptake by the common bean (IAC Alvorada) in Red-Yellow Oxisol without the addition of phosphate fertilizer. The experimental design was completely randomized with three replicates and the following treatments: non-inoculated bean plants and plants inoculated separately with seven bacterial isolates: K24, K36, K71, T30, T79, A24, and T22. The previously treated bean plants were grown in the presence and absence of phosphate fertilization. Only the plants inoculated with the isolates K36 and T79 showed higher values for the dry weight and the quantities of P and N uptake by the shoot when cultivated in the absence of phosphate fertilizer. These results demonstrate the potential use of the bacteria T79 and K36 as inoculants for bean plants grown in non-sterilized soil with low available P content, but also indicate that P solubilization may not be the only mechanism responsible for the positivo growth response. -- Resumen: El uso de fertilizantes fosfatados se requiere generalmente para el crecimiento y desarrollo normal de los cultivos. El costo de estos fertilizantes ha incrementado drásticamente en... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Phosphate fertilizer; Plant growth-promoting bacteria.
Thesagro:  Bactéria não Patogênica; Estimulante de Crescimento Vegetal; Feijão; Fertilizante Fosfatado; Legume.
Thesaurus Nal:  Growth promotion; Plant growth-promoting rhizobacteria.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232270/1/Vieira-Improvement-growth-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17142 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  03/01/2023
Data da última atualização:  03/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MORENO, G. M. B.; BIRBA, H.; ARAUJO, G. G. L. de; SAÑUDO, C.; SILVA SOBRINHO, A. G.; BUZANSKAS, M. E.; LIMA JÚNIOR, D. M.; ALMEIDA, V. V. S. de; BOAVENTURA NETO, O.
Afiliação:  GREICY M. B. MORENO, Universidade Federal de Alagoas, Arapiraca; HIRASILVA BORBA, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; CARLOS SAÑUDO, Departamento de Producción Animal y Ciencia de Alimentos, Universidad de Zaragoza, Spain; AMÉRICO G. SILVA SOBRINHO, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal; MARCOS E. BUZANSKAS, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal; DORGIVAL M. LIMA JÚNIOR, Universidade Federal de Alagoas, Arapiraca; VITOR V. S. DE ALMEIDA, Universidade Federal de Alagoas, Arapiraca; OSCAR BOAVENTURA NETO, Universidade Federal de Alagoas.
Título:  Meat quality of lambs fed different saltbush hay (Atriplex nummularia) levels.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Italian Journal of Animal Science, V. 14, n. 2, p. 251-259, 2015.
DOI:  10.4081/ijas.2015.3302
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Climate changes have increased soil and water salinity, compromising animal production especially in dry areas where scientists have become more interested in halophyte plants, like saltbush. The effects of saltbush hay levels (30, 40, 50 and 60%) were evaluated based on physical-chemical, nutritional and sensory parameters of Santa Inês lamb meat. Thirty-two 8-month-old castrated Santa Inês lambs, with initial weights of 22±1.97 kg were used; they were slaughtered after 60 days in the feedlot. The pH, colour, moisture, protein and cholesterol contents did not differ among treatments. Panelists observed a greater intensity of lamb smell and flavour (P=0.0035) in the meat of animals that received more concentrate in the diet. An increase in the inclusion of saltbush increased ash percentage (P=0.0232), total saturated (P=0.0035) and polyunsaturated (P=0.0287) fatty acids and reduced the lipids (P=0.0055) and the n-6:n-3 ratio (P=0.0058) of the meat. Therefore, saltbush hay can be used as a feeding resource in regions with problems of water and soil salinity because it does not impair the physicalchemical, nutritional and sensory quality of sheep meat.
Palavras-Chave:  Carne de ovelha; Erva sal; Planta halófita.
Thesagro:  Água; Mudança Climática; Produção Animal; Salinidade.
Thesaurus NAL:  Animal production; Atriplex nummularia.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150594/1/Meat-Quality-of-Lambs-Fed-Different-Saltbush-Hay-Atriplex-Nummularia-Levels.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60253 - 1UPCAP - DD
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